To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CS3W] gniazdo zapalniczki w bagażniku - kombi (+12V)

Balon - 24-02-2017, 15:27
Temat postu: [CS3W] gniazdo zapalniczki w bagażniku - kombi (+12V)
Witam.
Postanowiłem sobie zamontować kamerę cofania i potrzebuję się wpiąć na stałe w +12V, najlepiej we wiązkę z tyłu w bagażniku przy gnieździe zapalniczki, do wiązki jest dobry dostęp ale nie wiem który kabel jest od gniazda zapalniczki, jaki kolor kabla? Ktoś to może zbadał? Próbowałem wyciągnąć gniazdo ale nie wiem jak :roll:

Haiku - 28-02-2017, 14:46

Na pewno potrzebujesz +12V na stałe? Skoro to kamera cofania czyli załącza się podczas wciskania wstecznego to daj ją pod +12V żarówki wstecznego.
Bili85 - 28-02-2017, 15:51

Kolego Haiku a czy wiesz gdzie znajdę pod maską kabel od zasilania zapalniczki tej przy kokpicie? Podlaczam światła do jazdy dziennej i wielu kolegów właśnie tam się wpina natomiast nie jestem specem od elektryki i nie umiem znaleźć przewodu który ma prąd po wł zapłonu a po jego wył prąd zanika. Z góry dziękuję za pomoc.
Balon - 01-03-2017, 20:42

Haiku napisał/a:
Na pewno potrzebujesz +12V na stałe? Skoro to kamera cofania czyli załącza się podczas wciskania wstecznego to daj ją pod +12V żarówki wstecznego.

wszystko już jest dobrze podłączone: +12V do stałego zasilania kamery z tylnej zapalniczki w bagażniku , sterowanie +12V z lampy cofania: podgląd kamery / cofanie (dwa tryby)
kamera ma wyłączone wbudowane linie pomocnicze - używam tych co radio nanosi ponieważ da się je regulować, jadąc do przodu linie nie są wyświetlane, wbijając wsteczny mamy obraz z liniami pomocniczymi (działa to błyskawicznie - od razu jak tylko uruchomimy samochód) , linie zostają wyłączone gdy wsteczny bieg jest nieaktywny, potrzebuję tylko na stałe wpiąć się w przewód +12V z tylnego gniazda zapalniczki a nie chcę zdejmować boczków bo za dużo z tym roboty i czasu nie mam :D
tak jak na poniższym zdjęciu widać +12V z lampy cofania (sterowanie - tryb parkowania z liniami lub bez linii tryb podglądu), a zasilanie ma być na stałe +12V np z gniazda zapalniczki