Pajero II - czy to problem z ładowaniem?
morgenes - 01-05-2017, 12:27 Temat postu: czy to problem z ładowaniem? czołem,
Mam taki objaw - 3 kontrolki: od ładowania, żółta od poziomu oleju i żółta od spryskiwacza, świecą się na wolnych obrotach, natomiast gasną przy dodawaniu gazu. Im mocniej dodam gazu, tym, szybciej gasną. Czy to może być problem z ładowaniem? Alternator?
Georg - 01-05-2017, 15:53
morgenes napisał/a: | Czy to może być problem z ładowaniem? | W przypadku Pajero - tak.
morgenes - 21-07-2017, 07:41
podbijam, bo wymieniłem alternator i co prawda kontrolki ładnie zgasły, ale alternator podaje bez obciążenia na wolnych obrotach (1.9 tys.) tylko 13,8 V, pod obciążeniem nawet mniej, w granicach 12,8 V...
chciałem reklamować alternator, ale mi powiedzieli, że ładowanie alternatora mierzy się przy 2.0 - 2.5 tys. obrotów i wtedy miał zakładane 14.0 V...
według mnie to ściema, bo nawet producenci akumulatorów wymagają min 14 - 14.5 V
dlatego moje pytanie - te 14,0 V alternator powinien podawać bez obciążenia, przy wolnych obrotach? Jak się to poprawnie powinno mierzyć?
dzięki
jawaldek - 22-07-2017, 14:17
morgenes napisał/a: | alternator powinien podawać bez obciążenia, przy wolnych obrotach? Jak się to poprawnie powinno mierzyć? | od tego jest regulator U mnie zaraz po uruchomieniu sekundę dwie pokazuje 14,5 potem bez względu na obroty silnika 13,8. Pomiar mam na stałe ->> mini komputer dołączony jako wskaźnik różnych parametrów ( Allegro) a wymusiła to wyciągarka i nie tylko
morgenes - 23-07-2017, 08:02
jawaldek napisał/a: | morgenes napisał/a: | alternator powinien podawać bez obciążenia, przy wolnych obrotach? Jak się to poprawnie powinno mierzyć? | od tego jest regulator U mnie zaraz po uruchomieniu sekundę dwie pokazuje 14,5 potem bez względu na obroty silnika 13,8. Pomiar mam na stałe ->> mini komputer dołączony jako wskaźnik różnych parametrów ( Allegro) a wymusiła to wyciągarka i nie tylko |
O, a mógłby kolega zapodać linka do Allegro do tego konkretnego "minikomputera"? Byłbym wdzięczny, skoro się sprawdza w praktyce, po co eksperymentować...
jawaldek - 23-07-2017, 20:58
morgenes napisał/a: | linka do Allegro do tego konkretnego "minikomputera"? | do tego konkretnego to nie ->> był zakupiony parę lat temu. Polski producent. Gdzieś mam zdjęcie już zamontowanego, jak odszukam to wkleję.
U-96 - 31-07-2017, 09:11
Waldek,
jakie jeszcze inny parametry podaje ci ten komputer ?
Pozdr.
jawaldek - 01-08-2017, 16:28
Cytat: | jakie jeszcze inny parametry podaje ci ten komputer ? | na początku po przekręceniu kluczyka wita mnie własnym tekstem przypomina o włączeniu świateł i o wyłączeniu po wyjęciu kluczyków->> brzęczyk. Informuje o śliskiej nawierzchni->> dźwiękowo. Jeśli spadnie ładowanie też dźwiękowo informuje. Na bieżąco pokazuje ładowanie, temp wewnątrz kabiny jak i temp oleju w skrzyni biegów. Z tego co pamiętam można jeszcze , za dopłatą, podłączyć jeszcze kilka czujników. Pokazuje datę i godzinę Jest 4-ro wierszowy. Szukałem w necie ale nie znalazłem go :/
|
|
|