Pajero III - Awaria super (duper) selectu
Podlasiak - 22-04-2017, 00:45 Temat postu: Awaria super (duper) selectu Po ostatnim lataniu po rozlewiskach z wodą do połowy drzwi i z falą przelewającą sie przez maske pojawił sie u mnie problem z napędami. Najpierw myślałem ,że po prostu autko musi sie wysuszyć i to minie , ale niestety tak fajnie sie sprawa nie zakończyła. Problem polega na tym, że po przełączeniu lewarka ( w trybie 2H kontrolki napędów świecą sie prawidłowo) przez chwile widać próbe załącznia przedniego mostu - migają przednie kółka na zielono , lecz po chwili kontrolka centralnego dyfru zaczyna migać i auto nie reaguje już na jakiekolwiek ruchy lewarka. Mimo wyskakującej awari napęd 4H sie załącza , ale o zablokowanie dyferencjału i załączenie reduktora nie ma mowy. Chyba, że poswięce na to pół godziny gasząc auto kilkanaście razy modląc sie o to by tym razem skrzynia redukcyjna przeskoczyłą w kolejną pozycje lewarka, tyle ,że z rozłaczeniem też są takie same problemy . Gdy auto ma zapięty reduktor to czasem po wyświetleniu sie awarii , prawidłowy wygląd kontrolek super selectu powraca , ale nie świeci jednostajnym światłem tylko ,że tak powiem migocze od mocnego świecenia do ledwo widocznego. Zwracam sie do Was z pytaniem co to może być ? Sprawa o tyle dziwna ,że ta awaria wyświetla sie dopiero gdy auto "zda" sobie sprawę, żę załączony jest napęd 4x4
zbyszekm2 - 22-04-2017, 08:11
Sprawdź kostki czujników na reduktorze, ew. uszkodzony czujnik reduktora.
Georg - 22-04-2017, 12:23
Podlasiak napisał/a: | (...) z wodą do połowy drzwi i z falą przelewającą sie przez maske |
Welcome to the troubles kingdom.
Podlasiak - 24-04-2017, 15:46
Dzięki za odpowiedź. Zbyszku, a nie masz pomysłu który dokładnie czujnik , lub kostka mogla ulec awarii ?
|
|
|