Pajero III - Czy Ktoś pomoże ?
PiotrC - 07-07-2017, 17:23 Temat postu: Czy Ktoś pomoże ? Witam Wszystkich !
Wydawałoby się, sprawa prozaiczna. Przestała świecić zielona kontrolka tylnego lewego koła. Reszta świeci i gaśnie kiedy trzeba. Diagnoza, spalona żarówka. Po wyjęciu zegarów i gniazda z żaróweczką przemierzyłem ją i jest ewidentnie spalona. Wymieniłem ją i zmontowałem licznik. Po przekręceniu stacyjki żarówka nie zaświeciła się. Ponownie wymontowałem licznik i zamieniłem żarówki napędu. I znów to samo. Nowa/wymieniona/ świeci w innym gnieździe a stara /świecąca/ w tylnym lewym nie świeci. Wygląda na to, że nie dochodzi do niej napięcie. Gdzie szukać przyczyny. Może ma ktoś jakiś pomysł. Praktycznie tylne koła świecą stale. Jednak w trakcie poślizgu koła mrugają osobno, czyli nie są zasilane z tego samego źródła. Bardzo proszę o pomoc, bo sprawa upierdliwa i bardzo denerwuje.
Pozdrawiam, Piotr
plochu - 09-07-2017, 10:41
Zobacz czy nie przetarła się w miejscu mocowania żarówki ścieżka obwodu drukowanego. U znajomego przetarła się w miejscu styków i rozwiązaniem było "odkręcenie" żaróweczki i 5 stopni
PiotrC - 09-07-2017, 14:23
Dzięki, spróbuję. Jest układ drukowany w tym miejscu trochę wgnieciony przez druciki. Czyściłem go kontaktem clinerem i podginałem ale bez efektu. Spróbuję odchylić druciki i okręcić o 5 stopni.
Myślałem też w ostateczności o zmostkowaniu dwóch tylnych żarówek. Czy to dobry pomysł ?
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 09-07-2017, 14:25 ]
Najgorsze jest to, że nie mogę sprawdzić czy jest napięcie, bo z chwilą wyjęcia zegarów odłączam zasilanie.
[ Dodano: 09-07-2017, 14:29 ]
Nie ma chyba osobnego zabezpieczenia bezpiecznikiem na poszczególne kontrolki, choć zastanawia mnie jeszcze sygnalizacja poślizgu kół na poszczególnych kołach.
[ Dodano: 09-07-2017, 14:30 ]
Na razie czekam na żaróweczki odpowiedniej mocy 1,2 W, lub led
plochu - 09-07-2017, 15:23
PiotrC napisał/a: | Najgorsze jest to, że nie mogę sprawdzić czy jest napięcie, bo z chwilą wyjęcia zegarów odłączam zasilanie. |
Złapać dwoma krokodylkami z przewodami i założyć zegary kable z przodu i pod miernik
PiotrC - 09-07-2017, 15:45
Myślałem tak, ale trochę to wszystko za malutkie
zbyszekm2 - 10-07-2017, 10:40
tam sa w oprawce żarówki dwa małe druciki, igłą podważ je lekko.
PiotrC - 10-07-2017, 16:58
Dzięki, spróbuję
[ Dodano: 31-07-2017, 16:58 ]
Temat rozwiązany. Wpłynął na to trochę zbieg okoliczności / jedna żaróweczka, która przed wyjęciem świeciła a w trakcie wyjmowania przestała świecić/ i trochę mojej winy bo nie sprawdziłem jej i umieściłem w innym gnieździe Dzięki Wszystkim za pomoc
|
|
|