Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Pytania o części, usługi. pierwszy samochód.
jacekplacek-pl - 31-05-2017, 21:27 Temat postu: [Cari 1.6] Pytania o części, usługi. pierwszy samochód. Witam, od kilku dni jestem posiadaczem Carismy 1.6 2002r 103KM, kilka rzeczy muszę w nich zrobić i tu miałbym pytanie bo nie wszystko co udało mi się znaleźć jest dla mnie do końca jasne.
1.Korek wlewu paliwa
-tak się jakoś złożyło że po zakupie auta, jak stary właściciel pokazywał mi jak tankować gaz - zostawił korek na klapie bagażnika i klapnął bez zakręcania a ja udałem się zapłacić - i korek został w Poznaniu Jaki powinienem teraz kupić? Bo bez korka nie chce jeździć, znalazłem jakiś na iparts, ale 100zł - one tyle wart?
Link do Iparts - korek wlewu
Nie ma tańszych które również by pasowały, i najlepiej z szybkim transportem bo nie wiem jak ten duży serwis.
2.Przełącznik elektrycznych szyb
- wyrobił się przycisk dla okna kierowcy, co jak słyszałem często się zdarza. Cały panel to 4 przyciski do szyb, blokada otwierania szyb, jak i blokada wszystkich drzwi. Całego takiego panelu nie udało mi się znaleźć (zazwyczaj są tylko 4 przyciski i blokada szyb). Sam przycisk był za 50zł na allegro ("oryginalny") - często się zużywa? Bo za 80zł widziałem też jakiś zamiennik całego panelu, i zastanawiam się czy kupić tylko ten jeden przycisk czy cały panel - zdemontować te 4 przyciski i mieć w razie czego 3 w zapasie, można tak przyoszczędzić? I czy łatwa jest wymiana panelu/przycisków? Dam radę nie uszkadzając niczego? (mój pierwszy samochód, jak i dla rodziców, tak więc doświadczenia za bardzo nie mam)
3. Skrzynia biegów
Mam problem z wbiciem jedynki z luzu (pare razy wskoczyła 3) i jak wracałem ją po kupnie to dwa razy zamiast 5 wbiłem 3 na autostradzie. I dziś raz niedokładnie chyba R wbiłem bo przeskoczyło na 1 o.o Wyczytałem że takie problemy mogą być spowodowane tuleją wybieraka. Na allegro jak wyszukałem to komplet do wymiany był za ~100zł, na forum pare lat temu serwis był w granicach 200/300zł. Ta cena nadal taka jest? Długo mechanikowi może zająć wymiana? Jak się zachowuje w miarę "sprawna" skrzynia w 1.6 bym wiedział kiedy jest coś nie tak, a kiedy ma "taki urok". Nie mam książki serwisowej po poprzednim właścicielu, ani po niemieckim to też za bardzo nie wiem kiedy oleje wymieniał. (wymiana oleju w skrzyni to 70/100zł? Bo nie wiem czy w dobre artykuły czytam w internecie)
4.Dorobienie kluczyka
Mam 1 kluczyk z pilotem. Ile trwa dorobienie drugiego też z pilotem? Duże to koszta? Oni dorabiają drugi czy przeprogramowują obydwa?
Przepraszam że takie pytania zadaje które zapewne przewinęły się setki razy ale jest to mój początek z samochodami, jak i moich rodziców tak więc nie chce być wydojony przez mechaników, ani nie chce by mi rozpieprzyli do końca samochód, bo zapewne jak się zrażę do pierwszego auta to powrócę do komunikacji miejskiej :/
b@rto - 31-05-2017, 22:22
Korek kup używany - znajdź na olx np. całe auto na części i się skontaktuj.
Kluczyk - jeśli z immo to chyba coś koło 150 - 200 zł dorobienie. Jak bez immo to grosze.
Bizi78 - 01-06-2017, 00:48
2. O przyciski spytaj w ASO, kiedyś kosztowały po około 30zł/szt.
podświetlany FIELD066
bez podświetlenia FIELD067
3. Co do tulejek wybieraka to robota z kanału.
Powinno wystarczyć wymiana tego co zaznaczone.
Niestety zestawy z allegro przeważnie posiadają zestaw tulejek i innych gadżetów na cały wybierak .
Czasem konieczne jest jednak wymienić też tulejki przy skrzyni biegów więc tak czy siak trzeba kupić cały zestaw.
Olej w skrzyni wymienia się jak dobrze pamiętam co 150kkm.
Sam olej do skrzyni to koszt +-120zł.
|
|
|