To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.8DI-D] Wysokość opon w ASX

wodor62 - 15-05-2017, 11:43
Temat postu: [1.8DI-D] Wysokość opon w ASX
Witam Forumowiczów, jestem od kilku tygodni posiadaczem ASX 1,8 AWD na felgach 17' są w tej chwili opony o profilu 65. Ponieważ czasem mam trochę dziurawą drogę i nieco szutru myślałem o większym "balonie" np. 70. Niestety nigdzie nie spotkałem się z takim profilem na 17' i nie wiem, w związku z tym, czy mi wejdzie np. przy przednim kielichu. Widziałem ofertę sprzedaży felg 16' z taką wysokością opony i chciałem dopytać, czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z tym związane. Pozdrawiam Wojtek
shanevansen - 23-05-2017, 22:58

Jeżdżę na 215/70 R16 całorocznych nokianach, wcześniej miałam zimówki hankook i letnie yokohamy w tymże rozmiarze.... fakt balony ale jak dla mnie dobrze sprawdzają się na każdej nawierzchni... jeżdżę często po drogach nieutwardzonych więc ważny był dla mnie bardziej komfort jazdy niż wygląd kapcia :)
wodor62 - 26-05-2017, 11:33

Dzięki, tak pewnie będę musiał zrobić, czyli wejść na 16" z profilem 70, pozdrawiam
Jarl - 26-05-2017, 16:05

shanevansen napisał/a:
ważny był dla mnie bardziej komfort jazdy niż wygląd kapcia :)

W ogóle nie wiem skąd się bierze takie przekonanie, ze monstrualnie duże obręcze felg plus cienkie "kapcie" opon, jak w niektórych Audi allroad, dają jakoby atrakcyjny wygląd.

Ja w takiej nieproporcjonalnej kombinacji urody wielkiej nie widzę, rozsądnej wielkość felga plus spory "balon" opony sprawdza się imo i w dziedzinie estetyki i komfortu.

shanevansen - 29-05-2017, 10:06

Ano ja też nie widzę w tym nic ładnego, ale kupując swojego ASX-a usłyszałam niejednokrotnie, czy czasem nie pomyślałam, żeby dołożyć trochę kasy do 18' i mieć "ładniejsze" kapcie.... tak więc punkt widzenia u każdego jest inny....