Outlander II GEN Techniczne - 2.4 MIVEC bierze olej
juniorkm7 - 28-04-2017, 01:10 Temat postu: 2.4 MIVEC bierze olej Dzis dokladnie zmierzylem moj misiek 2.4 CVT- wzial 0.3l na 500km wiec daje to około 0.6l/1000km jazda w trasie z preskosciami 110-140km/h. Niby do 1l z instrukcji jeszcze daleko ale niepokoi mnie to szczegolnie ze auto ma realne 135tys przebiegu. Wasze tez tyle biora? Da sie to jakos poprawic (bez remontu)?
Zalany Castrol Edge 5W30
Komandor - 28-04-2017, 08:03
U mnie przy prawie 90 tys. km zużycie oleju pomiędzy wymianami co 15 tys. jest pomijalne tzn. nic nie dolewam. Większość przebiegu zrobiłem na Lotos 5W/40. Jeśli jesteś pewien pomiaru i braku wycieków oleju to niestety czeka Cię naprawa silnika. Przyznam że o ile jeździsz na benzynie to przy takim przebiegu to raczej odosobniony przypadek.
plecho1 - 28-04-2017, 08:42
juniorkm7, autkiem jeździsz od nowości czy kupiłeś używane? Jeśli tyle spala to albo ma duży przebieg albo uszkodzony silnik. Trzeba by sprawdzić ciśnienie sprężania i zrobić próbę olejową to sytuacja by się troszkę wyjaśniła.
rezon - 28-04-2017, 08:55
A jak wyglądają świece? zawalone olejem? Jeśli nie - to gdzieś Ci wycieka albo trafił Ci się luźno spasowany silnik i przy większych prędkościach lubi łyknąć oleju. 4 z 5 silników VW, którymi jeździłem miało taki zwyczaj, dopiero 5 nie reaguje na prędkość . Jeśli świece są czarne od oleju - to niestety rada jest jedna - remont silnika.
juniorkm7 - 28-04-2017, 09:06
Kupilem uzywane. Na 95% przebieg jest autentyczny bo udokumentowany fakturami z PL ASO i warsztatow. Podobno stal nieuzywany przez troche czasu bo m.in hamulce trzymaly jak szalone po hamowaniu. Wyciekow pod spodem nie zauwazylem. Postaram sie sprawdzic swiece i cisnienie po majowce.
rezon - 28-04-2017, 10:43
to przy okazji przeczyść i przesmaruj prowadnice tylnych hamulców. Lubią się zacinać - nawet w intensywnie eksploatowanych Outkach.
juniorkm7 - 28-04-2017, 13:55
Juz to zrobilem - przestal trzymac tylna os. Niestety przy bardzo mocnym awaryjnym hamowaniu lub po zalaczeniu ABS dalej potrafi przytrzymac ze ciezko ruszyc. Dopiero po 100-200m calkowicie puszcza.
Luzno spasowany silnik hmm 0.6l/1000km to troche sporo. A czy zmiana z 5w30 na 5w40 ma szanse pomoc?
Czy to ze auto stalo dlugo nieuzywane moze miec wplyw na branie oleju? Moze strach przed remontem jest nieuzasadniony? Cos sie moglo przyciac/przypiec? (pierscienie zgarniajace, powrot oleju do miski itp?) Czy zwykla plukanka a potem 2x ceramizer moga pomoc?
Jeszcze jeden objaw dziwny to ze czasami po zatrzymaniu faluja obroty miedzy 700 a 400. Czasem puszczenie nogi z hamulca i podjechanie 20cm pomaga (CVT)
rezon - 28-04-2017, 20:13
juniorkm7 napisał/a: | A czy zmiana z 5w30 na 5w40 ma szanse pomoc?
