Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Turbina
Felipe1992 - 11-04-2017, 21:33 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Turbina Witam wszystkich,
Mam bardzo poważny problem z moją Carisma , mianowicie chodzi o pracę turbiny.
Od Początku:
Od pewnego czasu podczas jazdy zauwazylem ze czasami moja turbina pracuje normalnie czyli zalacza sie od ok 1800 obr/min i samochod dostaje mocy ladnie przyspiesza ale bardzo czesto jest tak ze tak jakby turbina w ogole sie nie daje mocy chociaz slychac ja tak jakby pracowala normalnie lecz samochod nie przyspiesza a jesli juz daje moc jest to dopiero od ok 3000obr/min . taka sytuacja zdaza sie losowo raz dziala poprawnie raz nie . czy to wina jakiegos sterownika lub bledu w komputerze? ostatnio nawet zaistniala sytuacja ze silnik pracowal normalnie a po wlaczeniu klimatyzacji zaczal pracowac jw. martwie sie ze to moze byc uszkodzenie mechaniczne lecz wtedy chyba by w ogole nie dzialala a czasem bardzo dobrze pracuje. dodatkowo zauwazylem ze przy obrotach 2000-2500 silnik dostaje wibracji ktore np bardzo dobrze widac na lusterku wstecznym gdyż ono wibruje a powizej tych obrotow wibracje ustaja , czy to tez moze byc zwiazane z turbiną? prosze o pomoc
nytsug - 11-04-2017, 21:57
Sprawdź czy nie masz pękniętej takiej szerszej rury gumowej na wyjściu z turbiny. Takie efekty może powodować. Jeżeli masz uszkodzenie mechaniczne albo zatkany przewód olejowy przez śmieci wewnątrz turbiny to długo Ci turbo nie podziała.
Felipe1992 - 11-04-2017, 22:32
Przewód łączący turbine z filtrem powietrza właśnie ostatnio wymieniłem bo był pęknięty ale objawy zostały jutro podlacze go pod komputer może są jakieś błędy , znajomy mówił mi też coś ze może być to wina jakiegoś przekaźnika ale nie wiem gdzie on się znajduje
|
|
|