Outlander III Ogólne - Konserwacja nowej fury jakie środki
Terex23 - 27-04-2017, 19:24 Temat postu: Konserwacja nowej fury jakie środki witam.
Czy ktoś orientuje się jakie rekomenduje środkami konserwujące Mit. aby nie stracić gwarancji na blachę
Tafla - 27-04-2017, 21:14
W instrukcji napisane jest chyba tylko o myciu i woskowaniu co też czynię regularnie
Jest sporo dobrych polskich firm z kosmetykami samochodowymi, Shiny Garage albo ADBL na przykład.
tom3sko - 07-05-2017, 06:52
A czy może ktoś polecić kosmetyki do wnętrza, przede wszystkim do skóry.
Tafla - 07-05-2017, 08:19
tom3sko napisał/a: | A czy może ktoś polecić kosmetyki do wnętrza, przede wszystkim do skóry. |
Colourlock jest naprawdę bardzo dobry. Gyeon też posiada dobre kosmetyki. Z takich tańszych te co wymieniłem wcześniej czyli Shiny Garage albo ADBL.
Colourlock
SK666 - 25-05-2017, 03:34
Ja, totalny amator w sprawach pielęgnacji samochodu, po konsultacjach z kolegą Tafla, oraz nawiązaniu znajomości z kompetentnym sprzedawcą, nabyłem zestaw pierwszej pomocy i wziąłem sprawy w swoje ręce. Efekt przebił moje oczekiwania. Jak dotąd korzystałem z myjni bezdotykowych na których spryskiwałem auto woskiem i nabłyszczaczem. Efekt był, ale na krótko, a na dłuższą metę lakierowi to szkodziło. Poświęciłem kilka godzin na zewnątrz i wewnątrz pojazdu i naprawdę widać ogromną różnicę. Oto mój zestaw:
A tu widok po deszczu. Przybrudzenie samo spływa a lakier jest tak gładki, że muchy nie mogą usiąść bo się ześlizgują
Tapicerka też odżyła a przy tym nie lepi się i nie śmierdzi sztucznym chemicznym zapachem.
No i Tafla miał rację, - to wciąga
Tafla - 25-05-2017, 09:17
Troszkę czasu trzeba poświęcić ale jak widać efekt jest.
Co do wciągania - problem zaczyna się jak kupujesz drugi produkt tego samego typu żeby zobaczyć jak działa
To teraz tylko został Ci środek do czyszczenia opon, dressing do opon, wosk do felg, szczotki do wnętrza, dressingi do plastików zewnętrznych, APC, glinka, poślizg do glinki, parę rękawic do mycia itd
tomoman - 25-05-2017, 10:29
Kolego a co to masz tam do wnętrza samochodu? To jest do tych wszystkich plastików? A ten spryskiwacz do szyb, to do środka tak? Jakbyś mógł to podeślij mi linka na priv gdzie zakupiłeś, bo na forum chyba nie można.
Ja lubię mieć środek wypucowany, na zewnątrz aż tak się nie przejmuję - Accorda myłem raz do roku i o dziwo korozję złapał jak miał 16 lat, brud też konserwuje lakier No ale to były lata 90, inne technologie
Tafla - 25-05-2017, 10:59
tomoman napisał/a: | Kolego a co to masz tam do wnętrza samochodu? To jest do tych wszystkich plastików? A ten spryskiwacz do szyb, to do środka tak? Jakbyś mógł to podeślij mi linka na priv gdzie zakupiłeś, bo na forum chyba nie można.
Ja lubię mieć środek wypucowany, na zewnątrz aż tak się nie przejmuję - Accorda myłem raz do roku i o dziwo korozję złapał jak miał 16 lat, brud też konserwuje lakier No ale to były lata 90, inne technologie |
To do wnętrza to MEGUIARS ULTIMATE PROTECTANT TRIGGER. Nadaje się do plastiku, winylu i gumy. Także teoretycznie możesz nawet opony nim zabezpieczyć chociaż nie wiem jak z trwałością w porównaniu do dedykowanych dressingów do opon.
