To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma 1.8 GDI

feli - 17-02-2017, 18:14
Temat postu: Carisma 1.8 GDI
Cześć wszystkim! :D

Carisma jest moim pierwszym samochodem w Polsce. I był to zakup w sumie przypadkowy i niezbyt planowany :D

Historia z zakupem auta zaczęła się od powrotu do Polski (na studia). Wiadomo jak to u studentów budżet był mocno ograniczony i zakup auta był cały czas odkładany aż nadszedł ten moment, że trzeba było coś kupić. Tym momentem było to, że był coraz to częściej problem z pożyczeniem samochodu od rodziców dziewczyny. Dziewczyna udziela korepetycji dojeżdżając do ludzi - więc auto potrzebne, rodzice chcą jechać na basen/zakupy - auto potrzebne.

Przypadkowo będąc u dziadków dziewczyny zobaczyliśmy Carismę na sprzedaż. Właścicielem samochodu był znajomy dziadka, więc autko z pewnej ręki, pierwszy właściciel, i cena była też ok - 3 500 zł (zakupione w 2015 r.). I tak stałem się właścicielem mojego pierwszego auta w Polsce - czyli Carismy.

Teraz trochę danych o samochodzie:
- Mitsubishi Carisma LS
- rocznik: 1997
- silnik: 1.8 GDI 125KM
- 4x elektryczne szyby
- elektryczne lusterka
- ABS
- automatyczna klimatyzacja
- radio CD (niefabryczne)
- centralny zamek
- spalanie: miasto ponad 12l/100 km, w trasie 6,3l/100 km.

Z samochodu jestem generalnie zadowolony - jednak czasami boli to spalanie po mieście.

W ostatnie wakacje w samochodzie wymieniłem:
- olej w silniku
- żarówki przód (stare słabo dawały światło)
- rozrząd oraz pasek
- sworzeń prawy przód
- drążek stabilizatora przód
- płyn hamulcowy oraz uszczelki
- wycieraczki przód
i to chyba tyle o ile dobrze pamiętam ;)

W najbliższym czasie mam zamiar naprawić tylni spryskiwacz szyby oraz wymienić głośniki.

Kilka zdjęć mojej Carismy :)

MichciuGT - 17-02-2017, 22:16

feli napisał/a:
W najbliższym czasie mam zamiar naprawić tylni spryskiwacz szyby

Prawdopodobnie masz tak jak w polifcie, 2 pompki płynu do spryskiwaczy przed prawym przednim nadkolem i jedna nie działa, zamiast oryginalnej z tego co pamiętam pasuje tego typu:

Sobimax 171 955 651

No chyba że to przez ilość płynu patrząc na pomarańczową kontrolkę od poziomu płynu na zegarach :P

feli - 17-02-2017, 23:16

Dzięki za informację. Akurat mała ilość płynu nie ma wpływu na działanie spryskiwacza bo nawet przy pełnym zbiorniku też nie działał.

Własnie sobie też przypomniałem, że przydałoby się naprawić antenę od radia, bo silniczek działa ale antena nie reaguje na jego wysiłek :)

barthez2183 - 17-02-2017, 23:51

MichciuGT, do przedlifta przychodzi inna pompka, taka jak ta http://allegro.pl/pompka-...6712287311.html
feli - 21-02-2017, 09:49

MichciuGT, barthez2183, dzięki za podpowiedź co do spryskiwaczy. Już naprawione.

Co do napraw to na tą chwilę zostało/planuję zrobić:
- silniczek od anteny
- uszczelka w tylnich drzwiach
- zamek w tylnich drzwiach bo się blokuje
- wymienić opony na nowe
- sprawdzić elektrykę