ASX Techniczne - [1.6] Dziwne dźwięki z nadwozia
lichy - 21-04-2017, 12:01 Temat postu: [1.6] Dziwne dźwięki z nadwozia Użytkuję ASX'a od ponad sześciu miesięcy i wszystko byłoby O.K., gdyby nie jakieś dziwne dźwięki, które od jkichś dwóch tygodni dają się słyszeć wewnątrz samochodu.
Odgłos kojarzy mi się z latającymi luźno jakimiś plastikowymi elementami wewnątrz zamkniętej przestrzeni, tak jakby ktoś wrzucił parę klocków lego do wnętrza drzwi.
Dźwięki te pojawiają się podczas gwałtowniejszego ruszania z miejsca, dynamicznego przyśpieszania, ostrzejszego hamowania oraz na ciasnych szybciej pokonywanych zakrętach i dochodzą z lewej dolnej części nadwozia. lekko z tyłu (moim zdaniem lewe tylne drzwi albo wnętrze progu.
Najprawdopodobniej jakieś drobne (plastikowe?) elementy przemieszczają się stukając o blachę / plastik w wyniku działania sił bezwładności.
Nie wiem, czy w fabryce dostały się tam gdzieś jakieś elementy, których tam być nie powinno, czy też coś się urwało i hałasuje.
W aucie wszystko działa, jak powinno, także w drzwiach - głośniki, zamki, szyby...
Macie pomysły, co to może być?
...chyba trzeba będzie się do ASO pofatygować i niech szukają, szkoda tylko, że pewnie mi pół auta rozbiorą przy okazji...
Jarl - 24-04-2017, 13:30
Nie mam niestety odpowiedzi na zgłoszony problem. Posiadam natomiast również kilkumiesięcznego ASX-a (nawet kolor, wersja, i rocznik identyczne i również da się usłyszeć pewne niepożądane odgłosy. Coś w rodzaju jakby grzechotania z okolic czy to wskaźników, czy to kolumny kierowniczej. Myślałem, ze przy samochodzie made in Japan tego typu problemy nie będą występować, a jednak... Niemniej ze zgłoszeniem sprawy do serwisu na razie dam sobie spokój, tym bardziej ze problem występuje okazjonalnie.
lichy - 24-04-2017, 15:21
Z okolic zegarów brzęczało mi od początku. Intensywność tego zależała od obrotów silnika.
Odkryłem, że brzęczy wystający przycisk do regulacji podświetlenia zegarów.
Pomogło założenie na niego... gumki..... ...recepturki
Jarl - 05-05-2017, 11:15
Dzięki za sugestie. Musze zając się na poważnie tematem, bo brzęczenie pojawia się podczas jazdy inna niż idealnie równa nawierzchnia, i zaczyna mnie powoli irytować. Zastanawiam się, czy cos tam w konstrukcji nie zostało poruszone podczas instalowania alarmu, którego bezpieczniki zostały umieszczone właśnie pod deską rozdzielcza ze wskaźnikami.
A jak Twój problem, udało się wyeliminować?
lichy - 05-05-2017, 22:14
Jarl napisał/a: | A jak Twój problem, udało się wyeliminować? |
Po jakimś niecałym miesiącu SAMO przestało grzechotać, więc nie niepokoiłem ASO - trudno byłoby zlokalizować.
DamKul - 30-05-2017, 23:28
Jestem użytkownikiem ASX-a od lutego i szczerze mówiąc 'trzeszczące' plastiki są moją udręką... i mojego ASO też.
Ze zlokalizowanych przeze mnie:
- przycisk rozjaśniania zegarów (ASO poprawiło)
- ramki zegarów (poprawione w ASO)
- obudowa tweetera lewego (poprawione, ale czasem pobrzęczy)
- obudowa drzwi
- przyciski opuszczania/podnoszenia szyb
- górna pokrywa stacyjki
.. doprowadza mnie to do szału ale ASO chyba ma mnie dość i na kolejne zgłoszenia reaguje 'tak ma być' powoli odechciewa sięwalczyć. A szkoda, bo to fajne auto, tylko czemu tak fatalnie wykończone ...
|
|
|