Nasze nieMiśki ;-) - Proton Rally
Fragu - 29-03-2017, 12:24 Temat postu: Proton Rally Jako, że przygoda z rajdowaniem wciągnęła mnie na maxa, a colt V6 jeździł świetnie jednak do walki o podium się nie nadawał (klasa EVO, Sti itp) postanowiłem poszukać Colta CA0 1.6.
Po łyknięciu odrobiny tematu uznałem, że klasa 1.6 jest najlepsza z wielu względów.
Zapytacie dlaczego uparłem się na Colta, ani on bardzo lekki, ani bardzo szybki, ale jednak Mitsumaniak w duszy dał o sobie znać i postanowiłem iść tą trudniejszą drogą
Auta szukałem całkiem długo. Okazuje się, że aktualnie na rynku bardzo trudno o CA0 we względnie zdrowej budzie. Większość ogłoszeń to trupy i blacharsko i mechanicznie.
Pojawiły się po drodze chwile zwątpienia. Zacząłem oglądać Hondy, Citroeny, Ople...nawet Bmw...
Gdy fizycznie z podwórka odjechał mi Colt V6, zniecierpliwiony zacząłem przebierać nogami i przeglądać portale z ogłoszeniami po sto razy dziennie...i nic :/
No i jak to często bywa - zupełnym przypadkiem - kupiłem niezłego egzotyka
Proton Satria (316), 2000 rok produkcji, 170 tys przebiegu, bezwypadkowy (prawy bok miał jakąś przygodę).
Co najważniejsze - blacharsko w bardzo fajnym stanie.
Nadkola fabryczne bez grama rdzy, dach czysty, dziurka przy lewym progu (nogi kierowcy) i pod prawą tylną lampą.
Silnik/skrzynia w super stanie, zawieszenie/hamulce w tragicznym - ale to nieistotne przy cenie za którą go kupiłem, z resztą i tak idzie na śmietnik ze względu na przeznaczenia auta.
Na tę chwilę Protka wybebeszyłem (okazało się, że jest zdecydowanie lepiej wyciszony od Colta CA!!) i przygotowałem do odstawienia do blacharza.
Do zrobienia dwie łatki, klapa tył, mocowania kubełków wg załącznika "J", rozpórki przód i tył.
Zaskoczeniem było, że Proton ma tarcze na tylnej osi, tylny stabilizator, dwie poduszki powietrzne, klimatyzację...
Z zakupu jestem bardzo zadowolony
Pierwsze zakupy poczynione:
W najbliższym czasie sporo się będzie działo z autem
staszq2 - 29-03-2017, 13:16
Gratki zakupu Łukaszu i powodzenia w rajdach
Doczep zanczek MM i będzie Colt
Bzyk_R1 - 29-03-2017, 13:30
Łooo matko a co to za auto hehe nie no spoko. Hondziarze Syfikarze drżyjcie bo oto Łukasz nadlatuje ognistym Protonem I pozamiata Was. Albowiem nie silnik lecz kierowca się liczy Widzę seryjny carbon w środku i miejsce na dolot w zderzaku fabryczne
Fragu - 29-03-2017, 13:40
Bzyk_R1 napisał/a: | i miejsce na dolot w zderzaku fabryczne |
Osz to spostrzegawcza bestia! Wg mnie to miejsce na jakieś seryjne doświetlanie zakrętów (po drugiej stronie też jest).
Bzyk_R1 napisał/a: | I pozamiata Was. |
Tego się trzymajmy
MichciuGT - 29-03-2017, 14:28
Fragu napisał/a: | Zaskoczeniem było, że Proton ma tarcze na tylnej osi, tylny stabilizator, dwie poduszki powietrzne, klimatyzację... |
Jeśli dobrze myślę to jest wersja po lifcie i zawieszenie, hamulce takie jak w Carismie, tylny stabilizator dopiero w 2000r dołożyli.
Gratulacje zakupu
Fragu - 29-03-2017, 14:32
MichciuGT napisał/a: | hamulce takie jak w Carismie |
Masz na myśli tylne hamulce?
Tarcza 236x10mm.
Przód będę wymieniał na taki z poliftowej Carismy (zaciski) i tarcze z mini 276x22mm.
Zawieszenie jest takie jak w Colcie CA.
Hugo - 29-03-2017, 19:55
Fajny jest. Pokaz fotki tych wygłuszeń
MichciuGT - 29-03-2017, 20:42
Fragu napisał/a: | Masz na myśli tylne hamulce?
Tarcza 236x10mm.
Zawieszenie jest takie jak w Colcie CA. |
Tak, miałem na myśli tylne hamulce i zawieszenie, ale pomyślałem że to ten sam model co ma Joann, tylko ona ma Protona 418 LRS..., a tam są już hamulce 260mm.
Ciekawy jestem co z nim będziesz robił
mkm - 29-03-2017, 22:03 Temat postu: Re: Prolt aka złotko
Fragu napisał/a: |
Zaskoczeniem było, że Proton ma tarcze na tylnej osi, tylny stabilizator, dwie poduszki powietrzne, klimatyzację... |
Wiele zależało od wersji.
Nie można zapominać, że Satrię zaczęli robić pod koniec produkcji CA i klepali do 2005-ego
Fragu - 30-03-2017, 17:30
Dziś pierwsze gifty - naba i kierownica zamszowa:
Wyciszenie podłogi:
Słupek C:
Elementy z bagażnika:
Zatyczki otworów konstrukcyjnych w nogach pasażera/kierowcy:
Tylne boczki:
Podsufitka:
mkm - 30-03-2017, 17:53
Podsufitka w CA wykończona staranniej
Wywal elektrykę szyb i centralny.
Fragu - 30-03-2017, 17:59
I elektryka i centralny zostają.
Hugo - 30-03-2017, 19:47
Fragu napisał/a: | Słupek C: |
Fragu napisał/a: | Wyciszenie podłogi: |
Fragu napisał/a: | Elementy z bagażnika: |
Fragu napisał/a: | Zatyczki otworów konstrukcyjnych w nogach pasażera/kierowcy: |
Fragu napisał/a: | Tylne boczki: | Szok i niedowierzanie. Tego w żadnym modelu Mitsubishi nie uświadczysz mkm napisał/a: | Podsufitka w CA wykończona staranniej | A resztę jak skomentujesz?
mkm - 30-03-2017, 20:03
Hugo, osobiście wolę nie mieć tej "pianki" niż ją mieć.
CJotę dali radę wyciszyć w bardziej cywilizowany sposób - a to do niej możemy porównywać
CA to była inna filozofia projektowania - miałeś czuć, że jedziesz i czerpać z tego przyjemność - komfort był na drugim miejscu.
Fragu - 30-03-2017, 20:06
Jakoś nie przypominam sobie żeby cj było wyciszone.
|
|
|