To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma GDI polift - zatrzymuje sie nie chce odpalic.

slawol8 - 24-02-2017, 20:16
Temat postu: Carisma GDI polift - zatrzymuje sie nie chce odpalic.
Dobry wieczór.
Już powoli mam dość tego auta, ale do rzeczy.

Dwa tygodnie temu, wybrałem się z narzeczoną za miasto i jak wjechałem na parking samochód zgasł, nie dało się go ponownie uruchomić, skorzystałem z pomocy assistance żeby go przewieźdć lawetą pod dom. Podłączony do odb wywalał błąd czujnika położenia wału, po kilku godzinach zszedłem na dół i odpalił.

Po tym wymieniłem świece na izfr6, wcześniej były beru. Zmieniłem uszczelkę pokrywy zaworów i wymieniłem akumulator, bo poprzedni i tak nadawał sie do wymiany, dodatkowo kolejny raz wyczyscilem mu przepustnice.
Wczoraj jadąc do pracy zgasł mi 500m od domu i sytuacja taka jaka była na wyjezdzie, niestety nie udało się go odpalić. Dopchałem go ze znajomymi do warsztatu samochodowego i dostalem przed chwilą telefon, że go nie naprawią, jest coś z wtryskami i oni nie wiedzą co z tym zrobic, powiedzieli że to prawdopodobnie coś z układem paliwowym...

Może to być od pompy WC, albo filtru paliwa?
Może ktoś polecić jakiegoś mechanika w Gdansku, bo mi już brakuje nerwów do tego samochodu...

Dodam jeszcze, że odłączył się wężyk od odmy i po podlaczeniu go ponownie nie było bledu czujnika polozenia walu, no chyba że to jakiś zbieg okoliczności że błąd zniknął po podłączeniu tego wężyka...(to było za pierwszym razem jak korzystalem z lawety)

plecho1 - 24-02-2017, 20:25

Z GDI będzie ciężko o dobrego mechanika, może sam się poducz tematu http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=45213.
Jeśli dalej pojawia się błąd tego czujnika wałka to może warto się mu bliżej przyjrzeć. W dziale Galanta jest manual opisujący jak taki czujnik naprawić. Trzeba go rozebrać i przelutować zimne luty. Lepiej to zrobić niż wymieniać na zamiennik bo zamienniki często nie działają jak należy.

[ Dodano: 24-02-2017, 20:27 ]
Tu masz jeszcze temacik o dokładnej diagnostyce tego silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568

slawol8 - 24-02-2017, 21:00

Dziekuje za podeslanie linku do opisu naprawy czujnika, bo już miałem go w koszyku na stronie internetowej. Jutro odbiore go z nieudolnego serwisu i znowu sie zaczne bawić w mechanika. Jednak jakby ktos z trojmiasta czytal ten post i znal serwis, lub kogos kto ogarnal kaprysy gdi w trojmiescie, prosze o kontakt przez PW.
Anonymous - 24-02-2017, 21:09

Piwor - 24-02-2017, 21:09

slawol8, na ciepłym nie odpala? Raczej czujnik wałka rozrządu.
apg2312 - 24-02-2017, 21:33

Hyzz napisał/a:
Dam ci teraz cudowną radę otóż natychmiast przestań inwestować w ten samochód bo on daje złudne wrażenie wymarzonego i wspaniałego wozu do wożenia się ze swoją dupą.

Ciut przesadzasz. Carisma jest dobrym autem, nawet z silnikiem GDI. Niestety, mimo tego, że czasy PRL-u skończyły się ćwierć wieku temu, spora część mechaników samochodowych jest intelektualnie, manualnie i informacyjnie na poziomie Fiata 125/126p, no, może Poloneza. Trzeba mieć sporo szczęścia, żeby znaleźć warsztat, gdzie mechanicy potrafią opanować nowoczesne silniki - wystarczy pooglądać "Usterkę" czy "Będzie pan zadowolony" ;)
Ale zadbany oraz porządnie i regularnie serwisowany GDI jest niezłym silnikiem - chociaż przyznaję bez bicia, że mimo wszystko cieszę się z posiadania 1.8 SOHC :)

plecho1 - 24-02-2017, 21:47

Tutaj temacik co do naprawy tego czujnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583