[92-96]Galant E5xA - Kontrolka ABS się pali, ABS nie działa
bystry507 - 20-02-2017, 12:26 Temat postu: Kontrolka ABS się pali, ABS nie działa Witam wszystkich forumowiczów.
Zacznę od opisania problemu, otóż wymieniałem u mechaniora sworznie wahaczy górnych, wyjechałem od niego, na lekkim łuku zaciągnąłem ręczny i zaczęła mi się palić kontrolka ABS i hamując mocno ABS nie działał. Mechanik podłączył pod kompa, ale nie mógł sie połączyć ze sterownikiem od ABS. Przejechałem kilka kilometrów i zgasła. Nastepnie robiłem 60 km to przez 40km się paliła, przez pozostałe 20km już zgasła i ABS działał. Odłączyłem klemę na pół godzinki, przejechałem się i nie paliła się dopóki nie zahamowałem ostro z ABSem. Przejrzałem przewody od czujników i te, które są na wierzchu to nie wyglądały na jakieś przetarte. Wymrugać ABSu nie mogę, tylko błędy silnika. Otóż wie ktoś jak się dostać do miejsca gdzie wszystkie czujniki się schodzą i móc je pomierzyć? Nie sprawdzałem jeszcze przekaźników, wie ktoś gdzie ich szukać?
jacek11 - 20-02-2017, 20:13
bystry507 napisał/a: | na lekkim łuku zaciągnąłem ręczny i zaczęła mi się palić kontrolka ABS |
To jest normalne zjawisko.Czujnik wysłał sygnał,że koło nie obraca się,i stąd problem.Teoretycznie lampka powinna zgasnąć przy normalnej jeździe.
Jeśli nie zgasła,to możliwe,że sterownik ABS zapamiętał błąd.Po restarcie powinno być ok. Jeśli nadal nie jest dobrze,to zainteresuj się zębatkami na przegubach.Jeśli coś w nie wpadło,to może być taki efekt.
bystry507 - 20-02-2017, 20:23
Dziękuję za zainteresowanie. Właśnie jechałem wczoraj trasę 180km i się kontrolka cały czas paliła. Dzisiaj pojeździłem po mieście nie zapaliła się w ogóle, nawet hamowałem ostro (niby powinien zadziałać abs, trochę czułem jakby działał, ale nie do końca wibrował tak jak było to zwykle) i kontrolka zapaliła się na chwilę i zgasła. Jasne, że czujnik wysłał sygnał do komputera, ale odłączałem napięcie chyba dwa razy i paliła się dalej... co mogło wpaść między takie zębatki?
jacek11 - 20-02-2017, 20:38
Wystarczy,że w zębatkę wpadnie kamyk,lub zapcha się błotem,i czujnik może podać błędny sygnał.
bystry507 - 20-02-2017, 21:00
Przeglądałem koło prawe tylne i przednie i nic nie widziałem. Jutro spróbuję gdzieś przyhamować z absem i zobaczę czy się zapali kontrolka. Wiesz może gdzie są przekaźniki od absu?
jacek11 - 20-02-2017, 21:14
Sterownik zapewne znajdziesz pod kokpitem.
Bizi78 - 20-02-2017, 21:31
bystry507 - 21-02-2017, 11:57
Dziękuję za odzew. Właśnie w tej puszce gdzie jest zaznaczony przekaźnik to sprawdziłem i w ogóle go nie ma w miejscu gdzie powinien być wg rysunku.
|
|
|