Outlander I GEN Techniczne - Tuning Turbiaka
spooner25 - 03-04-2017, 18:48 Temat postu: Tuning Turbiaka Wiem, wiem są na forum informacje - ale mało. Wujek Google też mało mówi. Sporo jest "pa ruski" ale ja nie gadam w tym języku.
Przejdźmy do konkretów. Jak większości posiadaczy Turbiaków zaczyna brakować mi mocy. Planuje lekki tuning żeby zwiększenie mocy było odczuwalne a jej rozwijanie harmonijne.
Byłem na hamowni - 197 KM i konkretny nawet moment bo chyba równe 300 Nm. Celuje w ok. 30 KM+
Teraz pytania:
1. Wydech musi pozostać seryjny bo to auto rodzinne. Czy warto wywalić katalizator ?
2. Układ dolotowy - planuję zmianę na jakiś dobry stożek pewnie K&N lub Fuijta - dolot zrobię sam, nie będę kupować dedykowanego za chore pieniądze. Czy montowaliście w swoich Outlanderach stożki ?
3. Po tych zabiegach dopiero chcę zrobić tuning "właściwy" czyli program. No i teraz główne pytanie. Ze względu na zamontowany podtlenek LPG czy jest opcja zrobić mapę tylko na paliwie ?
Uprzedzam ewentualne "docinki".. najpierw biorę się za "tuning" hebli - tarcze już są, klocki się zamawiają więc w teorii będzie też hamował
Czy robiliście podobne akcje u Siebie ? Można powiedzieć, że realizacja celu czyli 30 KM+ to przy moich założeniach w miarę rozsądna kwota:
- lepsze oddychanie to ok. 400 zł,
- strojenie to 800 zł (już gadałem)
Co o tym myślicie ? Macie doświadczenie z podobnymi założeniami ?
W@sio - 03-04-2017, 20:12
Do realizacji +30KM wystarczy Ci wkładka filtra powietrza, wycięcie kata i rozsądne strojenie - patrz temat byczka kolegi staszq, a jeśli chcesz iść bardziej to patrz mój temat, albo Zwierzu
Bzyk_R1 - 03-04-2017, 20:57
Ja natomiast zrobię odwrotnie i najpierw program a potem się zobaczy. Auto też ma być daily i nie budzić śpiącego dzieciątka
spooner25 - 03-04-2017, 22:33
A gdzie dla porównania polecacie zrobić program w Warszawie lub okolicach i jakie są koszty ?
W@sio - 03-04-2017, 22:53
O to pytaj Zwierza, robił to powie Ci gdzie i za ile
Buszu - 04-04-2017, 18:39 Temat postu: Mocy wiecj Po wykonaniu sporej ilości telefonów to firm z chiptuningiem w W-WA to koszt 1500-2000pln..
W@sio - 04-04-2017, 20:46
Dlatego to 800zl za program wydawało mi się podejrzane
ledziu - 04-04-2017, 21:38
A ja proponuje zrobić taak: jeżeli auto ma być w 100% seryjne z minimalnie zmienioną charakterystyką to zapodaj wkładkę do filterka ewentualnie tak jak chciałeś po taniości "stożek" i jedź na strojenie... ja wszystkie tematy strojeniowe ogarniam w Lesznowoli pod Piasecznem. Jak coś mogę Ci napisać na PW czemu tak czynię bo jest tego sporo więc nie będę Ci zaśmiecać tematu
Natomiast jak chciałbyś troszku grubiej to odetkaj go wydechem z DP, dolocik i ICek jest to podstawowy set-up turbawki...
W@sio - 04-04-2017, 21:58
Stożka nie polecam
ledziu - 04-04-2017, 22:30
W@sio napisał/a: | Stożka nie polecam |
To był skrót myślowy do dolotu dlatego użyłem cudzysłowu
Konkretnie w tym przypadku nie wiem czy bym dłubał dolot...
Sxizo - 15-04-2017, 20:37
W@sio napisał/a: | Stożka nie polecam |
Dlaczego? Ja właśnię planuję włożyć ori apexi, bo najlepiej filtrują ze wszystkich i są suche co ważne dla przepływki i jakoś dobrze odgrodzić termicznie.
W@sio - 15-04-2017, 22:28
Mialem HKSa u siebie "odgrodzonego" a i tak ssał ciepłe powietrze wyszło podczas strojenia.
staszq2 - 17-04-2017, 23:37
spooner25 napisał/a: | Planuje lekki tuning żeby zwiększenie mocy było odczuwalne a jej rozwijanie harmonijne. |
Awykonalne w O1T przy takim doładowaniu tutaj "cios" będzie bardzo odczuwalny harmonijnie to 2.5T z Volvo rozwija moc
spooner25 napisał/a: | Byłem na hamowni - 197 KM i konkretny nawet moment bo chyba równe 300 Nm. Celuje w ok. 30 KM+ |
Jeśli to prawda to ktoś kto się zna spokojnie zrobi ~ 250 KM i 400 NM
spooner25 napisał/a: | - strojenie to 800 zł (już gadałem) |
dość drogo są ludzie którzy za 400 robią
spooner25 napisał/a: | - lepsze oddychanie to ok. 400 zł, |
220 zł tyle kosztuje wkładka K&N do ori obudowy, wszelkie stożki rozmijają się z celem
spooner25 napisał/a: | czy jest opcja zrobić mapę tylko na paliwie ? |
Mapa zawsze jest robiona na Pb ale odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: tak. Koszt dodatkowy min. 1000 zł z tego co się orientowałem.
mroz3k - 03-06-2017, 11:42
Odświeżę temat.
Badałem trochę rynek norweski apropo hamowania,strojenia itp.
Natknąłem się na kilka firmy proponujące software do Outka, który podnosi moc tak:
Steg 1
Steg 1 Effekt: 258hk (190kW)
Steg 1 Dreiemoment: 368Nm (271ft-lb)
HK økning: 56hk (41kW)
NM økning: 65Nm (48ft-lb)
Zabieg trwa do 2 godzin.
Firma gwarantuje iż jest to minimum jakie na pewno otrzymamy.
A tu wykresik:
Spotkał się ktoś z tym w Polsce? Co o tym myślicie?
Bzyk_R1 - 03-06-2017, 14:23
mroz3k, wygląda to bardzo podobnie do mojego programu, wartości niemal identyczne po Stage 1.
mroz3k napisał/a: | Zabieg trwa do 2 godzin.
|
Oczywiście jeżeli po drodze nie odmawiają posłuszeństwa takie rzeczy jak:
-pompa paliwa
-katalizatory
-IC
-turbo
mroz3k napisał/a: | Firma gwarantuje iż jest to minimum jakie na pewno otrzymamy. |
Nie jest to do zrobienia na seryjnych gratach ale po modyfikacji pompy i katów to rzeczywiście minimum. To taki bezpieczny program, oczywiście wszystko zależy od kondycji jednostki. Ważne jest ile trzeba dmuchnąć żeby tyle wygenerował.
Na ostatniej wizycie w RS padło do mnie pytanie: Ładujemy gaśnice w ICka? W moim przypadku jeżeli sprzęgło by wytrzymało to zmrożenie IC dałoby realnie 260KM i 400Nm z lekkim haczykiem
Co do wykresu to nie ma on nic wspólnego z rzeczywistością... Charakterystyka naszego silnika jest zupełnie inna.
|
|
|