Outlander III GEN Techniczne - Felgi 16 do lakierowania
SK666 - 12-05-2017, 22:49 Temat postu: Felgi 16 do lakierowania Kupując mojego Outlandera dostałem w tzw. gratisie, zimowe opony z alufelgami 16 cali. Zestaw praktyczny pod kątem szybkiej wymiany sezonowej lato/zima. Szerokie opony zimą dobrze spisują się np. w górach.
Ale do rzeczy: Chciałbym oddać te srebrne felgi do lakierowania ( przerabiałem już to w poprzednim samochodzie, mam sprawdzony zakład w Katowicach, gdzie malują proszkowo z piaskowaniem ) tylko jak przypatrzyłem się wentylom to mam wątpliwości. Felgi do malowania trzeba oddać gołe. Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować?
sebowy - 13-05-2017, 10:11
SK666 napisał/a: | Czy ktoś ściągał i wie czy czujniki ciśnienia i wentyle da się potem bezproblemowo zamontować? |
a sam będziesz opony z obręczy ściągał? dasz sprawdzonemu oponiarzowi to ci wentyle też przełoży, i co najważniejsze nie uszkodzi ... bo słyszałem wiele opowieści takich co zmieniają sezonowo same gumy na obręczach że coś tam pouszkadzane mieli przy zmianie...
SK666 - 13-05-2017, 13:07
Własnie po oględzinach ze znajomym znawcą tematu posiadłem info, że grzybki wentyli dokonają żywota przy ich wyciąganiu. Czy ten element można dokupić? Prosiłbym o poradę bo nie wiem jak to jest zbudowane. Felgi mam "na urlopie" i nie mam jak na nie spojrzeć. W zeszłym roku odpuściłem, ale jakoś mi te srebrne nie leżą... latem mam oryg.18, więc chciałbym je zbliżyć kolorystycznie. Mam wirtuoza który pomaluje na życzenie, tylko pragnie gołego materiału, stad temat.
sla - 14-05-2017, 20:12
Nie wiem jak jest w Mitsubishi ale w Toyota/Lexus podobno nie można dowolnie zmieniać kół, muszą być takie na jakie jest homologacja. W związku z tym , że np, na felgach 17" nie można założyć łańcuchów trzeba mieć odpowiednią dokument od Toyoty który dopuszczają założenie mniejszych . Niestety ten dokument wraz z nakleją można zdobyć kupując koła tylko w salonie Toyoty. Kupienie samych kół w ASO bez naklejki nic nie daje w razie wypadku i starania się o odszkodowanie z AC. Ubezpieczyciele szukają powodów do nie wypłacania kasy i zwracają na to uwagę.
http://forum.toyotaklub.o...ic,40929.0.html
Nie wiem ile w tym prawdy, ale daje to do myślenia
Co do przełożenia samych czujników, to chyba nie powinno być z tym większego problemu, chyba nie różnią się niczym od tych stosowanych w Toyota/Lexus, i zrobi to każdy w miarę ogarnięty oponiarz.
arokub - 14-05-2017, 21:21
SK666, na początek spytaj w ASO
Wg instrukcji trzeba wymienić, w zależności od typu czujnika, przelotkę i podkładkę lub gumowy zawór - strony
6-133 i 134 instrukcji (wstawiłbym zdjęcia z instrukcji, ale nie wiem jak to szybko zrobić w komórce).
SK666 - 16-05-2017, 14:44
arokub napisał/a: | SK666, na początek spytaj w ASO |
Tak też uczyniłem. Zamieszczam skróconą relację:
W dwóch Serwisach (nie napisze gdzie, żeby wstydu im nie robić) stwierdzono, że jest to część jednorazowa, po odkręceniu wentyl jak i czujnik do niego przylegający nie nadaje się do użytku i należy kupić pełny nowy komplet – cena ok 350 zł za szt.
W trzecim ASO do którego się dodzwoniłem (warto jednak zgłębiać temat) – uprzejmy Pan z Serwisu przełączył mnie na części a tam stwierdzono, że bez problemu mogę zakupić zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt. W zestawie są uszczelki, nakładki i chyba zawór, w każdym razie w komplecie wszystko co niezbędne. Serwisy używają tych zestawów najczęściej właśnie przy lakierowaniu felg.
Dla niewtajemniczonych: Czujniki Tire Pressure Monitoring System, to system monitorujący ciśnienie w oponach. Zamontowane są wewnątrz opony, przylegają do felgi bezpośrednio przy wentylu powietrza. Przy każdorazowym odkręceniu czujnika TPMS zaleca się (raczej trzeba) wymienić uszczelki, podkładki i te inne pieroństwa. Ale nie od razu cały czujnik!
sla,
Outlander występuje zarówno na 16 jak i 18 calowych felgach. W zależności od wersji wyposażenia. Obydwa zestawy mam oryginalne i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. Mam przynajmniej taką nadzieję.
sla - 16-05-2017, 15:06
SK666 napisał/a: | i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. |
A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary?
SK666 - 16-05-2017, 16:07
sla, Dzięki za wskazówki. Jestem spokojniejszy, pozostali użytkownicy Outlanderów chyba też
arokub - 17-05-2017, 10:17
SK666 napisał/a: | nowy komplet – cena ok 350 zł za szt. |
SK666 napisał/a: | zestaw montażowy do czujników TPMS w cenie ok. 60 zł za szt. |
Niezła różnica. Jak się nie wie, to trochę kasy można utopić niepotrzebnie.
A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić
SK666 - 17-05-2017, 14:52
arokub napisał/a: | A jakby nie patrzeć, to 66% "ankietowanych" ASO chciało czujnik wywalić |
Nie czujnik chcieli wywalić, tylko klienta
rajan - 18-05-2017, 09:32
sla napisał/a: | SK666 napisał/a: | i chyba tu akurat ubezpieczyciel nie ma pola manewru w razie czego. |
A co masz na naklejce homologacyjnej przy drzwiach? Oba rozmiary? |
215/70/16 z nośnością 100 i indeksem prędkości H to prawie biały kruk
Amstaf11 - 29-05-2017, 18:14
hey
Ja kupiłem czarne felgi 16 cali na promocji w sieci ze skowronkiem czy jaskółka w kazdym razie gadali po francusku za niecałe 1,4 za 4 szt, czujniki oryginalne mitsubishi na aledrogo za 250 z przesyłką ( w fabrycznych opakowaniach ) i nie bardzo składało się malować zmieniać opony itd. Teraz mam komplet srebrnych felg wraz z czujnikami do zmiany właściciela Jak ktoś zainteresowany to na priv
SK666 - 28-07-2017, 18:26
Poddałem się.
Nie będę lakierował zimowych 16
Kupiłem oryginał Mitsu 18 na zimówkach z tpms.
Teraz mam oprócz letniej zmiany jeszcze dwa oryg. komplety na zimę - 16 na Pirelkach i 18 na Falkenach, będzie w czym wybierać
|
|
|