Grandis Ogólne - Parę pytań dotyczących Grandisa
pd80 - 09-04-2017, 21:32 Temat postu: Parę pytań dotyczących Grandisa Witam Wszystkich serdecznie!
Jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do własciwego.
Wczoraj stałem się posiadaczem czarnego Grandisa z LPG w manualu:)
1. Czy znacie/polecicie kogoś w Warszawie lub okolicach żeby sprawdzić i wyregulować luz
zaworowy?
2. Gdzieś widziałem że jeden z użytkowników miał sporą butlę LPG za siedzeniami z tyłu ale nie mogę namierzyć wątku. Mam teraz w miejscu kola zapasowego i niby wszystko ok ale jednak kosztem przestrzeni wewnątrz wolę większą. Chciałbym taką która wejdzie na max szerokość w tą wnękę.
3. Tu myślę że pytanie bardziej techniczne bo mam mały problem z gazem. Mianowicie gdy
jest połowa zbiornika przy bardziej dynamicznej jezdzie auto przełącza się na benzynę,zapala się kontrolka jakby w zbiorniku było sucho a jest ok 10-15l. Myslę że zbyt uboga mieszanka?
Instalacja BRC 2 lata w aucie ( w załączniku specyfikacja)
4. Czy po wymianie radia na inne niż oryginalne wskazania spalania itp będą pokazywane?
Będę wdzięczny za odpowiedzi:)
skull - 09-04-2017, 22:05
ja mam butlę za tylnym rzędem siedzeń ,niby spoko bo rzadziej trzeba tankować ,ale z drugiej strony siedzeń nie można składać.Co do radia gdy zmienisz na inne ,będą wskazania komputera,ale te,które ustawisz przed demontażem na oryginalnym radiu ,już nie będziesz miał możliwości przestawiania,a po odłączeniu aku wskoczy info bodajże o chwilowym spalaniu.
pd80 - 09-04-2017, 22:13
skull, dzięki za odpowiedz:) Czy jak będziesz miał chwilę zrobisz jakąś fotkę? Autem będę jezdził w długie trasy i wakacje w Chorwacji a po drodze słabo ze stacjami z LPG więc wolę większą pojemność i box na dach. Ile Ci wchodzi max w butlę i ile w cyklu mieszanym na niej robisz?
Radio chcę zmienić ze względu na bluetooth i strim muzy z fona do radia.
Bizi78 - 09-04-2017, 22:26
pd80 napisał/a: | 3. Tu myślę że pytanie bardziej techniczne bo mam mały problem z gazem. Mianowicie gdy
jest połowa zbiornika przy bardziej dynamicznej jezdzie auto przełącza się na benzynę,zapala się kontrolka jakby w zbiorniku było sucho a jest ok 10-15l. Myslę że zbyt uboga mieszanka? |
Może masz butlę źle zamontowaną (w złym kierunku jest wielozawór) lub instalacja nie wyrabia i przerzuca na Pb.
Bzyk_R1 - 09-04-2017, 22:32
pd80 napisał/a: | 3. Tu myślę że pytanie bardziej techniczne bo mam mały problem z gazem. Mianowicie gdy
jest połowa zbiornika przy bardziej dynamicznej jezdzie auto przełącza się na benzynę,zapala się kontrolka jakby w zbiorniku było sucho a jest ok 10-15l. Myslę że zbyt uboga mieszanka? |
Raczej wina reduktora, zbyt duży spadek ciśnienia przy dużym obciążeniu. Albo do wymiany/sprawdzenia reduktor albo filtry.
pd80 - 09-04-2017, 22:43
Czyli trzeba podjechać do jakiegoś gaziarza niech posprawdza bo problem występuje tylko gdy w zbiorniku jest połowa lub mniej gazu. Jak jest pełna i tak 150km przebiegu wszystko jest ok nawet przy ostrym butowaniu.
Dzięki za rady:)
Bzyk_R1 - 09-04-2017, 22:54
Miałem takie spadki ciśnienia jak były duże mrozy w zimie. Rozważ zmianę stacji na której tankujesz gaz jeszcze, odkąd zmieniłem już nie było tego. A tak poza tym to podjedź do ogarniętego gazownika i niech kontroluje ciśnienie na reduktorze podczas jazdy. Ty butujesz on sprawdza.
pd80 - 09-04-2017, 23:00
Bzyk_R1, Wczoraj zrobiłem ponad 800km więc tankowalem na różnych "normalnych" stacjach więc to bym wykluczył. Masz rację chyba to jakiś problem z cisnieniem..... W drugim aucie mam 2 reduktory KME silver (każdy z nich obsługuje ponad 200hp) silnik 5.7 v8 stare rozwiercone valteki i wszystko daje rade oprócz portfela
Bzyk_R1 - 09-04-2017, 23:02
No to wyjdzie wszystko na oscyloskopie(niech ktoś mnie poprawi jak się pomyliłem) i będziesz wiedział czy reduktor nie domaga czy gdzieś indziej ciśnienie spada.
pd80 - 09-04-2017, 23:03
Wielkie dzieki! Dam znać co to było.
skull - 10-04-2017, 00:32
pd80 napisał/a: | skull, dzięki za odpowiedz:) Czy jak będziesz miał chwilę zrobisz jakąś fotkę? Autem będę jezdził w długie trasy i wakacje w Chorwacji a po drodze słabo ze stacjami z LPG więc wolę większą pojemność i box na dach. Ile Ci wchodzi max w butlę i ile w cyklu mieszanym na niej robisz?
Radio chcę zmienić ze względu na bluetooth i strim muzy z fona do radia. |
Także jeździmy z rodzinką na wakacje w dalekie trasy Włochy,Szwajcaria,Austria i na pełnym tankowaniu w zależności od stylu jazdy zrobię 390-420km,średnio w trasie wyszło mi 11l gazu ,ale instalacja LPi,butla 60L.Radio też mam już trzecie z kolei ,teraz na androidzie z wysuwanym ekranem,taki kombajn multimedialny
pd80 - 17-04-2017, 20:09
Bzyk_R1 napisał/a: | i będziesz wiedział czy reduktor nie domaga czy gdzieś indziej ciśnienie spada. |
Bzyk_R1, Miałeś rację z tym ciśnieniem:) Po prostu było przykręcone! Teraz smiga idealnie.
Dzięki:)
skull napisał/a: | Także jeździmy z rodzinką na wakacje w dalekie trasy Włochy,Szwajcaria,Austria i na pełnym tankowaniu w zależności od stylu jazdy zrobię 390-420km,średnio w trasie wyszło mi 11l gazu ,ale instalacja LPi,butla 60L |
skull, Cyknij jakąś fotkę jak będziesz miał chwilę. Gdzieś to widziałe ale nie wiem czy Twoje czy inne w necie. Tak czy siak znalezć nie mogę.
Co do stacji multimedialnej to jeszcze się zastanawiam.
Przy okazji, czy będę miał jakiegoś rebusa przy zdejmowaniu boczka drzwi? Przy zamykaniu mam taki dziwny głuchy dzwięk który mnie drażni i muszę tam zajrzeć. Tylko drzwi kierowcy a reszta ok.
Dzięki Panowie za podpowiedzi
skull - 18-04-2017, 23:06
nie pamiętam,żeby były jakieś rebusy przy zdejmowaniu boczków a zdejmowałem przednie i tylne bo zmieniałem głośniki i wygłuszałem
|
|
|