A płyny do mycia szyb są do wewnątrz i do zewnątrz. Można myć i tu i tu.
mkm - 25-05-2017, 11:03
Tafla napisał/a: | Shiny Garage albo ADBL na przykład. |
Osobiście nie polecam - cena nieadekwatna do jakości
tomoman - 25-05-2017, 11:11
SK, a czego używałeś, żeby te specyfiki rozprowadzić, jakieś ściereczki specjalne itp? Ty masz skórę w środku? Przecież ja zaraz tam milion wydam, to już wiem skąd te 3 szóstki w nicku
SK666 - 25-05-2017, 11:12
Od lewej:
1. do wnętrza ten pierwszy, widocznie odżywia plastiki i długo utrzymuje czystość.
2. wosk, fajna zabawa z nakładaniem.
3. quick detailer - między myciami, ale na zabezpieczone woskiem auto
4. vampire liquid - zrozumiałem skąd nazwa jak użyłem na felgi.. zakrwawiły soczyście.
5. środek do szyb i wyświetlaczy. Użyłem w i na zewnątrz, takiej szyby jeszcze nie widziałem
Generalnie czuć i widać różnicę jakości tych kosmetyków w porównaniu do jakiegoś sprayu do wszystkiego za 8 zeta. Tanie nie są, ale znam takich co więcej przepijają w jeden wieczór
tomoman napisał/a: | SK, a czego używałeś, żeby te specyfiki rozprowadzić, jakieś ściereczki specjalne itp? Ty masz skórę w środku? Przecież ja zaraz tam milion wydam, to już wiem skąd te 3 szóstki w nicku |
No oczywiście do każdego środka osobna Mikrofibra ( wybór niesamowity, kolory gramatury, obszycia., a do wosku aplikatory i takie tam inne...
No wydasz, wydasz.... ale bierz FV to zawsze odliczysz
a 666 w nicku to z rejestracji
mkm - 25-05-2017, 11:13
tomoman, a kliknąłeś w link?
Tam masz zestaw - środek, szczotka, ścierka.
Dodatkowo jest instrukcja użycia.
tomoman - 25-05-2017, 11:21
bardzo mnie się to wszystko podoba
Tafla - 25-05-2017, 11:28
mkm napisał/a: | cena nieadekwatna do jakości |
Shiny zeszło trochę z ceną ostatnio zauważyłem.
[ Dodano: 25-05-2017, 11:30 ]
SK666 napisał/a: | Od lewej:
1. do wnętrza ten pierwszy, widocznie odżywia plastiki i długo utrzymuje czystość.
2. wosk, fajna zabawa z nakładaniem.
3. quick detailer - między myciami, ale na zabezpieczone woskiem auto
4. vampire liquid - zrozumiałem skąd nazwa jak użyłem na felgi.. zakrwawiły soczyście.
5. środek do szyb i wyświetlaczy. Użyłem w i na zewnątrz, takiej szyby jeszcze nie widziałem |
Ja bym jeszcze dodał coś do usuwania smoły. Sam używam Prickbort i działa elegancko.
SK666 - 25-05-2017, 11:31
tomoman napisał/a: | bardzo mnie się to wszystko podoba |
Mnie też. Żona tylko dziwnie podejrzliwie na mnie spogląda (zazdrosna?) no i śmieją się ci sąsiedzi, z których kiedyś ja się zawsze nabijałem jak latali i pucowali
Zobacz tomoman, ile jeszcze przed nami:
Tafla napisał/a: | To teraz tylko został Ci środek do czyszczenia opon, dressing do opon, wosk do felg, szczotki do wnętrza, dressingi do plastików zewnętrznych, APC, glinka, poślizg do glinki, parę rękawic do mycia itd |
|
|
|