[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] 2,0 pomoc w diagnozie "wycia"
szneqz - 28-04-2017, 11:09 Temat postu: [EAxx] 2,0 pomoc w diagnozie "wycia" Od dłuższego czasu coś wyje szumi w silniku myślałem że to łożysko gdzieś na alternatorze ale dżwięk dobiega z drugiej strony silnika jakby z okolicy wałka razrządu tam gdzie wchodzi czujnik z krórego idą przewody co cewek zapłonowych. Jest tam coś co może wydawać z siebie jakieś dźwięki? a może to coś w skrzyni ale dżwięk nie ustaje po naciśnięciu sprzęgła a w tamtym roku łożysko oporowe było wymienione
KaWu - 05-05-2017, 16:55
A pompę wody kiedy wymieniałeś? Moze ona dogorywa?
szneqz - 10-05-2017, 12:59
Pompy nie pamiętam żebym wymieniał to z drugiej strony silnika dźwięk może nawet jakby obcieranie i nie jednostajne częstotliwość wzrasta wraz z obrotami narazie jezdzi i nic sie nie dzieje tylko zeby sie nie narobiło jak coś sie rozpadnie to na 90 % z czujnika wałka rozrządu jak działa taki czujnik tam wałek obraca tym ciulikiem co tam wchodzi w silnik? Bo jeśli tak to jest też pewnie jakoś łożyskowane i sie kończy wykręcał to ktoś bo jakoś ostatnio mało czasu żeby podłubać
Hugo - 10-05-2017, 14:02
szneqz napisał/a: | jak działa taki czujnik tam wałek obraca tym ciulikiem co tam wchodzi w silnik? | Nic się nie obraca w czujniku. Czujnik ma na końcu magnes: http://allegro.pl/czujnik...6771958260.html
szneqz - 10-05-2017, 14:10
no to pozostaje zrzucić pokrywe zaworów i zajrzeć czy tak sie coś nie trze w wałek alboco
KaWu - 10-05-2017, 14:47
szneqz, jak zaczynała hałasować pompa wody to hałas był słyszalny tez z 2 strony. Zatem to tez bierz pod uwagę. Hałas rośnie wraz z obrotami.
szneqz - 27-06-2017, 13:34
Olałem ten dźwięk i ostatnio po powrocie z nad morza dzwięk się jakby nasilił na wolnych obrotach jakby popychacze waliły w środku było słychać i bardziej przeszedł w piszczenie i uspokajał się po dodaniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła zacząłem konkretniejsze poszukiwania i co się okazuje że w wyniku drgań silnika w rezonans wpada łapa sprzegła i piszczy sobie równo na tej kulce co jest mocowana dodam że kulka też jest troche wyrobioona i ma luz mozna gdzieś dostac taką nową a może cała łapa do wymiany?
I pytanko jak to jest z wysprzęglikiem może on też coś niedomaga bo u mnie jak sprzęgło nie wciśnięte to łapa tak milimetr od pręta wysprzęglika jest gdyby się opierała lekko to by nie drżała jak jest u was?
|
|
|