To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] wskażnik poziomu paliwa

maciej 63 - 16-03-2007, 18:46
Temat postu: [ALL] wskażnik poziomu paliwa
czyli jak to działa czy jest elektryczny bo dziwi mnie trochę że po wyłączeniu stacyjki
poziom paliwa nadal jest wskazywany problem niby żaden ale jestem ciekaw jak to działa i czy to normalne
dzięki

Marcin-Krak - 16-03-2007, 18:53

Temat już był. :wink:
maciej 63 napisał/a:
jak to działa

Tego nie wiem - ale ważne że działa :mrgreen:
maciej 63 napisał/a:
i czy to normalne

Tak - wszyscy tez tak mają :D

czarnuch23 - 16-03-2007, 18:55

Wskaznik jest elektryczny. U mnie takze zostaje chodz po dluzszym postoju troszke opada (mozliwe ze jego konstrukcja jest taka ze nie trzeba silnego pola magnetycznego by wskazowka podniosla sie a zatem utrzymanie sie jej po odlaczeniu tego pola nie jest duzym problemem gdy wziac pod uwage wszelkie opory na "osadzeniu" wskazowki a i sama masa wskazowki wielka nie jest. (z drugiej strony moze byc zupelnie odwrotnie i spore opory osadzenia wskazowki wraz z jej uzwojeniami moga powodowac jej utrzymywanie sie nie wiem jak jest w tym przypadku gdzyz jescze nie rozbieralem licznika :) )
Anonymous - 17-03-2007, 16:39

Gdyby byl elektryczny to skad wahania gdy jedziemy pod gorke ?
Anonymous - 17-03-2007, 17:24

czarnuch23 napisał/a:
(z drugiej strony moze byc zupelnie odwrotnie i spore opory osadzenia wskazowki wraz z jej uzwojeniami moga powodowac jej utrzymywanie sie nie wiem jak jest w tym przypadku gdzyz jescze nie rozbieralem licznika )

Jak rozbierałem licznik to wskazówka od poziomu paliwa chodzi ciężko ale to chyba nie ma nic do rzeczy.

czarnuch23 - 17-03-2007, 21:47

kaeres napisał/a:
Gdyby byl elektryczny to skad wahania gdy jedziemy pod gorke ?

Wiekszosc wskaznikow paliwa (o ilenie wszystkie) jest robiona na zasadzie plywaka w zbiorniku i tu wachania maja prawo powstac na ostrych zakretach badz jezdzie po gorkach... ale sam sygnal do wskaznika jest elektryczny i powstaje w mechanizmie w jakis sposob polaczonym z plywakiem (co firma to rozwiazanie) wskazniki poziomu benzyny nie wiele roznia sie rozwizaniami od wskaznikow poziomu gazu w instalacjach LPG