To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - Nie włącza się sprężarka klimatyzacji

klema - 17-06-2017, 21:03
Temat postu: Nie włącza się sprężarka klimatyzacji
Witam
Tam jak w temacie , mam problem z brakiem sygnału na sprężarkę. Po włączeniu klimatyzacji na panelu nic się nie dzieje poza zapalaniem diody. Sprawdziłem wtyczkę od sprzęgła i nie ma napięcia na niej , na przekaźniku jest napięcie.
Z tego co zauważyłem są na forum osoby zajmujące się tym profesjonalnie , wiec moje pytanie co może być powodem tego stanu rzeczy. Czynnik w systemie jest ale nie wiem ile. Sprawdzałem to łopatologicznie 8) przy pomocy śrubokręta i zaworka Low.
Czy coś blokuje załączenie się sprzęgła sprężarki ? Jeśli tak to co i jak sprawdzić czy to jest to :?:

:arrow: Auto to
Montero 2005 v6 3.8l
klima automatyczna przód tył

Pozdrawiam

Marvw - 17-06-2017, 22:14

Witam, pierwszą przyczyną może być zbyt mała ilość czynnika, ponieważ czujnik ciśnienia nie pozwala uruchomić sprężarki aby się nie uszkodziła.
PiotrC - 17-06-2017, 22:48

Tak jak pisze Kolega powyżej. Od tego trzeba zacząć sprawdzanie. Samemu bez urządzenia do kontroli i uzupełniania czynnika niewiele się zdziała. Jeżeli jest mało to musi być nieszczelność. Sam się nie ulatnia jak twierdzą niektórzy.
klema - 17-06-2017, 23:27

ok , pojadę to sprawdzić , chodziło mi wlanie o informacje ze jest coś blokuje sprężarkę.
A czy coś się wymienia podczas napełniania ? w tych autach nie ma możliwości wymiany osuszacza , chyba ze z chłodnicą. Na jakiej podstawie można ocenić ze jest konieczna wymiana chodnicy (osuszacza)

Marvw - 18-06-2017, 02:00

Nie nic się nie wymienia,osuszacz powinno się wymienić wtedy gdy nastąpiło całkowite rozszczelnienie układu.
Bizi78 - 18-06-2017, 08:23

Tylko przed uzupełnieniem czynnika niech dobrze sprawdzą szczelność instalacji azotem.
zbyszekm2 - 19-06-2017, 08:11

Marvw napisał/a:
Nie nic się nie wymienia,osuszacz powinno się wymienić wtedy gdy nastąpiło całkowite rozszczelnienie układu.

Osuszacz jest filtrem i wymienia się go co 3-4 lata. Nie zależnie czy się rozszczelniło czy nie.
I zawsze kiedy zatrze się sprężarka.

klema - 19-06-2017, 23:02

Dziękuję Panowie za porady , dobiłem na probe klimę i działa :lol:
Teraz czekam na ubytek i zaczynam poszukiwania gdzie ewentualnie.

jeszcze jedno pytanie odnośnie oleju w sprężarce , uzupełnia się go w jakiś sposób (moja sprężarka DENSO 10S17C nie ma otworu ) , wymienia się czy cokolwiek z tym się robi :?:

zbyszekm2 - 20-06-2017, 08:08

klema napisał/a:
Dziękuję Panowie za porady , dobiłem na probe klimę i działa :lol:
Teraz czekam na ubytek i zaczynam poszukiwania gdzie ewentualnie.

jeszcze jedno pytanie odnośnie oleju w sprężarce , uzupełnia się go w jakiś sposób (moja sprężarka DENSO 10S17C nie ma otworu ) , wymienia się czy cokolwiek z tym się robi :?:

Tym zajmuje się uradzenie do klimatyzacji. Ono sprawdza szczelność i dodaje potrzebne preparaty do klimy.