Szpala85 i tym razem Galant |
Autor |
Wiadomość |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 07-04-2009, 10:12 Szpala85 i tym razem Galant
|
|
|
Witam
Zacznę od tego że nie wiem czemu nic nie napisałem o moim byłym już Colcie C53A 1.6 4G61 DOHC 16v GTi z 1989r. ..... a już wiem czemu bo opisałem go na Coltmani i drugi raz mi się już nie chciało ..... Jeżeli chodzi o Colta C51A 1.3 na gaźniku z 1991 r. jeździ do tej pory ( użytkowany przez moją Mamę ) ......... więc tak w Grudniu 2008 roku jadąc moim byłym Coltem GTi pękł mi pasek rozrządu wiadomo co to znaczy w silniku 4G61 ( akurat tak się złożyło że kilka miesięcy wcześniej myślałem o zmianie auta na większe ,młodsze ) mechanik powiedział mi o kosztach i że to na pewno mi sie nie zwróci przy sprzedaży Colta ( po prostu po naprawie musiał bym nim jeździć kolejne lata ) , padła decyzja "szukam nowego auta " ,a Colta sprzedaje w takim stanie ..... Po długich poszukiwaniach na Alledrogo , Autogiełdzie i innych portalach wpadły mi w oko 2 auta : 1 Mitsubishi Sigma z 1991 r Srebrna ( szczegółów juz nie pamiętam ) i 2 Mitsubishi Galant z 1994 r Czarny w Automacie ,Model E54A , Silnik 2.0 V6 24v 6A12 DOHC , Wyposażenie : Klimatronic , Pełna Elektryka (szyby, lusterka, szyberdach ) , Szyberdach , TCL , Wspomaganie , Tempomat i inne .... . Najpierw zadzwoniłem do gościa od Sigmy ( Moje marzenie ) po 5 minutowej rozmowie miałem już dość .... gość cały czas pytał się swojej żony czy : auto ma el. szyby ? , klimę ? , jaki silnik ??? .... najbardziej rozbroiło mnie to " ... sigma kiedyś miała gaz .. ale zbiornik został wymontowany i jeździ na benzynie ... " ... auto definitywnie odpadło ... później telefon do Babki od Galanta , szybka rozmowa , właścicielka miła , wszystko mi powiedziała co było z tym Galem ,co mu dolega ..... po prostu Babka konkretna ..... i po tej rozmowie jeszcze zapytałem się mojej Kobiety " i jak podoba ci się ten Galant ... a ona ... fajny ten przód ma .. taki groźny i do tego czarny ...." ..... to znaczyło że jej się podoba . Szybka organizacja kasy i w czwartek 11,12,2008 z samego rana ruszyliśmy do Poznania po Galanta ( też trzeba dopisać że jechałem go już kupić , nie miałem zamiaru wracać z niczym ) . Po dojechaniu do Poznania ( + 1,5 godz. błądzenia ) przypadkiem jadąc wypatrzyłem mojego Galanta , krzyknąłem do kolegi "... HAMULCUJ !!!... " i rzeczywiście to był on . Po oględzinach i 30 min. jeździe próbnej Zakochałem się w Galancie ( podczas jazdy próbnej wcisnąłem sprzęgło i próbowałem zmienić bieg zapomniałem ze to automat .... właścicielka mnie cenzura jak małego Kazia pewnie dlatego że miała żołądek w gardle , tak dałem po hamulcach ) i cóż .... kupiłem to cudo ( Właścicielka była twarda w negocjacjach ceny i opuściła mi tylko 100 zł niewiele ale zawsze coś ... auto kupiłem za 6400 zł (jako bonus dostałem opony letnie prawie nówki i parasolkę ) . Wracając nowo zakupionym autem do Jeleniej Góry miałem okazję przetestować Galusia w trudnych warunkach pogodowych ( padał deszcz + mgła + noc ) od razu zwróciłem uwagę na kiepskie światła z przodu .Po powrocie do domu auto postawiłem pod blokiem i poszedłem spać . Następnego dnia podjechałem pod biuro i miałem okazję dokładniej się przyjrzeć furmance oto kilka fotek :
Od tego czasu wiele się zmieniło :
Auto zostało zarejestrowane w Jelenie Górze ( było z ty trochę problemów ale nie chce mi się juz pisać )
Zdjąłem te wieśniackie kołpaki
Colt GTi został sprzedany
Założyłem Bi-Xenony 4300K ( nie .... nie oślepiają innych kierowców , byłem na stacji diagnostycznej i pan powiedział że wszystko jest OK , też zostało przetestowane na drodze w nocy kolega jechał z naprzeciwka i to jego zwykłe żarówki (w soczewkach) w Audi bardziej oślepiały niż moje Chińskie Xenony .... )
Zmieniłem podświetlenie w włącznikach na białe diody
Zmieniłem podświetlenie w klimatronicu na białe
Zmieniłem podświetlenie literek i cyferek od biegów ( i zepsułem )
I inne ......
