Chcę kupić Carisme! - Tania Carisma
kamilp - 14-05-2017, 21:35 Temat postu: Tania Carisma Cześć, planuję kupić Carismę raczej z dolnego przedziału cenowego. Znalazłem coś takiego:
https://www.otomoto.pl/of...html#xtor=SEC-8
Wiem że auto miało wymienianą skrzynie biegów, no i po zdjęciu widać że trzyma dosyć wysokie obroty na biegu jałowym (ale wyczytałem tutaj na forum, że to ponoć jest standard). Myślałem jeszcze nad Civiciem i Primerą. Według was carisma wypada lepiej od tych dwóch aut?
nytsug - 14-05-2017, 21:44
Nie wiem czy to jest dolny przedział cenowy. Jak chcesz jeździć tanio to gaz do założenia a to już się robi cena ok 6000zł za Cari z wersji 1. Jeśli Cari salonowa, zadbana to może i warto. Jest to fajna wersja wyposażenia, ma imho najładniejszą tapicerę jaka występowała w Cari, klimę itd.
kamilp - 14-05-2017, 22:06
A jak taka Carisma ma się w porównaniu do niemieckiej konkurencji, na przykład golf IV?
biedronp - 16-05-2017, 22:48
Obroty to normalne, jeździłem carisma 1.6 przez 11 lat, zawsze po odpaleniu miała po 2 tys obrotów, nic się nie działo. Ten typ tak ma. Cena z ogłoszenia dość wysoka, ja swoja sprzedałem za 3300 (rok 2001 po-lift, 180 tys przebiegu).
Jak dla mnie Carisma jest lepiej wyciszona od Golfa, to jednak mimo wieku klasa wyżej.
b@rto - 16-05-2017, 23:04
Gorzej za to kwestie np. blacharskie - będziesz np. potrzebował maski to trzeba szukać przez pół Polski (chyba że masz farta akurat) a do Golfa to kupisz i w mięsnym...
wojzi - 17-05-2017, 08:45
biedronp napisał/a: | Obroty to normalne, jeździłem carisma 1.6 przez 11 lat, zawsze po odpaleniu miała po 2 tys obrotów, nic się nie działo. Ten typ tak ma. |
Zgadzam się. To samo w 1.8 GDI. Ale to tylko na zimnym silniku. Jak jeździłeś wcześniej i niedługo potem się odpalasz to będą niższe.
bartek_fc - 17-05-2017, 11:40
Carisma najlepszy wybor, nie do zajechania. Sam mam GDI i problem z tym autem jest odwrotny jak w wiekszosci fur, nie chce sie psuc. Moze by sie chcialo zmienic auto na cos innego a jak jezdzi 8lat bez awarii i do tego nie bierze oleju trzyma kompresje, jest wygodna i niezawodna to po co
Jeśli chodzi o konkurentów to Civic zupelnie inna bajka, bardziej sportowy ale bardziej awaryjny, na plus wobec Miśka to skrzynia biegow i zawieszenie.
Chociaz Cari tez jesli chodzi o ostrzejsza jazde daje bardzo rade, ma sztywna bude bardzo (jak w Evo) i w zakretach zawsze pewna.
Co do Golfa to przez grzecznosc nie bede sie wypowiadal
Jeśli szukasz ziomka ktorego budzisz zima o trzeciez w nocy i jedziesz na drugi koniec swiata to bierz Carisme.
Z częściami nie jest tak zle (w porownaniu np. do Galanta) a niektóre pasuja od Volvo S40 ( ta sama plyta podlogowa )
wojzi - 18-05-2017, 19:39
bartek_fc napisał/a: | Z częściami nie jest tak zle (w porownaniu np. do Galanta) a niektóre pasuja od Volvo S40 ( ta sama plyta podlogowa ) |
Z Volvo na pewno pasuje szyba przednia .
|
|
|