Outlander II GEN Techniczne - Xenon - montaż żarówki
feecle - 25-06-2017, 15:35 Temat postu: Xenon - montaż żarówki Peugeot 4007 2008 rok. Poprzedni właściciel dla oszczędności zamontował tanie żarniki ksenonowe HID H11 zamiast D2S. Chciałbym to poprawić. Czy możecie mi powiedzieć jak oryginalnie mocowane są żarniki D2S w lampie? Czy jest tam coś w rodzaju plastikowej nakrętki czy też metalowego drucika który przytrzymuje żarnik w gnieździe?
Samochód miał fabrycznie lampy ksenonowe. Lampy mają żółte naklejki z ostrzeżeniem o wysokim napięciu. Pod lampami wciąż są oryginalne przetwornice. VIN potwierdza, że fabrycznie były lampy ksenonowe.
msokol - 25-06-2017, 16:30
zobacz tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100225
to jest co prawda do outka przed liftem, ale sądzę, że samo mocowanie jest podobne.
feecle - 25-06-2017, 16:49
Przyjrzałem się dokładnie i wygląda na to, że w 4007 jest zupełnie inne mocowanie. Wydaje mi się, że powinno być coś w rodzaju nakrętki, która przytrzyma żarówkę. Coś takiego: http://www.xenonowe.pl/mo...o-bosch-al.html
Ktoś potwierdzi?
Moody - 25-06-2017, 19:07
Ten obrazek wziąłem z dokumentacji od Outlandera a nie od 4007.
Outlander to miał kilka rozwiązań - helogeny/xenon/bi-xenon więc możesz mieć jakoś inaczej. W 4007 jest tylko jedno - xenon i wygląda to u mnie dokłanie tak jak na tej ilustracji.
A w Twoim przypadku nie jest czasem tak, że poprzedni właściciel zamiast zwykłych halogenów zainstalował sobie właśnie zestaw z HID'ami?
feecle - 25-06-2017, 19:11
Nie jest tak. Zostały jeszcze stare oryginalne przetwornice pod lampami.
Moody - 25-06-2017, 19:44
Jakoś nie dojrzałem, że masz 4007. Niepotrzebnie odnosiłem się do Outka.
Nie chce mnie się wierzyć, że w 4007 na przestrzeni produkcji cokolwiek z tym zmieniali. Mój jest 2010.
Jak dla mnie jedyne racjonalne wytłumaczenie czynności pop. właściciela to jakieś problemy z oryg. przetwornicami i to te koszty go ew. wystraszyły a nie samych palników. Z tego co wiem HID'y mają inne oprawki niź D2S.
Oczywiście życzę abym się mylił.
msokol - 25-06-2017, 20:55
Dziwne... Z reguły wszyscy walą w inną stronę, tzn. zakładają ksenony.
Masz wszystko w aucie, co powinieneś mieć do ksenonów? Tzn. spryskiwacze i samopoziomowanie?
To, że nie ciężko znaleźć w necie montaż żarników w 4007, jak i outlanderze II bierze się moim zdaniem stąd, że tak łatwo to zrobić, że nikomu nie chce się tworzyć "tutoriali" i opisywać poszczególnych elementów.
feecle - 25-06-2017, 21:12
Obydwie lampy mają pod sobą oryginalne przetwornice. Potwierdza to też VIN. Ktoś zainstalował tanie, chińskie przetwornice i zamiast żarników D2S włożył żarniki HID H11 (też xenon). Najwyraźniej lampy w 4007 umożliwiają zamienny montaż D2S oraz zwykłych halogenowych H11.
Chciałbym doprowadzić to do stanu fabrycznego. Jestem niemal pewien, że brakuje jakiegoś plastikowego pierścienia który przytrzyma żarniki w gnieździe. Pierścieni jest wiele typów i nie bardzo wiem jak ustalić, który jest od tej lampy. Może ktoś na forum posiada 4007 i może zerknąć?
