To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - migająca kontrolka oleju przy maxymalnym stanie

marcinsu14 - 20-04-2017, 17:38
Temat postu: migająca kontrolka oleju przy maxymalnym stanie
Witam. Od kilku dni mam problem ze swoim galantem. Gdy stoję/ jadę miga mi kontrolka oleju, czasem kilka razy na sekundę czasem raz na 20 sekund, nie świeci ciągle tylko miga. Stan oleju jest maxymalny. Co to może być? Czujnik poziomu oleju?

na filmiku akurat na postoju https://www.youtube.com/watch?v=cAIC3JZ_HIk

Mushkin - 20-04-2017, 19:17

Moim zdaniem opcji jest kilka:
- przebicie na przewodach do czujnika podciśnienia, może akurat faluje momentami wraz z drganiami silnika, warto sprawdzić rezystancję przewodów
- uszkodzony czujnik podciśnienia,
- nieprawidłowe ciśnienie oleju w silniku, to już lepiej czym prędzej zgłosić się do mechanika, nie masz tego oleju za dużo wlanego na przykład?
ciekawy przypadek :?

robertdg - 20-04-2017, 19:54

Zacznij od sprawdzenia cisnienia oleju oraz samego czujnika i jego połaczenia elektrycznego
marcinsu14 - 20-04-2017, 23:26

poziom jest prawidłowy. no nic czeka mnie kolejna wizyta u mechanika. mam ndzieję że to czujnik a nie ciśnienie bo ten samochód mnie rujnuje finansowo od nia zakupu...
Krzyzak - 21-04-2017, 10:28

znam przynajmniej 2 przypadki padaczki pompy olejowej w 2.0 SOHC z tych lat, więc nie byłby to przypadek odosobniony
aczkolwiek najczęściej jest to kwestia masy

marcinsu14 - 29-04-2017, 21:37

Ok, problem na szczęście nie okazałsię awarią. Kabel od czujnika oleju się wypiął i piny przy drganiach się stykały i rozdzielały ;)