To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Hamulce trzymają po mocniejszym hamowaniu

juniorkm7 - 19-01-2017, 14:59
Temat postu: Hamulce trzymają po mocniejszym hamowaniu
Zauważyłem że po mocniejszym hamowaniu hamulce trzymają auto - po zdjęciu nogi z hamulca nie zaczyna się toczyć do przodu (automat 2.4 CVT). Ruszanie też jest wolniejsze. Co może być przyczyną?
tyku - 19-01-2017, 15:33

Prowadnice zacisków są zapieczone (najczęściej tył). Częsta usterka w mitsu. :wink:
juniorkm7 - 19-01-2017, 15:40

tyku napisał/a:
Prowadnice zacisków są zapieczone (najczęściej tył)

Ręczny czy "nożny"?

tyku - 19-01-2017, 15:43

juniorkm7 napisał/a:
Ręczny czy "nożny"?

Raczej nożny. :wink:
Pewnie klocki już zjechane, jak prowadnice zapieczone. Może też tarcze do wymiany. :roll:

juniorkm7 - 19-01-2017, 15:53

A długo taka sytuacja zjada klocki i tarcze?
tyku - 19-01-2017, 15:59

Ciężko to powiedzieć. :roll: Trzeba niestety skorzystać z warsztatu samochodowego lub ASO.
rezon - 19-01-2017, 17:25

juniorkm7, praktycznie przy każdym przeglądzie, a jeszcze lepiej przy każdej wymianie kół - należy sprawdzić, rozebrać, wyczyścić i przesmarować prowadnice. Niestety TTTM.
Georg - 19-01-2017, 19:40

W naszych Audi i VW kleszczące klocki i blokujący ręczny, to coroczne utrapienie. W rodzinnym garażu jest jeszcze Pajero - tu rzetelny serwis hamulców - raz na 5 lat. :wink:
juniorkm7 - 19-01-2017, 19:57

rezon napisał/a:
juniorkm7, praktycznie przy każdym przeglądzie, a jeszcze lepiej przy każdej wymianie kół - należy sprawdzić, rozebrać, wyczyścić i przesmarować prowadnice. Niestety TTTM.

A dużo taki zabieg może kosztować?

rezon - 19-01-2017, 20:50

Georg napisał/a:
W naszych Audi i VW kleszczące klocki i blokujący ręczny, to coroczne utrapienie
jeżdżę łącznie ze służbowymi piątą Skodą czyli "prawie VW", zrobiłem nimi jakieś 400-500kkm i jakoś nigdy nie kleszczyły mi się klocki, ani nie blokował ręczny. Wystarczyło zakładać w miarę przyzwoite zamienniki i wszystko było OK. W Superbie po 155kkm mam wciąż ori tarcze z przodu, ori klocki i tarcze z tylu. W Outku miałem trzeci komplet na tyle oraz bodajże 6 z przodu. Nie da się tego porównywać. Outek wymaga niestety ponadprzeciętnej uwagi przy tylnych hamulcach.
juniorkm7 napisał/a:
A dużo taki zabieg może kosztować?
za pierwszym razem to pewnie ok. 100zł, bo trzeba dokładnie wyczyścić. Później, to jak masz zaufanego i znajomego mechanika to skasuje Cię pewnie 20-30zł. Oczywiście po za ASO. Jak masz prawe ręce do mechaniki to w ciągu 2h sam zrobisz.
juniorkm7 - 19-01-2017, 21:55

A jakis film/poradnik jak to zrobic?
rezon - 20-01-2017, 07:56

tylnych nie rozbierałem - wydawało mnie się, że problem mam z przodem, który szybko się zużywał i wichrował. Rozebranie przodu wymagało odkręcenia dwóch śrub mocujących. Tylne widziałem w serwisie - nieautoryzowanym, który zdiagnozował przyczynę. O ile pamiętam też dwie śruby mocujące. Więcej mieli zabawy przy tarczo-bębnach, aby dostać się też do mechanizmu ręcznego, który też wymagał solidnego czyszczenia. Latem robiłem czyszczenie/smarowanie w Suzuki SX4 - przód i tył zajął pół dnia łącznie z czyszczeniem "na zero" tarcz. Nie potrzebna była żadna instrukcja.
juniorkm7 - 27-01-2017, 07:04

Niby prowadnice wyczyszczone i nasmarowane. 2 dni i znowu tyl trzyma... Co robic?

Wczoraj po kilku (3-4) mocniejszych hamowaniach "testowych" z 70 do 0 znowu się skleiły - duży problem szczególnie z parkowaniem tyłem. Dziś rano chyba puściły przez noc, ale po kolejnym depnięciu mocniejszym znowu przyblokowały...

Czy pozostaje tylko wymiana zacisków? :(

Bosy - 27-01-2017, 09:01

Trzeba rozmontować zacisk i sprawdzić przyczynę. U mnie zacierał się tłoczek. Przyczyną była uszkodzona(sparciała) gumka uszczelniająca, taka "harmonijka". Być może wystarczy przeczyścić tłoczek i jego tuleję w zacisku. W ciężkich przypadkach wymiana tłoczka. Radzę skorzystać z pomocy mechanika. Części dostępne jako komplet naprawczy hamulca Akebono.
Hugo - 27-01-2017, 10:49

Przyczyną trzymających hamulców może być uszkodzony wewnątrz elastyczny przewód hamulcowy (wężyk). Wtedy po puszczeniu hamulca tłoczek nie może się cofnąć, bo przepływ wsteczny płynu jest blokowany.