To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Asx lakier

K01 - 13-03-2017, 18:44
Temat postu: Asx lakier
Witam,
Mam dość dziwny problem. Zauważyłem na swoim mitsubishi Asx rocznik 2015 zarejestrowany w 2016 wraz z kolegą który zajmował się kiedyś lakiernictwem dziwna rzecz. A mianowicie mój lakier na moim Mitsu jest z charakterystyczna "cytryną" (nie gładko pomalowany) sporą jak na nowe auto. Kolega stwierdził iż mój Mitsu mógł być malowany ręcznie dealera. Czy ktoś się spotkał u siebie z takim czymś? mam służbowego opla astre również z tego samego roku i nie jest tam aż tak widoczna. Niestety nie miałem miernika lakieru żeby to sprawdzić. Chciałbym zaznaczyć że na masce jest bardzo nie widoczna jak na wyżej wymienionej astrze. W weekend będę chciał sprawdzić całe auto aczkolwiek gdyby ktoś mógłby mi pomóc z tym tematem i również podpowiedzieć jaką grubość powinien posiadać lakier?

marrok - 13-03-2017, 23:24
Temat postu: Re: Asx lakier
K01 napisał/a:
Witam,
Mam dość dziwny problem. Zauważyłem na swoim mitsubishi Asx rocznik 2015 zarejestrowany w 2016 wraz z kolegą który zajmował się kiedyś lakiernictwem dziwna rzecz. A mianowicie mój lakier na moim Mitsu jest z charakterystyczna "cytryną" (nie gładko pomalowany) sporą jak na nowe auto. Kolega stwierdził iż mój Mitsu mógł być malowany ręcznie dealera. Czy ktoś się spotkał u siebie z takim czymś? mam służbowego opla astre również z tego samego roku i nie jest tam aż tak widoczna. Niestety nie miałem miernika lakieru żeby to sprawdzić. Chciałbym zaznaczyć że na masce jest bardzo nie widoczna jak na wyżej wymienionej astrze. W weekend będę chciał sprawdzić całe auto aczkolwiek gdyby ktoś mógłby mi pomóc z tym tematem i również podpowiedzieć jaką grubość powinien posiadać lakier?

Jaki kolor? Widziałem tzw mandarynkę na wielu miśkach. Sprawdź grubość lakieru, ale powinno być ok.

Bizi78 - 14-03-2017, 07:01

K01 napisał/a:
A mianowicie mój lakier na moim Mitsu jest z charakterystyczna "cytryną"

marrok napisał/a:
Widziałem tzw mandarynkę na wielu miśkach.

Fachowo to się chyba nazywa morka :wink: .

K01 - 14-03-2017, 07:11

Color to czarna perła. A co do lakieru to jakiej grubości powinien być ?
Bizi78 - 14-03-2017, 07:24

Chyba coś koło 100µm.
marrok - 14-03-2017, 09:59

Bizi78 napisał/a:
Chyba coś koło 100µm.

Najczęściej jest od 80 do 140, aczkolwiek producent dopuszcza podwójne malowanie w fabryce, wtedy masz pod 200-250, natomiast w/g producenta nie jest to czynnik umniejszający wartość pojazdu. Ogólnie nie ma czegoś takiego jak normy grubości lakieru w Mitsu.

[ Dodano: 14-03-2017, 10:01 ]
Bizi78 napisał/a:

Oj tam :oops: lakiernikiem nie jestem, ale zapamiętam sobie :D

mkm - 14-03-2017, 21:16

Bizi78 napisał/a:
K01 napisał/a:
A mianowicie mój lakier na moim Mitsu jest z charakterystyczna "cytryną"

marrok napisał/a:
Widziałem tzw mandarynkę na wielu miśkach.

A owocowo - skórka pomarańczy :wink: