Space Star Techniczne - [MSS 1.3] Słaby hamulec na telne koła (bębny)
tlustyx - 02-02-2017, 21:27 Temat postu: [MSS 1.3] Słaby hamulec na telne koła (bębny) Witam.
Co może być przyczyną słabego hamulca na tylne koła - z tyłu są bębny, samochód bez ABSu?
Słaby hamulec jest od początku użytkowania przeze mnie tego samochodu (podczas przeglądu diagnosta zwracał mi na to uwagę). Bębny oraz szczęki w tylnych kołach wyglądają jak nowe. Ręczny nie jest jakiś super rewelacyjny, ale hamuje.
Na śliskiej nawierzchni, gdy wcisną nawet lekko hamulec to przednie koła blokują, a tył choćbym nacisnął z całych sił nie zablokuje.
Z tego co wyczytałem to korektora siły hamowania w nim nie ma. Jest rozdzielacz - czy to on może być winny? Jak to sprawdzić? Jeżeli to wina rozdzielacza to czy da się go zregenerować?
Dodam jeszcze, że przy wymianie siłownika sprzęgła mechanik zwrócił mi uwagę, że cały płyn jest bardzo brudny - zleciłem wymianę całego płynu hamulcowego, ale jeszcze nie wiem czy to coś zmieni.
Z góry dziękuję za pomoc
zet-em - 03-02-2017, 11:25
Witaj tlustyx:)
Bardzo słuszna decyzja z wymianą płynu, poproś jeszcze o płukanie układu - to niezbyt wielki wydatek, a powinno bardzo pomóc. Ostatnio zrobiłem taką operację w swoim MSS, chociaż płyn wyglądał normalnie, ale różnica jest znacząco odczuwalna.
Pozdr;
robertdg - 04-02-2017, 07:27
Ze wzgledu na lata i okres eksploatacji, wypadaoby zajrzec pod bebny i sprawdzić jak sie maja okladziny, bebny, wizualnie cylinderki, samoregulatory, bo te ostatnie przy dobrej reszcie sa głownym powodem słabych hamulcy
|
|
|