To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Wymiana łożyska tył 4 wd

Tomek15 - 16-03-2017, 16:46
Temat postu: Wymiana łożyska tył 4 wd
Mam prośbę wymieniał ktoś łożysko z tyłu w tym aucie , moje już sie skończyło
Potrzebuje linki instrukcje cokolwiek pomocnego w wymianie .
Byłem dzisiaj u mechanika i wynika z tego że trzeba sciągnąć wachacz co jest dla mnie trochę dziwne
Z góry dziękuję za pomoc.

Bizi78 - 16-03-2017, 20:20

Tutaj masz schemat z manuala.
Wynika z niego, że łożysko znajduje się w wahaczu :shock: .

Może ktoś kto je demontował się jeszcze odezwie.

Jaro1974 - 16-03-2017, 21:03

W zasadzie powinno się zdjąć wahacz, wtedy wrzucasz wahacz na prasę i moment łożysko na wierzchu. Można też nie zdejmować ale jest to trudniejsze ale nie niemożliwe. Dobra śruba, dobre tulejki i nie powinno być problemu. Ja w ten sposób u siebie wymieniałem. Piasta zapewne wyjdzie ci razem z jednym pierścieniem wewnętrznym łożyska. Dobra kątówka i pierścień schodzi. Wypychasz łożysko na zewnątrz po uprzednim wyjęciu pierścienia zabezpieczającego. Montujesz odwrotnie, wpychasz łożysko, zakładasz pierścień zabezpieczający, wpychasz piastę i tu uwaga - wpychając piastę musisz pamiętać że pierścień wewnętrzny składa się z dwóch części. Pierwszy nie wyleci ale drugi podczas wpychania piasty może zostać wypchnięty. Najlepszym sposobem na zamontowanie piasty jest zastosowanie śruby, od wewnątrz dać płaskownik z otworem po środku na śrubę. Płaskownik nie może być dłuższy niż 70 mm. Na zewnątrz wkładasz piastę do łożyska i nakrętką z dużą podkładką skręcasz do oporu. Później montujesz pozostałe elementy. Myślę że ten opis powinien Ci pomóc w wymianie łożyska.
elektryk - 17-03-2017, 13:11

Wszystko fajnie jak uda się wyciagnąć półoś z piasty, jak nie, to trzeba całość na wymianę.
Tomek15 - 17-03-2017, 13:23

Dzięki za info , pierwszy raz widzę auto ze aby wymienić łożysko trzeba wyjąć wahacz .
Miałem niezłą zagwózdkę piasta łożyska zintegrowana z wahaczem , co za japonski gamoń wymyślił takie rozwiązanie.
Jeszcze raz dzięki pozdrawiam Tomek

Jaro1974 - 17-03-2017, 13:41

elektryk napisał/a:
Wszystko fajnie jak uda się wyciagnąć półoś z piasty

Zazwyczaj piasta wychodzi, gorzej jest z łożyskiem ale jak wspomniałem wcześniej - dobra śruba i dobre tulejki i pójdzie ;-)