Off Topic - 845 zarzutów za kradzież tysięcy samochodów
arekp - 15-03-2007, 13:04 Temat postu: 845 zarzutów za kradzież tysięcy samochodów
Cytat: | Nawet kilka tysięcy samochodów mogli ukraść członkowie gangu, działającego przez 10 lat w południowej Polsce - podejrzewa śląska policja, która zatrzymała 11 członków tej grupy. Łącznie przedstawiono im 845 zarzutów. Dochody przestępców wstępnie szacowane są na wiele milionów złotych.
- Oprócz kradzieży mężczyźni podejrzani są m.in. o paserstwo, wymuszanie okupów za zwrot skradzionych aut, poświadczanie nieprawdy w dokumentach oraz udział w zorganizowanej grupie przestępczej - powiedział Adam Jachimczak z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach.
Według śląskiej policji, to największa w Polsce sprawa dotycząca kradzieży aut. W ręce policjantów wpadli m.in. przestępcy zaliczani do najbardziej poszukiwanych złodziei samochodowych i organizatorów procederu, polegającego przede wszystkim na sprzedaży części skradzionych pojazdów. - Złodzieje specjalizowali się w kradzieży luksusowych limuzyn oraz pojazdów średniej klasy takich marek jak audi, bmw, mercedes czy volkswagen. Najczęściej handlowali częściami pochodzącymi z demontażu tych samochodów, rzadziej żądali okupu za ich zwrot lub legalizowali auta, przebijając ich numery - dodał Jachimczak.
W okolicach Katowic i na Podbeskidziu policjanci zlikwidowali dwa składy, gdzie przechowywano kradzione samochody. W złodziejskim żargonie są to tzw. dziuple. Gdzie indziej udało się namierzyć dwa tzw. szroty, czyli magazyny części, pochodzących z kradzionych aut.
Przestępczy proceder kwitł pod przykrywką legalnej działalności. Przestępcy prowadzili warsztaty samochodowe, komisy i skupy używanych, często nadających się na złom aut. W rzeczywistości handlowali głównie częściami kradzionych wozów. Niewykluczone, że w złodziejskiej sieci działały także inne legalne firmy. Policja zapowiada kolejne zatrzymania.
Policyjni eksperci muszą teraz zbadać tysiące przejętych elementów aut i akcesoriów, aby udokumentować, które z nich pochodzą z kradzieży. Odzyskano warte łącznie kilka milionów złotych luksusowe limuzyny, których sprawcy nie zdążyli jeszcze rozebrać. Terenowe modele toyoty land cruiser, toyoty RAV4 oraz BMW X3 i X5 wróciły już do właścicieli.
Przestępcy działali od 1996 roku na Śląsku, Opolszczyźnie i w Małopolsce. Zatrzymani mają od 29 do 47 lat. To mieszkańcy woj. śląskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego. Na poczet przyszłych kar i grzywien policjanci zajęli ich pieniądze, sprzęt RTV i warte kilkaset tysięcy złotych samochody.
Dziewięciu członków grupy zostało już aresztowanych na trzy miesiące. O losie dwóch pozostałych prokuratura i sąd zdecydują jeszcze w czwartek. Podejrzanym grozi do 10 lat więzienia. Grupę rozbili policjanci z wydziału do walki z przestępczością samochodową Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach, we współpracy z prokuratorami z wydziału do walki z przestępczością zorganizowaną katowickiej Prokuratury Okręgowej. |
Zrodlo: onet.pl
Jak dla mnie to goscie byli niesamowicie sprytni skoro 11 lat bawili sie samochodzikami. Musieli tez miec niezle plecy ... szkoda, ze nie napisano jak wpadli bo nie sadze aby to byl przypadek.
Firebee - 15-03-2007, 13:09
fajnie.. 2 lata temu bawiłem się właśnie pewnie z nimi w berka... Byłem za moim passatem w Katowicach, potem dowieźli mnie aż do Częstochowy, a potem sie wystraszyli 2 radiowozów... Pewnie wielka szansa, że to właśnie oni, tylko teraz mogę jedynie sobie pogdybać.. I mieć nadzieję, że posadzą ich na długie lata..
moja wersja była najpierw okup Ale to gang z moich okolic, nie zgodziłem się to wywieźli go na południe i tam już była inna wersja..
Pozdr
Anonymous - 15-03-2007, 15:09
Słyszałem to jadąc samochodem dzisiaj- a najleosze ze te 845 zarzutów to nie wszystko-jest jeszcze znacznie wiecej.
Sprawa ta ośmiesza cały system-żeby takie wałki robić, na taką skale i przez taki okres trzeba mieć na liscie płac-policje,urzędników,celników itd. Świadczy to o tym jak super u nas wszystko działa.
Pamietam swojego czasu jak zawineli też niezłą grupę kradnącą samochody z Katowic chyba-na jej czele stał szef oddziału KWP Katowice zajmujący sie zwalczaniem przestępczości zorganizowanej-najpierw wykończył wszystkie gangi z okolicy, za co dostał odznaczenie za super działąnie a potem spokojnie sobie "pracował"
Ja bym im wszystkim prawe ręce poodcinał i spokoj byłby.
Efa! - 16-03-2007, 18:48
dm17 napisał/a: |
Ja bym im wszystkim prawe ręce poodcinał i spokoj byłby. |
Akurat... teraz takie fajne protezy robią...
|
|
|