To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.9DI-D] Czy w Carismie DID jest 3. pompa paliwa?

slawek st - 19-03-2007, 17:07
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Czy w Carismie DID jest 3. pompa paliwa?
W zwiazku z moimi perturbacjami z check i alarmem pragnę ustalić jak jest z tymi pompami. Bardzo proszę o autorytatywne odpowiedzi ile jest tych pomp.Jedna to pompa wysokiego ci¶nienia napędzana z wału silnika, druga to gumowa do odpowietrzania układu paliwowego, napędzana recznie . Czy jest jeszcze jaka¶ pompa. :?:
Rafal_Szczecin - 19-03-2007, 17:08

slawek st napisał/a:
Czy jest jeszcze jaka¶ pompa.

od wspomagania ? :)

slawek st - 19-03-2007, 17:19

Dobra odpowiedĽ Rafał. Moja wina chodzi mi oczywi¶cie o pompy paliwa. Od kilku dni walczę z alarmem i dlatego to przeoczenie.Całe moje perturbacje s± opisane w temacie<Jak skasować check engine > dział Carisma-Techniczne. Liczę na pomoc. :(
Rafal_Szczecin - 19-03-2007, 17:22

z tego co mi wiadomo to pompa paliwa jest tylko jedna - w zbiorniku paliwa ... no ale moge sie mylic. a sprawdzales moze kod bledu ? to by wszystko wyjasnilo
slawek st - 19-03-2007, 17:54

Kolego Rafale, mam auto z silnikiem dizla i jest tak jak napisałem. Wydaję mi się że moim aucie w zbiorniku nie ma żadnej pompy paliwa, jest tylko pompa wtryskowa i pomocnicza pompka gumowa do zasysania paliwa w celu napełnienia filtra paliwa. Czy kto¶ może to potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu :(
JCH - 19-03-2007, 19:00

slawek st napisał/a:
Wydaję mi się że moim aucie w zbiorniku nie ma żadnej pompy paliwa
Nie wierzysz w Service Manual :?: Ten Fuel Pump Module to nie pompa :?:
slawek st - 19-03-2007, 20:23

Nie wierzę, uważam że w Service Manual kto¶ dał plamę i skopiował do instrukcji dizla zbiornik paliwa z benzynowca. Takie jest moje zdanie. Czy kto¶ uważa inaczej, może wymontowywał t± niby pompę z DID. Brak mi chęci aby rozkręcić pokrywę i dostać sie do tego co niby ma byc pomp± ale jestm przekonany że mam rację. Proszę jakiego¶ praktyka o potwierdzenie moich przypuszczeń. :lol:

[ Dodano: 26-03-2007, 22:33 ]
Znalazłem chwilkę i sprawdziłem, w moim samochodzie nie ma pompy paliwa w zbiorniku. Czy kto¶ może to sprawdzić u siebie i potwierdzić bo w manualu jest. Może mi ukradli :badgrin: :mrgreen: :badgrin: . pozdr.

Anonymous - 27-07-2008, 09:37

jezeliw ukladzie common rail jest reczna "grucha" do odpowietrzenia to wlasnie po to by zastapic elektryczna pompe paliwa. a ropke ze zbiornika zasysa bez problemu pompa wysokiego cisnienia, a nie zadna wtryskowa.
slawek st - 27-07-2008, 16:20

Czym sie różni pompa wtryskowa od pompy wysokiego ci¶nieni, nie jestem technikiem samochodowym dlatego w moim pojęciu to jest ta sama pompa( może się mylę). Genaralnie jednak chodziło mi o to że w zbiornikach diesli nie stosuje się żadnych dodatkowych pomp paliwa.Nawet w manualu się pomylili.
Tomashi - 28-07-2008, 10:13

Witajcie,
podpinam się pod temacik z pytaniem:
czy w DI-D jest JEDNA pompa wtryskowa czy kilka (na każdy wtryskiwacz - tak ma kumpel w Octavii).
Ciekawi mnie to, ponieważ znajomemu ostatnio padła pompa wtyryskowa w Vectrze i zabulil 2,5 tys :shock: + robocizna...

saphire - 28-07-2008, 11:03

Tomashi napisał/a:
Witajcie,
podpinam się pod temacik z pytaniem:
czy w DI-D jest JEDNA pompa wtryskowa czy kilka (na każdy wtryskiwacz - tak ma kumpel w Octavii).

1.9 TDI w Octavii to ma pompowtryskiwacze. W mi¶ku masz silnik z Renówki więc masz jedn± pompę.

wichura1 - 16-12-2008, 09:56

W "workshop manualu" napisali, że w Dieslu DID jest pompa elektryczna w zbiorniku i pompa wysokiego ci¶nienia przy silniku. Ze strony głównej manuala wchodzi się w: Supplement list/ Supplement E June 2000/Fuel. W zakładce F9Q jest pokazany układ Common rail z pomp± wysokiego ci¶nienia. W zakładce Fuel supply / Fuel Tank F9Q jest pokazany zbiornik z pompk± paliwa niskiego ci¶nienia. W TDI F8Q jest jedna pompka mechaniczna łopatkowa, do której nie ma dokumentacji, gdyż we wszystkich servicemanualach brakuje strony 13E
JCH - 16-12-2008, 13:19

Rzecz w tym, że:
jakie¶ 1,5 roku temu slawek st napisał/a:
Znalazłem chwilkę i sprawdziłem, w moim samochodzie nie ma pompy paliwa w zbiorniku. Czy kto¶ może to sprawdzić u siebie i potwierdzić bo w manualu jest. Może mi ukradli
Więc chyba w manualu jest po prostu bł±d.
wichura1 - 16-12-2008, 13:58

A odkręciłe¶ pokrywę widoczn± na dole rysunku? pod ni± powinna być pompa.

slawek st - 05-05-2009, 19:37

Dawno tu nie zal±dałem, oczywi¶cie że sprawdziłem i dlatego pisałem że w manualu s± błędy.