Pajero II - Większy litraż baku ??
jawaldek - 06-03-2017, 10:03 Temat postu: Większy litraż baku ?? Czy przerabiał ktoś temat większego baku ( w oryginale jest +/- 95 litrów) na paliwo w Mitsubishi Pajero long 2,8 TDI 1995 ?? Opinie , zdjęcia mile widziane Większy to np 120-130 litrów
gomorrah - 06-03-2017, 16:37
A w oryginale w longu nie wychodził 75l?
jawaldek - 06-03-2017, 20:44
gomorrah napisał/a: | A w oryginale w longu nie wychodził 75l? | to wychodzi że mam ??? już powiększony bak albo szwabią na stacjach benzynowych ?? ale żeby na wszystkich
Rander - 06-03-2017, 23:23
gomorrah napisał/a: | A w oryginale w longu nie wychodził 75l? |
Mam oryginał i często tankuję ponad 85 litrów.
Staram się tankować niebawem po zapaleniu się kontrolki.
U-96 - 07-03-2017, 19:28
Ja również tankowałem ponad 85 L na rezerwie,
sądzę że w praktyce na pusty zbiornik w longu może wchodzić około 95L
Waldek
Zbiornik powiększony tylko na zamówienie u kogoś kto robi specjalne zbiorniki wyprawowe
jest kilka firm w PL , niestety Miśki nie są zbyt popularnym typem dla tunerów, stąd mało akcesoriów specjalnych.
Ale ARB ma w ofercie zbiornik dedykowany do PII long 146 L, zobacz:
https://www.arb.com.au/mi...ng-range-tanks/
Jest autoryzowany dystrybutor w PL,
zapytaj ile kosztuje , nowy oryginalny u Zbyszka cos koło 1,5 k
możesz również złożyć zapytanie bezpośrednio na stronie ARB
Pozdr.
PiotrKw - 07-03-2017, 19:42
jawaldek napisał/a: | Większy to np 120-130 litrów |
Waldku , a nie lepiej kanistry 2x20 l? To bardziej wyprawowe , a przy uszkodzeniu zbiornika nie tracisz całego paliwa .
Pozdrawiam Piotr
jawaldek - 07-03-2017, 20:35
PiotrKw napisał/a: | a nie lepiej kanistry 2x20 l? To bardziej wyprawowe , a przy uszkodzeniu zbiornika nie tracisz całego paliwa | jasne że lepiej tylko podobno są państwa europejskie ( nie pamiętam dokładnie które więc piszę "podobno" )co możesz mieć na pokładzie dodatkowo tylko 5l Wracając do kanistrów to mam kanistry 2x10 l na stałe zamontowane na bagażniku ale dodatkowo też kanistry 20 l z możliwością zamontowania na..... no właśnie gdzie ?? Myślałem o bocznym montażu ale ....jeśli lusterek nie wlicza się w obrys samochodu to będą troszkę wystawać. Tak na sucho w celach poglądowych wyglądają tak https://youtu.be/LWGzvG7iwvg
Już wiem co oznacza obrys DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 22 sierpnia 2013 r.
Poz.
95
U-96 - 08-03-2017, 07:19
"podobno są państwa europejskie ( nie pamiętam dokładnie które więc piszę "podobno" )co możesz mieć na "
Waldek w większości państwa w UE jest limit 10L w kanistrze na pokładzie
Ale np. Rumunia i Bułgaria z tego co wiem to jest całkowity zakaz
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest powiększony zbiornik, odpowiednio zabezpieczony oczywiście, zresztą nawet seryjny do jazdy w terenie i na wyprawy musi mieć odpowiednią osłonę i nie mówię tu o seryjnej.
Przewagę ma jeszcze taką że nie wieszasz dodatkowych kilogramów na końcu auta,
co by nie mówić 2 x 20L + mocowania to minim 50kg wiszące na klapie znacząco wpływa na prowadzenie samochodu oraz jego właściwości terenowe
Zresztą co ja będę ci tu pisał
Jeździłeś nie raz po górach to sam wiesz ......
Ja byłam raz w Rumunii i wiem że każdy kilogram dodatkowego żelastwa na obrysie auta ma ogromne znaczenie w trudnym terenie
Pozdr.
[ Dodano: 20-03-2017, 07:36 ]
Waldek
Dostałem wycenę z ARB na ich zbiornik dedykowany do PII long (146 L)
5 100 PLN brutto
Sporo kasy .....
Na plus, blacha 2 mm , w zasadzie nie ma potrzeby stosowania dodatkowych osłon, nie trzeba nic rzeźbić z mocowaniami i 1 do 1 przekładasz z oryginału układ paliwowy, co daje komfort w postaci prawidłowych wskazań poziomu paliwa.
Czas oczekiwania niestety minimum 2 miechy od zamówienia
Pozdr.
Tomek i Asia - 29-09-2017, 15:48
Cytat: | "Czas oczekiwania niestety minimum 2 miechy od zamówienia |
i jak z tym większym baniakiem - działa już ?
pytam z ciekawości bo też się do tego przymierzamy.
U-96 - 29-09-2017, 22:45
Nie jeszcze nie zrobiłem zamówienia ....
Niestety wynikły inne priorytety...
[edit] mi się blokada przedniego mostu
i musiałem nabyć nową...
Kiedyś namówił mnie jeden typ na super zestaw - zawalista kopia ARB...
i jak to mówi mój znajomy z za Buga ...
Kitajskije gawno....się okazało że to jest
zamówiłem teraz ARB
a zbiornik pewnie przyjedzie na niego kiedyś pora,
chyba że coś dobiorę z innego autka
Pozdr.
|
|
|