Czy to ze auto stalo dlugo nieuzywane moze miec wplyw na branie oleju? Moze strach przed remontem jest nieuzasadniony? Cos sie moglo przyciac/przypiec? (pierscienie zgarniajace, powrot oleju do miski itp?) Czy zwykla plukanka a potem 2x ceramizer moga pomoc? | Jak pisałem na forum Octavii, że na branie oleju nie pomaga jego zmiana na "złoty olej" tylko remont, to mnie wyklinano i podawano przez kilka lat to super, to hiper olej, a w końcu ktoś napisał o wymianie pierścieni - i to pomogło. Zmiana oleju może nieco zmniejszyć, ale nie zlikwiduje ubytków oleju. Łatwiej zmniejszyć prędkość Długi postój - to jak długi? kilka lat? bo jak kilka miesięcy to nic nie powinno się dziać. Możesz spróbować płukankę i ceramizer, ale moim zdaniem to nic nie da. Trochę wyczyścisz silnik . Zobacz te świece i sprawdź ciśnienie sprężania najpierw. Pierścienie wyjdą Ci na ciśnieniu, po pomiarze możesz dodać troszkę oleju (kilka cm3) to jak jest luz na pierścieniach to uszczelnia trochę i widać różnicę w pomiarach. O świecach już pisałem
Hugo - 29-04-2017, 18:55
juniorkm7 napisał/a: | Podobno stal nieuzywany przez troche czasu | Ile?
juniorkm7 - 29-04-2017, 19:49
rok z hakiem?
rezon - 29-04-2017, 22:15
to już trochę inaczej powinna wyglądać procedura rozruchu - olej do cylindrów i ruszenie wałem aby rozprowadzić po gładziach. A tak sobie popracował na sucho. Do tego panewki, itd... Ma prawo brać
Mario_Luigie - 04-11-2018, 20:10
Czesc! Czy sytuacja Z ubytkami oleju w 2,4 mivec wyjasnila sie?:)
[ Dodano: 04-11-2018, 20:11 ]
Czy kwestia ubytkow oleju w 2,4 mivec wyjasnila sie?:)
juniorkm7 - 05-11-2018, 11:08
Kwestia wygląda następująco:
Na początku żłopał olej jak dziki. Zalewany był castrolem (swoją drogą zaprzyjaźniony warsztatowiec wyjaśnił mi że ta marka to nieporozumienie bo technologia magnatec to nic innego jak wmówienie ludziom że nagar tworzy warstwę ochronną silnika). Domniemana przyczyna? Zalepione pierścienie zgarniające syfem przepuszczają olej do komory spalania Zalecenie? Płukanka liquimoly i zmiana oleju. Olej wymieniony na GM 5W30. Zaczął po niej żreć mniej o jakieś 30% więc prawdopodobnie trochę pierścionki się odblokowały. W trakcie eksploatacji na 10kkm dolałem około 4l. Po kolejnych 10kkm kolejna płukanka i wymiana na Valvoline 5W30. Sprawdzałem kilka razy to w mieście nie brał praktycznie nic przez jakieś 400km. Potem zrobił wycieczkę do Lwowa i spowrotem i po 1200km od przeglądu wziął z max do min ale leciał większość trasy 120-140 w porywach do 160. Dolewka zrobiona tym co mi zostało jeszcze GM 5W30. Dalej obserwuję temat. W sumie można było przepłukać od razu 3 razy z 3 wymianami oleju tylko szkoda na to funduszy.
Swoją drogą czy ktoś wie ile dokładnie ml jest między max i min?
Aha jeszcze jako ciekawostka: na Ukrainie jest sobie taka fajna stacja WOG gdzie mają benzynę 95 i 95 Mustang. Ta 95 Mustang to cudowny produkt bo misiek zatankowany nią zużywa o jakieś 2l/100km mniej paliwa, mruczy bardziej rasowo i idzie pełnym ogniem. Czuć pod nogą że to dużo lepsze paliwo. Znacie może polski odpowiednik tego? U nas na stacjach widziałem tylko 98 i VPowery ale to już chyba 100.
Janq - 05-11-2018, 18:25
juniorkm7, olej Valvo olej. Ostatnio sprzątałem silnik po oleju Valvo 5W30 - w środku czarno. Kupę lepszy będzie ELF Evolution SXR. Dobre płukanki to Archoil i BG :d A z LM, to raczej seria ProLine
Jak jeździsz większość po mieście to zmiana oleju co 8kkm :]
juniorkm7 - 05-11-2018, 19:00
Zmieniam olej co 10kkm. Valvoline wleli mi w serwisie mitsumaniaków. Wcześniej wlewali GM. Zobaczymy co za rok lub 10kkm zaproponują
|
|
|