To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - bagażnik dachowy

Pajero_szczecin - 12-05-2017, 15:19
Temat postu: bagażnik dachowy
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Pajero Sport i muszę zrobić bagażnik dachowy, na którym ma być wożony namiot dachowy.
Bagażnik będzie własnej konstrukcji.
Jak będzie lepiej - bagażnik mocować do relingów czy bezpośrednio do dachu?

Przymierzałem się do odkręcenia relingów i tu problem. Nie wiem jak dostać się do śrub. Czy żeby je odkręcić trzeba zrzucić podsufitkę?

Z góry dzięki za pomoc, zdjęcia Waszych bagażników mile widziane

Sir Stanczyk - 12-05-2017, 21:41

Daj znać jak Ci poszło.
Ja się przymierzam do wsadzenia koła zapasowego na dach i nie wiem czy montować do dachu czy do relingów (boję się że relingi nie wytrzymają i się połamią...)

michoł - 12-05-2017, 21:56
Temat postu: Re: bagażnik dachowy
[quote="Pajero_szczecin"]
Czy żeby je odkręcić trzeba zrzucić podsufitkę?

Tak, a żeby to zrobić trzeba wybebeszyć prawie wszystko ze środka. Uszczelki, boczki z bagażnika, poszycie słupków, pasy rączki, konsole dachową, kupę tego jest. Ale jak masz gdzie i czas to dasz radę.

seba86 - 12-07-2017, 20:47

też chcę zbudować bagażnik wyprawowy, ale nie mam pojęcia jak go zamontować do auta, relingów nie mam, wie ktoś może czy można kupić same stopy albo jak zrobić takie uchwyty ażeby pasowały do fabrycznych mocowań w dachy? Pajero_szczecin, zrobiłeś już swój bagażnik?
plochu - 13-07-2017, 06:57

podobny temat:
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=102173

seba86 - 13-07-2017, 19:47

ten temat już czytałem i zastanawiam się nad montażem relingów, tylko nie wiem jaka jest ich maksymalna nośność czy utrzymają bagażnik z namiotem i ze mną w środku?
plochu - 14-07-2017, 10:28

seba86 napisał/a:
ten temat już czytałem i zastanawiam się nad montażem relingów, tylko nie wiem jaka jest ich maksymalna nośność czy utrzymają bagażnik z namiotem i ze mną w środku?

nośności bagażników dachowych wahają się zwyczajowo od 40 do 90 (czasem więcej) kilogramów... takie informacje można znaleźć w różnych źródłach, ale dotyczy to samochodu w "ruchu". na kempingu wytrzyma co trzeba :)

PIWO - 24-07-2017, 11:02

Cześć,

Ja zamówiłem bagażnik w D-G i się sprawdza. Byłem w Rumunii z ładunkiem na górze, jeździłem po różnych dziurach, trzepało nieźle, a bagażnik na relingach trzyma się bardzo dobrze. Obciążenie na dachu to hi-lift, koło + skrzynia z linami, szeklami, zbloczem, itp. - myślę, że razem to tak ze 100 kg + bagażnik.

Nie żebym robił reklamę, ale swoich zdjęć bagażnika nie mam. Mój samochód z bagażnikiem jest tu: http://d-g4x4.pl/index.ph...-pajero-sport-1

Pozdrawiam