A teraz naprawy :
Łącznik stabilizatora Lewa strona
Wahacz przedni dolny z tyłu prawy
Wahacz przedni dolny z tyłu lewy ( po spotkaniu z mega dziurą )
Łożysko + Piasta ( po spotkaniu z mega dziurą )
Układ wydechowy ( tez po spotkaniu z dziurą )
Jak na razie to tyle z napraw .
Teraz czas na aktualne fotki :
I to na tyle .... jak na razie |
Ostatnio zmieniony przez mkm 14-04-2011, 22:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11097 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 07-04-2009, 17:06
|
|
|
szpala85, a gdzie zdjęcie parasolki?
Faktycznie czarny mu pasuje.Brak tylko alusów
Do tego to HB
Wygląda na zadbany egzęplarz |
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-04-2009, 20:14
|
|
|
jacek11 napisał/a: | szpala85, a gdzie zdjęcie parasolki? |
jutro zrobię to zobaczysz jaka wypaśna ta parasolka ( z funkcją automatycznego otwierania )
jacek11 napisał/a: | Brak tylko alusów |
to prawda alusów jeszcze nie ma wszystko zależy od tego ile mi $$$ zostanie po wakacjach
jacek11 napisał/a: | Wygląda na zadbany egzęplarz |
to prawda jest bardzo zadbany ...z tego co zauważyłem to rdza pojawiła się tylko przy przednim prawym kielichu , jak się maskę otworzy to rzuca się w oczy piękna ruda , ale jest to do zrobienia więc rdzy praktycznie ni ma |
|
|
|
 |
Piospi
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 03' 2.5 V6
|
Wysłany: 07-04-2009, 23:10
|
|
|
Bardzo ładny Galancik, niech Ci dobrze służy ! |
_________________ 三菱自動車工業株式会社 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 07-04-2009, 23:31
|
|
|
szpala85 napisał/a: | z tego co zauważyłem to rdza pojawiła się tylko przy przednim prawym kielichu , jak się maskę otworzy to rzuca się w oczy piękna ruda , |
To akurat jest prezent od firmy
Większość tak ma,więc nie ma się co przejmować |
|
 |
NYSAN
Forumowicz
Auto: C50 , S13, Plymouth
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sty 2009 Posty: 98 Skąd: lublinozouki
|
Wysłany: 10-04-2009, 20:13 Re: Szpala85 i tym razem Galant
|
|
|
szpala85 napisał/a: | Witam
Zacznę od tego że nie wiem czemu nic nie napisałem o moim byłym już Colcie C53A 1.6 4G61 DOHC 16v GTi z 1989r. |
Nie 89 a 88 rok panie Szpala . Zrobiłeś mnie w bambuko , przepłaciłem za niego , miał być 89 a okazało się że je 88 . |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:23
|
|
|
NYSAN napisał/a: | Nie 89 a 88 rok panie Szpala . Zrobiłeś mnie w bambuko , przepłaciłem za niego , miał być 89 a okazało się że je 88 . |
jak to możliwe przecież z numeru VIN wychodził 89 r to on był jeszcze starszy |
|
|
|
 |
NYSAN
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 13:02
|
|
|
Ta , w kwitach ma 88 |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-04-2009, 13:25
|
|
|
NYSAN napisał/a: | Ta , w kwitach ma 88 |
To od razu cię przepraszam nie wiedziałem o tym
może poprzedni właściciel jak sprowadził Colta do Polski to się pomylił i wpisał 88 rok |
|
|
|
 |
NYSAN
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 17:07
|
|
|
spoko , spoko |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-04-2009, 13:33
|
|
|
i pamietac trzeba, ze nowy rok "w fabryce" jest troche wczesniej niz kalendarzowy. Od wrzesnia sie chyba liczy, ale tego nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
|
Wysłany: 12-04-2009, 13:55
|
|
|
mkm napisał/a: | i pamietac trzeba, ze nowy rok "w fabryce" jest troche wczesniej niz kalendarzowy. Od wrzesnia sie chyba liczy, ale tego nie jestem pewien. |
Pewnie stąd to nieporozumienie
Grunt że wszyscy są zadowoleni |
|
 |
TRAWOR76
Mitsumaniak DESTRUKTOR

Auto: Lancer VIII, Colt CZ30
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 380 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 14-04-2009, 10:24
|
|
|
ładny Galancik !
zatem szerokości i bezawaryjności
pozdrawiam |
|
|
|
 |
andi18
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1.8 4G93+LPG 96'
Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-04-2009, 14:36
|
|
|
Faktycznie piękne auto, mało już gali tych roczników w tym stanie i wyposażeniu, zatem Szpala85 dbaj o niego jak o dziecko Jeszcze tak jak pisali koledzy jakieś ładne alusy by się przydały, tylko jakieś spokojne do tego modelu Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-04-2009, 16:30
|
|
|
O .... Dzięki , Dzięki andi18 napisał/a: | zatem Szpala85 dbaj o niego jak o dziecko | Staram się
ps. w Maju będzie pierwsza wycieczka Galantem po Europie mam nadzieję że się dobrze spiszę |
|
|
|
 |
|