To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Plastikowy kolektor ssący

piekarz10 - 11-05-2017, 21:46
Temat postu: Plastikowy kolektor ssący
Witam. Kupiłem używany plastikowy kolektor ssący do 1.8 GDI 2001 r. Niestety jest w środku zasyfiony czarnym nagarem. Czy można go bezpiecznie wyczyścić jakimś środkiem? Proszę o podpowiedź.
KaWu - 11-05-2017, 23:50

Oczywiscie. Jedz na myjkę i potraktuj kolektor ciśnieniem, to powinno wystarczyć. Ja wczoraj wlasnie swoj płukałem 😀
piekarz10 - 12-05-2017, 09:30

Sam karcher wystarczy? Myślałem o chemii, np.benzyna ekstrakcyjna. Czy przy myciu można coś zalać, uszkodzić lub zapchać?
MichciuGT - 12-05-2017, 11:28

możesz czyścić metodą chemiczną, albo ręcznie, jak jest tłusty grubszy osad to wodą pod sporym ciśnieniem powinno zejść, a później jakimś rozpuszczalnikiem typu benzyna estrakcyjna, zmywacz, czy izopropanol można wyczyścić dokładniej.
piekarz10 - 14-05-2017, 16:38

Dzięki Michał. We wtorek jadę na wymianę kolektora. Mój mechanik podejrzewa że jest uszkodzony. Filtr paliwa wymieniłem. Jest lepiej ale to jeszcze nie to. Po wszystkim odezwę się telefonicznie.
piotrsrokosz - 24-05-2017, 10:26

KaWu napisał/a:
Oczywiscie. Jedz na myjkę i potraktuj kolektor ciśnieniem, to powinno wystarczyć. Ja wczoraj wlasnie swoj płukałem 😀

to ja jescze posiadam cari polift 2000r i mam metalowy kolektor. Czy można zamienić na plastikowy?