[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] tył rozbieżny i dupa za nisko siedzi-mechanik
przemas1983 - 03-03-2017, 11:03 Temat postu: [CS9 2.0DOHC] tył rozbieżny i dupa za nisko siedzi-mechanik ostatnio pol roku temu wymieniłem amortyzatory tył i nie była ustawiana zbieżność, od tamtego momentu dupa coraz niżej siedzi ,poza tym ze mam włożone po dwie gumy to i tak nisko siedzi. mechanik sprawdził rozbieżność i chciał ustawić i mówi do mnie wszystko pordzewiałe i kręcił śrubami mimośrodowymi i nie dało rady. trzeba wymienić wszystkie części co regulują geometrie kół. ostatnia porada jego była jeśli masz dużo do włożenia zmień auto.....ale ten lancerek czarny mi się podoba bo jest niezawodny, a jeśli chodzi o niska dupę to nie wiem czy jest sens kupować tylne sprężyny, czy coś to pomoże?opony sie zjeżdżają strasznie od wewnątrz a jak spadnie deszcz to czuje jak traci przyczepność na zakrętach. nasuwa się pytanie czy można zrobić ten tył tanio do 600 zł żeby w końcu można było ustawić ta zbieżność jakie części wymienić? czy sprzedać auto bo jeszcze się zbliża wymiana rozrządu. pozdrawiam będę wdzięczny za porady
wichura1 - 03-03-2017, 12:26
Widzę, że masz wersję SPORT, jakie amortyzatory włożyłeś? Bo w Lancerach Wagon Sport są zupełnie inne amortyzatory i sprężyny niż w wersji Comfort.
przemas1983 - 03-03-2017, 12:32
amorki kupiłem raczej zwykłe ale sprężyny wiem ze są do wersji sport ....tylko mnie nurtuje czy sprężyny od nowego mogą tak siąść
sla - 03-03-2017, 12:34
przemas1983 napisał/a: | opony sie zjeżdżają strasznie od wewnątrz a jak spadnie deszcz to czuje jak traci przyczepność na zakrętach |
Czeka Ciebie remont tylnego zawieszenia, bez tego nie da się ustawić prawidłowo zbieżności.Pewnie do wymiany będą wahacze i tuleje. zamienniki są podobno kiepskiej jakości. Tanio nie będzie
wichura1 - 03-03-2017, 12:37
Amory też są inne i nie mają zamienników "ponoć", dlatego przy uszkodzeniu jednego przedniego wymieniłem wszystkie amortyzatory i sprężyny, na zestaw od wersji "Comfort"
leoluke - 09-08-2017, 23:03
Cześć,
Podczepię się do tematu, bo mam pokrewny problem / pytanie.
Tył w moim Lancerze (1.6 Comfort) siedzi wyraźnie niżej niż przód (tak jak na zdjęciu - link poniżej). Samochód miał niedawno robiony przegląd i wyszło, że całe zawieszenie jest sprawne. Czy takie siedzenie tyłu jest normalne i akceptowalne? Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
https://ibb.co/j5H32F
rudi88 - 10-08-2017, 18:04
Zdjęcie trochę ciemne ale według mnie wszystko jest ok. Nie sugeruj się prześwitem od koła do nadkola bo tak ma być. Jest zupełnie inny kształt nadkoli. Zobacz jak zaczyna się nadkole względem listew na drzwiach.
leoluke - 10-08-2017, 21:43
Rzeczywiście - nadkola są różne. Trochę dziwnie to wygląda. Dzięki za opinię - sam bym nie zauważył starając się patrzeć na to krytycznie.
|
|
|