[EAxx] Hamulec reczny |
Autor |
Wiadomość |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 26-07-2013, 23:55
|
|
|
Hej. Szczęki kupiłem, zestaw montażowy Quick Brake 105 - 0788 mam zamiar kupić. to jest na 2 koła czy tylko z jednej strony? |
|
|
|
 |
daacid
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant EA5W SE 2,5
|
Wysłany: 28-07-2013, 19:26
|
|
|
http://www.motointegrator...-brake-105-0788
jeśli masz ten zestaw co w linku powyżej to masz na dwie strony co widać na załączonym rysunku. Do tego oczywiście szczęki.(jesli masz nowe tarcze i szczeki) To: Po załozeniu tarczy, ciagniesz delikatnie na za reczny zeby szczeki sie ulozyly.Ruszasz, kolem. Ma sie obracać. Nie moze być dużego oporu. Przerabiałem to tydzien temu. Trzeba podziałac. |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 30-07-2013, 18:59
|
|
|
DanielBogusz napisał/a: | Hej. Szczęki kupiłem, zestaw montażowy Quick Brake 105 - 0788 mam zamiar kupić. to jest na 2 koła czy tylko z jednej strony? |
Sprawdź najpierw czy będzie potrzebny. Ja kupiłem i wykorzystałem tylko takie trzpienie i to też na siłę, okazało się ze oryginalne sprężynki są w dobrej kondycji a te z zestawu jakieś inne są, niby wymiary ok ale mniej zwojów mają sprężynki. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-08-2013, 22:01
|
|
|
Czy ktoś zdejmował już samą rączkę z hamulca ręcznego? Ściągnąłem skórzany mieszek, ale nie mam pojęcia jak ściągnąć sam uchwyt. Zrobił to ktoś? Nie wiem może trzeba odkręcić przycisk, ale boję się, że go zniszczę.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jeszcze jakbym mógł prosić o info od osoby, która założyła dźwignię ręcznego od angola do "naszego" EA-w jaki sposób tego dokonać, bo nie mam pojęcia. |
|
|
|
 |
dmn1 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2013, 13:35
|
|
|
Po rozebraniu bębnów okazało się, że w jednym mam rozpierak do regulacji szczęk a w drugim go brak. Stąd pytanie czy tak ma być w co wątpię, czy da się go gdzieś kupić?
Jeśli ktoś ma ten dings na zbyciu proszę o PW, chętnie kupię, a najchętniej gdzieś na śląsku. |
|
|
|
 |
Elmosquito
Forumowicz BORN TO RIDE
Auto: Mitsubishi Galant V6 1999
|
Wysłany: 23-10-2013, 11:15
|
|
|
Witam,
Po raz kolejny zmuszony jestem prosić Was o pomoc.
Mam problem z kontrolką hamulca ręcznego, zaczęła działać jak wskaźnik ekonomicznej jazdy.
Przy dynamicznym przyśpieszaniu załącza się kontrolka hamulca ręcznego i dopóki nie puszczę (ujmę) gazu cały czas świeci. Sytuacja ma miejsce tylko na niskich biegach 1-3. nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w pracy silnika, ale strasznie irytuje mnie widok czerwonej kontrolki podczas jazdy. Może być przyczyną to iż "skończył" mi się hamulec ręczny?
Informacyjnie Galant EA5W |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20958 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 23-10-2013, 11:39
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku . |
Potwierdzam, miałem takie cyrki w MSS. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
czubekxx
Forumowicz

Auto: GALANT EA2W
Dołączył: 06 Sty 2010 Posty: 152 Skąd: Wrocław/Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 19-11-2013, 13:11
|
|
|
Proszę o pomoc, nie zakładałem nowego tematu, ponieważ mam wrażenie, że problem dotyczy właśnie ręcznego...chodzi o to, że coś mi niemiłosiernie dzwoni w tylnym lewym kole, jakby jakieś luźne elementy metalowe o siebie lub o coś obijały...
I tak sobie myślę, że może coś w bębnie się poluzowało i daje taki efekt? Ręczny normalnie trzyma, jeśli delikatnie zaciągnę w czasie jazdy jakby trochę to dzwonienie cichnie, ale nie do końca...
Potrafi dzwonić i na prostej drodze, i na dziurach, czasami w ogóle nie słychać nic...
Zawieszenie jest oki, w bagażniku też nic nie dzwoni, bo już cały przegrzebałem i przemacałem w poszukiwaniu jakiś luźnych elementów...
Co o tym myślicie? |
|
 |
Szafiq
Mitsumaniak
Auto: Black EA2W '99 Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Cze 2010 Posty: 152 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 19-11-2013, 13:38
|
|
|
Może zacisk dzwoni, były o tym tematy,ale to raczej dotyczyło przodu. Nie wiem czy tył też tak może mieć. Poszukaj |
|
|
|
 |
Paso
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 EA2W '00 LPG
|
Wysłany: 19-11-2013, 20:44
|
|
|
rozbierz tył i zobacz, u mnie jak miałem już zakończone szczęki to ocierało przy jeździe na wprost i skręcaniu. możesz też spróbować poregulować szczęki może to pomoże. |
|
|
|
 |
Witek vel Mysza
Forumowicz Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Wrz 2013 Posty: 587 Skąd: Płock
|
Wysłany: 19-11-2013, 20:52
|
|
|
Jeśli coś brzęczy w środku tarczo-bębna, to rozbieraj czym prędzej, bo jak się okładzina oderwała to może być niebezpieczne - grozi zblokowaniem koła podczas jazdy. |
_________________ LPG niszczy silniki! Tylko tym którzy na nim nie jeżdżą...
Mitsumaniaku, zobacz mojego GALANTA!
 |
|
|
|
 |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 04-12-2013, 20:10
|
|
|
!#@$%^&* !!! - to po wymianie jednej strony szczęk, podzielonej na dwa etapy. Już ręczny działa, zamieszczam kilka fotek, może się komuś przyda. A talerzyki nie wchodzą wcale tak ciężko jak się wydaje...
[ Dodano: 07-12-2013, 00:08 ]
P.S. Kupiłem co prawda chyba najtańsze szczęki na rynku (około 55zł), obawiać się mogę tylko chyba, że szybciej zardzewieją, bo co można od okładzin wymagać? Ręczny i tak w większości wypadków spełnia funkcję postojową. Wysmarowałem wszystko oprócz okładzin smarem, może trochę to zabezpieczy.
Jak będzie cieplej to złapię się za drugą stronę, dzisiaj na dworze to nie za bardzo ... |
|
|
|
 |
alex87
Mitsumaniak

Auto: EA5A Avance 02r.
|
Wysłany: 17-02-2014, 18:15
|
|
|
czy komuś zalega w garażu/zbywa zaznaczona sprężynka z dekielkiem oraz bolcem zabezpieczającym (najlepiej dwa: ponieważ jeden mi pękł a drugi się wyciągnął?).
pytam ponieważ nie potrzebuje kupować całego zestawu naprawczego, a może akurat komuś leży.
jak coś to proszę odezwać się na PW.
zdjęcie 'skradłem' użytkownikowi raddex.
 |
_________________ Przekręcam kluczyk i życie staje się piękniejsze. |
|
|
|
 |
nietoperek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 sport
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 291 Skąd: Żoliborz
|
Wysłany: 07-08-2014, 10:45
|
|
|
Panowie a co może być przyczyna że ręczny łapie dopiero na samej górze?
Dodam że chyba słabo trzyma i prawe koło trzyma. |
|
 |
|