Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Hamulec reczny
Autor Wiadomość
DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2013, 23:55   

Hej. Szczęki kupiłem, zestaw montażowy Quick Brake 105 - 0788 mam zamiar kupić. to jest na 2 koła czy tylko z jednej strony?

daacid 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA5W SE 2,5
Wysłany: 28-07-2013, 19:26   

http://www.motointegrator...-brake-105-0788

jeśli masz ten zestaw co w linku powyżej to masz na dwie strony co widać na załączonym rysunku. Do tego oczywiście szczęki.(jesli masz nowe tarcze i szczeki) To: Po załozeniu tarczy, ciagniesz delikatnie na za reczny zeby szczeki sie ulozyly.Ruszasz, kolem. Ma sie obracać. Nie moze być dużego oporu. Przerabiałem to tydzien temu. Trzeba podziałac.

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 30-07-2013, 18:59   

DanielBogusz napisał/a:
Hej. Szczęki kupiłem, zestaw montażowy Quick Brake 105 - 0788 mam zamiar kupić. to jest na 2 koła czy tylko z jednej strony?

Sprawdź najpierw czy będzie potrzebny. Ja kupiłem i wykorzystałem tylko takie trzpienie i to też na siłę, okazało się ze oryginalne sprężynki są w dobrej kondycji a te z zestawu jakieś inne są, niby wymiary ok ale mniej zwojów mają sprężynki.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-08-2013, 22:01   

Czy ktoś zdejmował już samą rączkę z hamulca ręcznego? Ściągnąłem skórzany mieszek, ale nie mam pojęcia jak ściągnąć sam uchwyt. Zrobił to ktoś? Nie wiem może trzeba odkręcić przycisk, ale boję się, że go zniszczę.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze jakbym mógł prosić o info od osoby, która założyła dźwignię ręcznego od angola do "naszego" EA-w jaki sposób tego dokonać, bo nie mam pojęcia.

dmn1
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2013, 13:35   

Po rozebraniu bębnów okazało się, że w jednym mam rozpierak do regulacji szczęk a w drugim go brak. Stąd pytanie czy tak ma być w co wątpię, czy da się go gdzieś kupić?
Jeśli ktoś ma ten dings na zbyciu proszę o PW, chętnie kupię, a najchętniej gdzieś na śląsku.

Elmosquito 
Forumowicz
BORN TO RIDE

Auto: Mitsubishi Galant V6 1999
Wysłany: 23-10-2013, 11:15   

Witam,
Po raz kolejny zmuszony jestem prosić Was o pomoc.
Mam problem z kontrolką hamulca ręcznego, zaczęła działać jak wskaźnik ekonomicznej jazdy.
Przy dynamicznym przyśpieszaniu załącza się kontrolka hamulca ręcznego i dopóki nie puszczę (ujmę) gazu cały czas świeci. Sytuacja ma miejsce tylko na niskich biegach 1-3. nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w pracy silnika, ale strasznie irytuje mnie widok czerwonej kontrolki podczas jazdy. Może być przyczyną to iż "skończył" mi się hamulec ręczny?
Informacyjnie Galant EA5W

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-10-2013, 11:33   

Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku :wink: .
Jeśli to nie to, to może czujnik zaciągniętego ręcznego fiksuje na schemacie nr. 50457.
Tak to prawdopodobnie wygląda.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 23-10-2013, 11:39   

Bizi78 napisał/a:
Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku .

Potwierdzam, miałem takie cyrki w MSS. :wink:

FIESTA ST150

czubekxx 
Forumowicz

Auto: GALANT EA2W
Wysłany: 19-11-2013, 13:11   

Proszę o pomoc, nie zakładałem nowego tematu, ponieważ mam wrażenie, że problem dotyczy właśnie ręcznego...chodzi o to, że coś mi niemiłosiernie dzwoni w tylnym lewym kole, jakby jakieś luźne elementy metalowe o siebie lub o coś obijały...
I tak sobie myślę, że może coś w bębnie się poluzowało i daje taki efekt? Ręczny normalnie trzyma, jeśli delikatnie zaciągnę w czasie jazdy jakby trochę to dzwonienie cichnie, ale nie do końca...
Potrafi dzwonić i na prostej drodze, i na dziurach, czasami w ogóle nie słychać nic...
Zawieszenie jest oki, w bagażniku też nic nie dzwoni, bo już cały przegrzebałem i przemacałem w poszukiwaniu jakiś luźnych elementów...
Co o tym myślicie?

Szafiq 
Mitsumaniak

Auto: Black EA2W '99 Sport Edition
Wysłany: 19-11-2013, 13:38   

Może zacisk dzwoni, były o tym tematy,ale to raczej dotyczyło przodu. Nie wiem czy tył też tak może mieć. Poszukaj

Paso 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 EA2W '00 LPG
Wysłany: 19-11-2013, 20:44   

rozbierz tył i zobacz, u mnie jak miałem już zakończone szczęki to ocierało przy jeździe na wprost i skręcaniu. możesz też spróbować poregulować szczęki może to pomoże.

Witek vel Mysza 
Forumowicz
Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Wysłany: 19-11-2013, 20:52   

Jeśli coś brzęczy w środku tarczo-bębna, to rozbieraj czym prędzej, bo jak się okładzina oderwała to może być niebezpieczne - grozi zblokowaniem koła podczas jazdy.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Wysłany: 04-12-2013, 20:10   

!#@$%^&* !!! - to po wymianie jednej strony szczęk, podzielonej na dwa etapy. Już ręczny działa, zamieszczam kilka fotek, może się komuś przyda. A talerzyki nie wchodzą wcale tak ciężko jak się wydaje...

[ Dodano: 07-12-2013, 00:08 ]
P.S. Kupiłem co prawda chyba najtańsze szczęki na rynku (około 55zł), obawiać się mogę tylko chyba, że szybciej zardzewieją, bo co można od okładzin wymagać? Ręczny i tak w większości wypadków spełnia funkcję postojową. Wysmarowałem wszystko oprócz okładzin :p smarem, może trochę to zabezpieczy.
Jak będzie cieplej to złapię się za drugą stronę, dzisiaj na dworze to nie za bardzo ... :)

alex87 
Mitsumaniak

Auto: EA5A Avance 02r.
Wysłany: 17-02-2014, 18:15   

czy komuś zalega w garażu/zbywa zaznaczona sprężynka z dekielkiem oraz bolcem zabezpieczającym (najlepiej dwa: ponieważ jeden mi pękł a drugi się wyciągnął?).

pytam ponieważ nie potrzebuje kupować całego zestawu naprawczego, a może akurat komuś leży.
jak coś to proszę odezwać się na PW.

zdjęcie 'skradłem' użytkownikowi raddex.

nietoperek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 sport
Wysłany: 07-08-2014, 10:45   

Panowie a co może być przyczyna że ręczny łapie dopiero na samej górze?
Dodam że chyba słabo trzyma i prawe koło trzyma.

Odpowiedz do tematu