To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Czasem brak mocy-nie reaguje na dodanie gazu

Anonymous - 13-03-2007, 22:28
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Czasem brak mocy-nie reaguje na dodanie gazu
Kilka razy zdarzyło mi się, że po zatrzymaniu ruszam a samochód nagle jakby nie ten sam- bardzo słabo przyspiesza, jakby kończyło się paliwo albo zamiast paliwa dostawał tzw." lewe powietrze". To mój pierwszy w życiu diesel i kompletnie nie wiem co to może być. Po chwili DID wraca do normalnej pracy. Co Wy na to?
Anonymous - 14-03-2007, 22:37
Temat postu: Re: Czasem brak mocy-nie reaguje na dodanie gazu
Włos napisał/a:
Kilka razy zdarzyło mi się, że po zatrzymaniu ruszam a samochód nagle jakby nie ten sam- bardzo słabo przyspiesza, jakby kończyło się paliwo albo zamiast paliwa dostawał tzw." lewe powietrze". To mój pierwszy w życiu diesel i kompletnie nie wiem co to może być. Po chwili DID wraca do normalnej pracy. Co Wy na to?

Zachowanie dość typowe dla przepływomierzy (tak mi się w każdym razie wydaje)...Pewności nie mam. W moim dieslu takiego objawu nie ma, owszem czasem jest jakby turbo dziura ale tak mała ze z trudem można ja wyczuć... Pali się jakaś kontrolka?? Jeśli tak to odczyt błędów i wyjdzie (musi wyjść jeśli to przepływka). Jak filtr paliwa, powietrza - kiedy były wymieniane?

Anonymous - 15-03-2007, 20:13

Kontrolka się nie świeci, ale nie pomyślałem o próbie odczytu błędów- Dzięki za radę
Anonymous - 15-03-2007, 21:08
Temat postu: Brak sygnału z kontrolki
Włos napisał/a:
Kontrolka się nie świeci, ale nie pomyślałem o próbie odczytu błędów- Dzięki za radę

Trochę to dziwne bo braki mocy (w każdym bądź razie odczuwalne) powinny być wykazane jakąś kontrolką. Dziwne było by żeby elektronika działała normalnie a tutaj spadek o kilkanaście procent mocy. Sprawdź czy w ogóle jest ona podłączona do systemu czy np do jakiegoś teimera przy starcie. Odczyt i tak nie zaszkodzi bo może kiedyś sie zaświeciła i pozostaje błąd w pamięci. Jeśli nic nie wykaże to pozostają tylko kwestie mechaniczne np turbo lub coś z silnikiem ale nie wiem co może być...
Pozdr

Grześku - 15-03-2007, 21:12

Włos napisał/a:
samochód nagle jakby nie ten sam- bardzo słabo przyspiesza, jakby kończyło się paliwo albo zamiast paliwa dostawał tzw." lewe powietrze".

pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to "śmieci" w baku ewentualnie w filtrze paliwa. Wlej do baku środek do oczyszczania układu paliwowego - nawet jeżeli nie to jest przyczyną kłopotów, to krzywdy Cari nie zrobisz, finansowo też się nie zrujnujesz 8)
Sezon zimowy to różne dodatki do paliw jakimi karmią nas stacje paliw, może coś się gdzieś osadziło.

Anonymous - 19-03-2007, 23:49

A dzieje się to niezależnie od temperatury silnika? Jeśli na zimnym jest ok, a cyrki zaczynają się jak się rozgrzeje, to proponuję przyjrzeć się układowi chłodzenia - czy płyn gdzies nie wycieka albo nie jest wyrzucany...
Anonymous - 20-03-2007, 08:29

w jakim przedziale obrotow to sie dzieje? przypadkiem nie jest to w momencie kiedy turbo powinna sie zalaczyc?