To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Wagon Techniczne - Komputer pokładowy nie pokazuje spalania

banger95 - 03-03-2017, 21:08
Temat postu: Komputer pokładowy nie pokazuje spalania
Witam.
Wymieniałem ostatnio sprzęgło w moim MSW no i jak wiadomo do tej operacji miałem odłączony akumulator samochód tak bez zasilania stał 5 dni. Złożyłem wszystko i od tego czasu na komputerze nie pokazuje mi spalania wyświetla tylko 3 kresk zamiast odpowiednich wartości. Może miał ktoś kiedyś już taki problem proszę o pomoc. :D

plecho1 - 03-03-2017, 22:08

Jaki masz silnik i czy masz LPG? Możliwe, że skasowały się adaptacje w sterowniku silnika i pewnie po przejechaniu kilkudziesięciu km wszystko wróci do normy.
Bizi78 - 04-03-2017, 02:08

Pojeździj trochę, jak się nie pojawi to odepnij aku na parę minut.
grzesiopol - 12-03-2017, 13:46

Pewnie masz taki wyświetlqacz z takim wskazaniem.

Cierpliwości po prostu zresetowałeś wskazania średniego spalania, powróci po przejechaniu odległości ale nie pamętam ile trzeba przejechać.

amaj - 15-03-2017, 06:38

Sorry, ale przypomina mi się trochę:

:D

banger95 - 13-04-2017, 11:07

Przejechałem już około 2000 km a komputer dalej pokazuje 3 kreski, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko się stało to od czasu kiedy wymieniłem sprzęgło i zastanawiam się skąd komputer bierze sygnał do odczytu spalania, szukałem jakiś schematów ale nic niestety nie znalazłem może ma ktoś jakiś inny pomysł. Dodam tylko jeszcze że wszystkie wtyczki są podpięte. :D
Silnik 2.0 133KM z LPG

plecho1 - 13-04-2017, 11:26

Na pewno do komputera dochodzi sygnał prędkości i najprawdopodobniej sygnał sterujący wtryskiwaczem benzynowym, głównie chodzi o czas otwarcia wtryskiwaczy oczywiście benzynowych.
Jeśli masz LPG to regulacja instalacji tez może mieć wpływ na te wskazania. Jak odłączyłeś akumulator to zresetowałeś sterownik benzynowy a że jeździsz na LPG i być może niedokładnie zestrojonym to adaptacje w sterowniku benzynowym nie do końca są właściwe i to może mieć wpływ na działanie komputera pokładowego. U siebie coś podobnego zauważyłem kiedy regulowałem instalację po usterce wtryskiwaczy benzynowych. Może odepnij akumulator jeszcze raz i pojeździj na samej benzynie z 30 do 50 km. Jeśli po tym zabiegu wskazania powrócą to radzę przyjrzeć się instalacji LPG i jej regulacji.

banger95 - 13-04-2017, 12:38

Nie jestem pewny ale instalacji typu vialle chyba się nie reguluje bynajmniej tak mi powiedzieli no ale ok odepne aku i zrobię trochę kilometrów na benzynie. :lol:
plecho1 - 13-04-2017, 12:57

Tak jak napisałeś, chyba się nie reguluje ale może być jakiś problem z pompą lub wtryskami i też może nie być tak do końca sprawna.
banger95 - 13-04-2017, 13:28

Pompa jest po regeneracji pół roku temu jedynie wtryski. :P
grzesiopol - 18-04-2017, 14:00

Jeszcze wtrące i ja swoje 3 grosze. Musisz pojeździć na benzynie bo do obliczeń brana jest również wartość poziomu paliwa w zbiorniku. Jak nie zużywasz paliwa to jak ma ci pokazać wartość średniego zużycia na paliwie :?:
MSW PL - 23-04-2017, 12:31

U mnie w MSW III 2.4 GDI na samej benzynie po zresetowaniu komputera wystarczy przejechać około 1km i już pokazuje spalanie. Tylko że później z kilometra na kilometr komputer nie pokazuje aktualnego spalania, a wylicza je z kilku/kilkudziesięciu kilometrów przejechanych.

Te komputery mają jeszcze problemy po latach użytkowania z pokazaniem ilości kilometrów do przejechania (zawyżają/zaniżają) i na wyświetlaczu potrafi się zwiesić prędkość z którą się poruszasz.

W trakcie jazdy przełącz się z gazu na benzyne, po przejechaniu kilku km zrób reset (biały guzik na radiu w moim przypadku) i jedź dalej kilka kilosów. Taka kombinacja może załatwi sprawę.

igorek - 26-04-2017, 09:57

U mnie kiedyś było coś takiego, że coś się odwróciło i gdy był pełny zbiornik to pokazywało full a gdy pełny to pokazywało, że jest pusty ;]
grzesiopol - 26-04-2017, 12:08

igorek napisał/a:
gdy był pełny zbiornik to pokazywało full a gdy pełny to pokazywało, że jest pusty ;]
chyba powinno być jak był pusty zbiornik..... . Może coś miałeś źle podpięte lub po prostu komp się popsuł.
banger95 - 30-04-2017, 11:40

No i wszystko sie wyjaśniło odłaczylem czujnik prędkości obrotowej i podłączyłem i po przejechaniu 5 km zaczęło pokazywac spalanie :mrgreen: dzięki wszystkim za pomoc :biggrin: