To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Mycie komory silnika - co zakryć?

Tafla - 01-06-2017, 08:46
Temat postu: Mycie komory silnika - co zakryć?
W ramach pucowania auta stwierdziłem, że wezmę się za komorę silnika. Chcę ją zabezpieczyć różnymi dressingami itd. ale jak wiadomo, najpierw trzeba ją wyczyścić z kurzu (bo wycieków na szczęście nie ma :D ).
Pytanie na co uważać? W nowszych samochodach zazwyczaj elektronika jest dobrze zabezpieczona ale wolę się upewnić na co uważać wjeżdżając tam myjką.

SK666 - 02-06-2017, 13:09

Tafla napisał/a:
/.../ wezmę się za komorę silnika. Chcę ją zabezpieczyć różnymi dressingami itd.

Idziesz grubo! ja jestem jeszcze na wcześniejszym etapie, ale mając na uwadze efekty, będę bacznie przyglądał się też Twojej działalności. Mój sąsiad potraktował Lagunę ( królową lawet ) myjką i już jej nie odpalił. Z tego co udało mi się dowiedzieć to należy omijać alternator i cewki, woda nie będzie mile widziana w tej całej elektryce. Jakich środków będziesz używał?

mkm - 02-06-2017, 13:51

Tafla, na wszystko :D
Ogólnie nie przesadzaj z chemią i wodą i nie czekaj aż samo wyschnie :wink:
Niektóre spinki/obejmy po zmyciu fabrycznego zabezpieczenia rudzieją w ciągu godziny :wink:

Załóż temat w Naszych Miśkach :wink:

Tafla - 02-06-2017, 14:24

SK666 napisał/a:
Z tego co udało mi się dowiedzieć to należy omijać alternator i cewki, woda nie będzie mile widziana w tej całej elektryce.

mkm napisał/a:
Tafla, na wszystko
Ogólnie nie przesadzaj z chemią i wodą i nie czekaj aż samo wyschnie
Niektóre spinki/obejmy po zmyciu fabrycznego zabezpieczenia rudzieją w ciągu godziny

Wczoraj trochę oglądałem jak to wygląda i dwa miejsca wydają się najbardziej narażone. Po prawej stronie masa kabli wchodząca do czegoś :D i po lewej skrzynka z bezpiecznikami. Przykryje to folią i do przodu. Wszystkie kable są zaizolowane a lampy itd. mają uszczelki także chyba nie będzie źle. Przecież w czasie jazdy w deszczu woda się tam dostaje więc jakoś musi być zabezpieczone.

SK666 napisał/a:
Jakich środków będziesz używał?

Do czyszczenia Excede APC w stężeniu 1:20-30 (jeszcze nie testowałem, ale to kurz więc raczej to mniejsze).
Do zabezpiczenia plastików ShinyGarage Jet Trim (z nowej partii), do gum ShinyGarage B2B a do metalu chyba jakiś quickwax albo quickdetailer. Jeszcze nie wiem.

[ Dodano: 02-06-2017, 14:29 ]
mkm napisał/a:
Załóż temat w Naszych Miśkach

Jak będę pamiętał o zdjęciach to tak zrobię :)

SK666 - 02-06-2017, 17:18

Tafla napisał/a:
Przecież w czasie jazdy w deszczu woda się tam dostaje więc jakoś musi być zabezpieczone.

Będziesz mył pod ciśnieniem?

Tygr - 02-06-2017, 19:04

Może to coś pomoże

https://www.youtube.com/watch?v=QDp_t_U08L4

Tafla - 02-06-2017, 20:41

SK666 napisał/a:
Będziesz mył pod ciśnieniem?

Tak, plan jest myjką. Z tego co do tej pory widziałem na jutubie to raczej tak robią.

Tygr napisał/a:
Może to coś pomoże

https://www.youtube.com/watch?v=QDp_t_U08L4

Dzięki, zaraz obejrzę.