[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Śruby zawieszenia
Dread87 - 10-05-2017, 08:41 Temat postu: [EAxx] Śruby zawieszenia Witajcie.
Gdzie znajdę informację o tym jakie śruby (jaka średnica i długość) są stosowane w naszych Galantach?
Niedługo zabieram się za wymianę na poliuretany i podejrzewam, że niektóre śruby będą nadawały się do wymiany, wolę się zabezpieczyć w komplet nowych twardych (12,9).
Mushkin - 10-05-2017, 12:40
Jedyne śruby, które musiałem zmieniać przy wymianie tulei na poliuretany z tyłu to 2x mimośród od zbieżności, także to na pewno będzie Ci potrzebne (i jakiś brzeszczot, powodzenia - pewnie są zapieczone..).
Przygotuj się też na to, że śruby mocujące wahacz górny z tyłu mogą stwarzać problemy
z ciekawości, sam chcesz to robić?
Hugo - 19-05-2017, 22:54
Podaję wymiary śrub zawieszenia w Galancie EA z lat 1996-2004 (dotyczy sedana i kombi).
Zawieszenie przednie:
1. Śruba mocująca wahacz prosty do wózka zawieszenia metalowego, czyli w 2,5 V6 przed liftem z okresu 10.1996-03.2000 r. i w pozostałych wersjach silnikowych w całym okresie produkcji-średnica 12 mm, długość 150 mm, do aluminiowego wózka zawieszenia tylko w 2,5 V6 z okresu 03.2000 do końca produkcji-średnica 12 mm, długość 100 mm,
2. Śruba mocująca widelec amortyzatora do tulei wahacza prostego-średnica 12 mm, długość 100 mm,
3. Śruby mocujące tuleję wahacza giętego (banana) do wózka zawieszenia metalowego, czyli w 2,5 V6 przed liftem z okresu 10.1996-03.2000 r. i w pozostałych wersjach silnikowych w całym okresie produkcji-średnica 11 mm, długość krótszej 43 mm, dłuższej 68 mm, do aluminiowego wózka zawieszenia tylko w 2,5 V6 z okresu 03.2000 do końca produkcji-średnica 11 mm, długość 43 mm (występują dwie krótkie śruby).
Zawieszenie tylne (wszystkie śruby takie same w całym okresie produkcji i bez znaczenia jaka wersja silnikowa i nadwoziowa):
1. Śruba mocująca wahacz wzdłużny do podwozia-średnica 13,5 mm, długość 105 mm,
2. Śruba mocująca wahacz wzdłużny do zwrotnicy-średnica 12 mm, długość 82 mm,
3. Śruba mocująca wahacz poprzeczny dolny (ten z uchwytami do kabla ABS-u) do wózka zawieszenia-średnica 12 mm, długość 105 mm,
4. Śruba mocująca wahacz poprzeczny dolny (ten z uchwytami do kabla ABS-u) do zwrotnicy-średnica 12 mm, długość 76 mm,
5. Śruba mocująca wahacz górny do zwrotnicy-średnica 12 mm, długość 82 mm).
6. Śruba mimośrodowa do regulacji zbieżności na wahaczu ze sworzniem-średnica 12 mm, długość 92 mm.
Oczywiście w przypadku każdej ze śrub (oprócz śrub mocujących tuleje wahacza giętego przedniego do wózka zawieszenia) jeśli zastosujemy śruby o 1-1,5 cm dłuższe to świat się nie zawali czyli wejdą.
Agathon - 08-06-2017, 23:04
Ja właśnie poległem a propo śrub w tylnym zawieszeniu - wg sprzedawców i wahaczy, które kupiłem - w dolnym tylnym wahaczu (ten z regulacją śrubą mimośrodową) - jest śruba sworznia M12 i sworzeń ok 16mm. (od strony zwrotnicy)
Natomiast u mnie po zdemontowaniu - mam wahacz z śrubą M10 i sworzniem ok 15mm.
Wymiar i kształt obydwu wahaczy jest identyczny.
Gal 2.5V6 automat kombi '96 (pierwszy miesiąc produkcji wersji '97)
JMBLREA5WVZ000538
Czy ma ktoś jakiś pomysł co to za kombinacja i skąd mam dobrać wahacz?
Nie wiem czy ten Gal był zrobiony z nietypowych częsci, czy ktoś grzebał w zawieszeniu)
Krzyzak - 09-06-2017, 08:37
sworzeń ma stożek i zależnie gdzie sprawdzasz wymiar może mieć inny
druga kwestia - ten wahacz na M10 z nakrętką 19mm to pierwsza seria do której była akcja serwisowa bo się wypinały z gniazd i koło stawało bokiem
jedź do ASO i powiedz co masz i czy wypełnią warunki akcji serwisowej na te wahacze
Agathon - 09-06-2017, 10:11
Sworzeń mierzyłem w tym samym miejscu dla porównania.
Obdzwoniłem kilka ASO w PL i nikt nic nie wie o tej akcji.
Nie widzą też nigdzie zmiany tej częsci w katalogu itp. wg teorii powinno być M12 i koniec.
Wahacz faktycznie wygląda jakby był oryginalny i miał te 20 lat...
Ja tego wahacza jeszcze nie wymieniałem, a z poprzednikiem brak kontaktu.
Znalazłem na necie taki nr akcji - R/2001/054
ale nie wiem czy to jest ten temat.
Głowne pytanie czy ten nowy wahacz M12 można próbować założyć do zwrotnicy, czy zwrotnica też powinna być inna.
Mechanik jak po 3h walki z demontazem zobaczył inny sworzeń to odstawił sprawę na bok - nie chcąc uszkodzić wahacza (myślał, że zły kupiłem i nie chciał żeby były problemy ze zwrotem)
Hugo - 09-06-2017, 10:26
Krzyzak, mowa jest o wahaczu mimośrodowym w tylnym zawieszeniu.
Krzyzak - 09-06-2017, 12:57
aaa - skoro tył, to akcji nie było - nie doczytałem
na tył pasuje tylko 1 rodzaj wahacza, mogę sprawdzić wieczorem w garażu jak nie zapomnę bo mam 2 w zapasie
Agathon - 09-06-2017, 22:28
Sprawdziłem z mechanikiem jak ten M12 pasuje do zwrotnicy - niestety nie zrobiłem zdjęć.
Sworzen z M10 wchodzi praktycznie cały w gniazdo do osłony gumowej, natomiast nowy M12 pozostaje ok 4-5-mm pomiędzy spodem gniazda zwrotnicy a gumą/osłoną na sworzniu.
Od góry wystaje praktycznie na styk gwintu, żeby dokręcić nakrętke samokontrującą.
Jeżeli do poniedziałku nie będzie lepszego pomysłu - oprócz poszukiwania sworzni z M10 i próby ich wymiany w nowym wahaczu - to spróbuję skręcić tak jak jest. Ciekawe jak pójdzie ze zbieżnością.
|
|
|