To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Jak opróżnić bak - wypompować paliwo

gryf - 01-06-2017, 22:18
Temat postu: Jak opróżnić bak - wypompować paliwo
Witam

Nie mam zamiaru popełniać czynów niezgodnych z prawem. Muszę opróżnić prawie pełny zbiornik w moim Outlanderze. Pełny jest.... benzyny choć mam diezla :D . Nie pytajcie jak to się stało. Auto pożyczone na kilka godzin znajomej iiii....

1. Ktoś ma jakiś pomysł? Wężyk przez wlew w jakimś momencie się blokuje i nie sięga dna.
2. Gdzie jest przekaźnik pompy paliwa ?

kajos - 02-06-2017, 11:22

no wlasnie
jak dojsc do czujnikow paliwa ?

bede zakladal webasto i musze wpiac sie w czujniki

sylb - 23-06-2017, 14:38

Miałem, podobny przypadek. Na szczęście bak nie był pełen.
Generalnie przy proporcjach 50/50 jeździ.
Tyle, że miał kłopoty z zapalaniem.

Moody - 25-06-2017, 19:30

sylb napisał/a:
Miałem, podobny przypadek. Na szczęście bak nie był pełen.
Generalnie przy proporcjach 50/50 jeździ.
Tyle, że miał kłopoty z zapalaniem.

Nie wiem jak w silnikach z pompowtryskami a w przyp. common rail to takim zabiegiem ryzykujemy zatarcie pompy wysokiego ciśnienia (jest smarowana paliwem). W takim przypadku gdy nie ma możliwości zlać baku to dobrze jest wlać litr oleju do dwusuwów.

A co do samego spuszczania.

Najprościej to ściągnąć wężyk dolotu paliwa do filtra z baku, przedłużyć go innym i włożyć do jakiegoś zbiornika/kanistra. Włączyć kluczyk (bez uruchamiania silnika oczywiście) i pompa w baku zaczyna pracować. Jest dosyć wydajna ale warto co jakiś czas np. pół minuty wyłączać bo pewno dłużej to się komputerowi "znudzi" i wywali błąd układu zasilania.

Na YT widziałem filmik jak facet w 4007 do wężyka powrotu filtra podłączył kompresor a dolotem pięknie leciało.

Co do spuszczania wlewem - nie wiem jak jest w Outku ale w niektórych samochodach jest we wlewie paliwa zastawka. Z tym czymś to wężyk włożycie ale nie można już go potem wyciągnąc bo się zakleszcza w tej zastawce i robi się problem.