Tak wygląda gniazdo na żarnik:
Moody - 25-06-2017, 21:36
Mam 4007 i tam uchwyt jest inny (sprężynowy, jak na ilustracji). D2S i HID mają inne oprawki. Widocznie opłacało się zmienić także te oprawki.
feecle - 25-06-2017, 21:45
Czyli też masz xenon w swoim 4007 i montaż jest taki sam jak w Outlanderach czyli przy użyciu sprężynki (drucika)? Na zdjęciu mojej lampy widać, że oprawka ma taki jakby kołnierz. Może jest potrzebny do montażu pierścienia?
Trudno mi uwierzyć, że ktoś zadał sobie tyle trudu, żeby jeszcze wymienić oprawki D2S na H11. Tym bardziej, że tanie żarniki D2S HID kosztują jakieś 30-40zł.
Moody - 25-06-2017, 22:03
Tak.
Gdy kupiłem to auto to ksenony były dla mnie nowością więc kupiłem zapasowe palniki i przetrenowałem wymianę. I dokładnie to tak wygląda - ze sprężyną. 4007/C-Crosser był bodajże tylko w wersji z ksenonami.
Na początek sprawdź czy D2S będą świecić na ori przetwornicach.
Z tego co wiem, że HID'y nie są dopuszczone do ruchu. Masz znajomego diagnostę to sprawdź geometrię świateł.
Dlaczego upierasz się przy kwestii ceny palników? Pewno poszła przetwornica - takie rzeczy były kiedyś bardzo drogie. Więc opłacało się wymienić wszystko pod HID.
feecle - 25-06-2017, 22:07
Też uważam, że nawaliły oryginalne przetwornice/startery. Ale wymieniając na tanie HID mogli przecież użyć tanich palników D2S zamiast H11. Koszt takiej przeróbki niemal taki sam. Na obudowie lampy zaraz obok gniazda napisane jest H11 12V55 oraz pod spodem D2S 12V35. To sugeruje, że lampa przystosowana jest do dwóch źródeł światła. Co myślisz o tym kołnierzu na oprawce z mojego zdjęcia?
Moody - 25-06-2017, 22:18
Czegoś nie rozumiesz. HID'y kupuje się zwykle w zestawie palniki + przetwornice. Więc jak już ktoś taki zestaw kupił to po co miał go jeszcze przerabiać pod D2S?
Być może klosz nadaje się do obu rodzajów świateł i stąd te napisy.
Myślę, że ten kołnierz jest pod inny palnik niż D2S. Nic więcej nie potrafię powiedzieć.
feecle - 25-06-2017, 22:27
Są dwie możliwości takiej przeróbki:
1/ Tania przetwornica + żarnik HID H11 + wymiana oprawki (raczej trudno dostępne)
2/ Tania przetwornica + adapter na D2S + tanie żarniki D2S
Według mnie opcja #2 jest łatwiejsza i nawet tańsza. Ale wygląda, że chyba ktoś poszedł w kierunku opcji #1.
msokol - 25-06-2017, 23:25
Jeśli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi - z tego co przeczytałem na temat HIDów, to są montowane w gniazda zwykłych żarówek. Nie chcę krakać, ale może Twoje auto miało jakąś przygodę i "padł" któryś z reflektorów. Gość zamiast kupić jeden nowy na ksenony zakupił taniej dwa na zwykłe żarówki. To by tłumaczyło gniazda, które masz. W związku z tym, że auto jest przystosowane do ksenonów, to założył HIDy.
Lub, jak twierdzisz wymienił gniazda.
Tutaj jest aukcja z reflektorem ksenonowym. Jest taka sama "nakrętka", co w outku.
http://allegro.pl/reflekt...53.html#thumb/2
jest też na zwykłe halogeny:
http://allegro.pl/peugeot...58.html#thumb/2
http://allegro.pl/peugeot...7.html#imglayer
Dodatkowo taki mały szczegół - reflektory ksenonowe posiadają jebitne żółte naklejki z ostrzeżeniami. Zwykłe tego nie mają.
|
|
|