To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - głośna praca silnika 1,9td 2000r kontrolka check

benny67 - 24-01-2017, 13:58
Temat postu: głośna praca silnika 1,9td 2000r kontrolka check
witam wszystkich,jestem tu nowy więc proszę o zrozumienie
mój problem jest taki - auto odpala od strzała al strasznie głośno klekocze
w czasie jazdy jak i postoju czasami zapala się kontrolka chek i silnik zaczyna dymić po chwili się wyłącz i jest ok
jeszcze jedno czasem podczas jazdy robi się cicho/klekot ustaje/ silnik ma moc itd z chwilę klekot powraca i następuje spadek mocy
nawet przy mocnej przygazówce nie dymi na czarno

proszę o jakieś rady

Anonymous - 24-01-2017, 15:58

milo - 24-01-2017, 16:12

benny67 napisał/a:
w czasie jazdy jak i postoju czasami zapala się kontrolka chek i silnik zaczyna dymić po chwili się wyłącz i jest ok

Musisz sprawdzic jaki jest błąd ,moze byc pompa przestawiacz kata wtrysku itp lub jakis czujnik
Hyzz napisał/a:
może klin na wale się zużywa ? przez takie coś zmienia się kat wtrysków a potem klekocze głośno.

Mało realne

benny67 - 24-01-2017, 18:55

poszukam dobrego szpeca od silników i dam znać co jest dzięki za porady
Jaro1974 - 30-01-2017, 21:21

Sprawdź sobie wtyczkę od wtrysku sterującego (zazwyczaj jest to pierwszy wtryskiwacz od skrzyni biegów). Z Twojego opisu wychodzi że kostka jest albo uszkodzona albo ma słaby styk stąd pojawienie się tego głośnego klekotu i spadek mocy. Dodatkowo objawia się to zapaleniem check engine co zresztą też napisałeś. Ta kostka jest na dwa piny (czarna). Łatwo ją znaleźć ponieważ w tym silniku tylko jeden wtrysk posiada takową kostkę. Mam nadzieję że wyczerpująco napisałem i te informacje będą pomocne w rozwiązaniu problemu.