To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Centralny zamek - szaleje?

wojtek2310 - 03-03-2017, 11:47
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Centralny zamek - szaleje?
Witam
Po przejechaniu krótkiego dystansu(do 2-3 km) drzwi zamykają się same (przy drganiu lub dziurze). Wszystko zaczeło się zimą myslałem, że to od mrozu. Klawiszem nie działało otworzenie drzwi(w panelu sterownia szybami), bylo trzeba zgasić silnik wyjąć kluczyk i drzwi otwierały się na pilota. Po odłaczeniu klem i ponownym podłaczeniu problem ustał (działał także przycisk w drzwiach) i było dobrze około miesiąca. Teraz znowu zamek zaczął szaleć sam sie zymka jest zamkniety a silniczek co jakiś czas próbuje zamknąć. Męczy to strasznie bo jak zabiera się pasażerów trzeba gasić silnik by otworzyć pilotem bo przycisk nie działa. Może ktoś miał podobny problem?

PS Szukałem na forum ale nie znalazłem racjonalnej odpwiedzi.

plecho1 - 03-03-2017, 17:37

Być może przycisk w tym panelu zwiera ciągle zamykanie lub któryś z przełączników w zamku kierowcy lub pasażera lub w klapie(jak masz taką wersję) także ma ciągle zwierające się styki sterujące zamykaniem. Możliwe, że przewód sterujący odpowiadający za zamykanie gdzieś się przetarł i czasem zwiera do masy i też może być taki efekt.
wojtek2310 - 04-03-2017, 12:07

Przycisk podłanczałem drugi i ciagle to samo. Mysle, że jak by bylo zwarcie to caly czas by zamykanie chodzilo a na trasie 10 km zamyka sie około 3 - 4 razy.
plecho1 - 04-03-2017, 17:15

Zwarcie może być jak auto podskoczy na jakiejś nierówności. Można by odłączać po kolei najpierw jedne drzwi później drugie i obserwować.
pamar - 04-03-2017, 17:24

Zamykanie drzwi jest tylko w panelu kierowcy, wyciągnij, osusz, przeczyść a potem psiknij jakimś olejem i powinno grać :)
plecho1 - 04-03-2017, 19:51

Nie tylko, jest też przy siłowniku lub przy wkładce w drzwiach kierowcy i pasażera i czasem w siłowniku klapy bagażnika (zależy od opcji wyposażenia). W każdym z tych miejsc mogły się uszkodzić styki odpowiedzialne za zamykanie lub mógł się przetrzeć któryś z przewodów tam idących od sterownika centralnego zamka. Na początek najlepiej wykluczać po kolei każdy z tych przełączników.
wojtek2310 - 05-03-2017, 14:36

Jutro jak pozwoli pogoda rozbiore drzwi i poszukam przyczyny . Ja stawiam na przewod co wychodzi z panelu ale zobaczymy. Narazie dziekuje za odp jak znajde przyczyne to podziele się z wami :)
BTTOS - 09-04-2017, 21:00

Witam. Blokadka w tylnych drzwiach się nie podnosi przy otwieraniu centralnego z pilota. Myślałem że tylko w lewych tylnych i rozebraliśmy tam. Piskaliśmy ale nic nie dało i chyba siłownik padł, z tym że w drugich tylnych to samo się dzieje. Czyżby dwa siłowniki jednocześnie padły? Gdzie to kupić. Widziałem na allegro ale tylko z demobilu i jeszcze rodzaj wtyczki się różni czarna lub niebieska. Da się jakoś poznać bez rozbierania, którą zakupić w razie co i czy w ogóle są jakieś zamienniki czy szukać na szrocie?
enea - 09-04-2017, 21:50

sprawdz najpierw czy prady dochodza, jezeli dochodza do lewych i rpawych, to silowniki, jezeli nie to stawialbym na centralke
milo - 09-04-2017, 23:03

wojtek2310 napisał/a:
Po przejechaniu krótkiego dystansu(do 2-3 km) drzwi zamykają się same (przy drganiu lub dziurze)

Wilgoć woda robi swoje kiedys miłem taki sam przypadek w poprzednim galancie wysuszenie i zaizolowanie przewodów w drzwiach od centralnego zamka i problem znikł

BTTOS - 11-04-2017, 20:01

Prądy dochodzą bo blokadki się ruszają ale nie wysuwają do góry i nie odblokowują zamka. Podejrzewam siłowniki. Czy nikt nie jest w stanie powiedzieć czy w mojej wersji Cari są siłowniki z niebieską czy czarną wtyczką?
GregoryCar - 17-05-2017, 20:06

witam
podczas jazdy autem zamkął sie centralny , otworzyłem go z pilota ale po zatrzymaniu sie zamykanie z pilota pzrestało już działać, otwieranie działa, niestety żeby zamknąc trzeba każde drzwi oddzielnie
co moze byc powodem?
dzis wymieniłem PRZEKAŹNIK MODUŁ MR228120 ale nic to nie dało

pilot montowany dodatkowo nie było w standardzie

gorgeone - 21-12-2017, 21:43
Temat postu: centralny zamek
witam wszystkich. otóż mam podobny problem co kolega wyzej z centralnym ale w druga strone
z zamkiem otóż zamyka się bez problemow ale otworzyć już się nie chce czy możne ktoś z was miał taki problem lub zna usterkę dzięki za wszystkie odpowiedzi

pawel-krol - 18-01-2018, 19:28
Temat postu: Re: centralny zamek
Witam
Podpinam sie do tematu.Centralny nie otwiera . Czy mechanicznie powinny sie poszczególne zamki otworzyc kluczykiem czy jak coś padło to wogóle nie otworze?

plecho1 - 18-01-2018, 19:33

Jeśli centralny nie otwiera wszystkich to raczej we wszystkich na raz mechanika nie padła i raczej jest to jakiś problem elektryczny, najprawdopodobniej wina sterownika.