To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] Emblamenty - odklejanie

roger255 - 26-06-2017, 17:50
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Emblamenty - odklejanie
Witam. Chciałbym odkleic emblament "DID" oraz "CARISMA" z tylnej klapy bagażnika. Czy ktoś już próbował tego i zostały jakieś ślady po nich? Jak je bezpiecznie odkleić?
remi - 28-06-2017, 07:35

Zwyczajnie zrywasz acetonem zmywasz pozostałość taśmy. Ślady zostaną na 100%, dlatego, że cały lakier jest wyblakły a pod emblematami nie. Jak będziesz spacerował, to popatrz sobie na parkingach na auta co mają odklejone znaczki. To jest częsty widok. Polerowanie i woskowanie trochę zatuszuje, jednak ślad pozostanie.
mkm - 29-06-2017, 03:09

remi, co Ty piszesz??? :shock:

NIGDY!!! Nie używamy acetonu, ani rozpuszczalników na bazie Nitro :!:
Chyba, że lubimy sobie szkód narobić.

Ze sladem który ma niby pozostać to już taka bzdura, że aż się nie chce komentować - totalna!
Chociaż nie - po usuwaniu acetonem faktycznie ślady zostaną - na stałe :lol:

roger255, najbezpieczniej jest spryskać emblemat obficie plakiem i wsunąć coś w warstwę "kleju" - może być karta kredytowa - i delikatnie odrywać.
Klej, który zostanie usunąć benzyną ekstrakcyjną, spirytusem lub preparatem do usuwania kleju.

roger255 - 29-06-2017, 14:20

Pozbyłem się tego zanim pojawiły się wasze odpowiedzi. Najpierw podgrzałem emblamenty. Następnie zacząłem odklejać żyłką wędkarską. Poszło szybko i bezproblemowo. Została tylko taka taśma gąpczasta czy jak to nazwać. To też podgrzałem i bezproblemowo odeszło przy używaniu palca. Następnie pozostałości kleiste usunąłem wodą po goleniu. Później użyłem kilka specyfików i jest dobrze. Dla zainteresowanych mogę pokazać zdjęcia.
remi - 29-06-2017, 16:43

Oj, oj...aceton nic nie zrobi orginalnemu lakierowi. Testowane!!! Podobnie zresztą jak benzyna ekstrakcyjna, wszelkie zmywacze. Oczywiście nie polecam dłuższego kontaktu, jednak zwyczajnie zmywając nic się nie stanie. Co do pizostałości po jaklejkach. Zakładam, że mogą zejść bez śladów, jednak w aucie mojej żony (jakś królewna jeździła), ślad po koronie z tyłu jest cały czas widiczny. W mercedesie teścia na klapie jest odłamany okrąg od znaczka, została sama gwiazda...okrąg widać.

mkm...spoko każdy ma inne doświadczenia...i o to chodzi. ;-)

mkm - 02-07-2017, 17:59

remi napisał/a:
Oj, oj...aceton nic nie zrobi orginalnemu lakierowi. Testowane!!!

remi napisał/a:
Zwyczajnie zrywasz acetonem zmywasz pozostałość taśmy. Ślady zostaną na 100%

:wink: