To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - jakość paliwa

sarwinek - 15-02-2017, 19:38
Temat postu: jakość paliwa
Witam. Dziś podczas wizyty w ASO Mitsubishi w Łodzi kierownik serwisu odradzil mi tankowanie benzyny z Orlenu... Pytam dlaczego? Oświadczył że problem tyczyl się ostatnio głównie diesli.. Masowo przyjeżdżali ludzie których auta przechodziły w tryby awaryjne głównie w te najwieksze mrozy... I z filtrów paliwa wyciagali wodę.. Po wymianach było już Oki.. Polecił tankowac na Statoil, BP i Shell... Trochę się dziwię generalnie głównie tankuje na orlenie i do tej pory było Oki.. Co wy na to hmm? Pan tłumaczył też że Orlen dodaje bardzo dużo jakiegoś tam dodatku i ogólnie że to [kiepskie] paliwo teraz mają...
Tovija - 22-02-2017, 10:16

Ja mogę ze swej strony dodać, że w Lublińcu miałem również problemy z ich paliwem ale w moim przypadku z benzyną. Chodzi o spalanie. Zalewałem u nich paliwo od 2010 do 2013 roku. W 2013 z miesiąca na miesiąc coraz więcej paliwa ubywało mi z baku a dodam, że robiło się coraz cieplej ponieważ zbliżała się wiosna a nie zima. Styl jazdy oraz trasy były oczywiście te same. Postanowiłem w końcu zatankować w BP i spalanie powróciło do normy. W 2014 roku postanowiłem ponownie sprawdzić orlenowskie paliwo i znowu wzrost spalania o 2 litry w górę. Zgłosiłem stację do urzędu kontrolującego jakość paliw, ale chyba zostali uprzedzeni o kontoli ponieważ owa nic nie wykazała. Nie mniej ja widziałem po spalaniu, że samochód żłopie więcej niż powinien i to w dwóch odstępach czasowych. Od 3,5 roku zalewam paliwo z BP, robiłem remap w czT na 98 oktanówce z BP i jest ok. Coś więc może być na rzeczy z Orlenem.
sarwinek - 22-02-2017, 12:23

Zobaczę teraz BP.. Żona akurat wypali do końca orlenowskie... I po jednym zbiorniku napisze co i jak... Każdy teoretycznie zachwala Orlen ale coś jest na rzeczy..
Pawlik84 - 22-02-2017, 16:32

Jak kupuję paliwo z prywatnej stacji która zaopatruje się od Lotosu. Za bardzo nie mam do czego porównać, bo w mieście mam tylko Orlen i tą stację. Niby dużo nie pali - czy ktoś ma jakieś zdanie/opinie o paliwie z Lotosu?
apg2312 - 22-02-2017, 16:41

sarwinek napisał/a:
Każdy teoretycznie zachwala Orlen

Każdy, to znaczy niby kto ? Oczywiście pomijając wszelkie reklamy ;)
W Polsce zasadniczo jest 2 (słownie DWÓCH) producentów paliw. Grupa Orlen (rafinerie Płock, Trzebinia i Jedlicz) i Grupa Lotos (rafineria gdańska). BP, Statoil, Shell, Lukoil i inne stacje też kupują paliwa u tych producentów, no, może poza sprowadzaną z Niemiec 100-oktanową benzyną dostępną na stacjach Shell :)

SHARK1979 - 08-04-2017, 12:34

Też tankuje na stacji Orlen bo powstała niedawno i wsio nowe. Może spalanie wzrosło deczko ale tak tego nie kontroluje. Co powiecie o paliwie prosto od ruskich 98? Podobno trzyma mocno normę i autka miło się odpychają :P
tomusn - 11-04-2017, 15:01

gdy mogę - tankuję przy granicy z kanistra 95 - nie było problemów
Pawlik84 - 11-04-2017, 19:06

Mieszkam przy regionie z Obwodem i też kilka razy tankowałem pod korek - paliwko jest Ok.
codi - 08-05-2017, 22:29

Ze względu na to, że jestem pracownikiem Grupy Kapitałowej Orlen czuje się trochę wywołany do tablicy. W zasadzie nie powinienem tego pisać, ale Ja od jakiegoś czasu nie tankuje na orlenie. Nie chcę tu jakoś oczerniać Orlen czy wydziwiać, ale spróbujcie jakiś czas pojeździć na ich paliwie i jakiś czas na innym najlepiej z jednego miejsca i sami wyciągnijcie wnioski.
sarwinek - 09-05-2017, 21:16

Hmm moje spostrzeżenia od kiedy założyłem ten wątek.. Testy na różnych stacjach... Oczywiście markowych.. Najlepiej wypadło BP..
lech55 - 13-05-2017, 22:16

Prawie każda stacja bierze paliwo z Płocka czyli Orlenu. Dużo jeżdżę samochodami służbowym i prywatnym. Tankuję prawie wyłącznie na Orlenie bo mają dobre paliwo. Radzę zwracać uwagę na wyposarzenie stacji paliw, ponieważ różni je rok budowy, a także to kto posiada umowę na Franczyzę czyli dzierżawę
enea - 13-05-2017, 22:33

prawde powiedziawszy nasi doradcy serwisowi też odradzaja tankowanie na orlenie...

co niezmienia faktu ze tankuje tylko i wylacznie swojego forda na orlenie i nie ma najmniejszych problemow :)