To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Demontaż tylnej łapy skrzyni Galant 2.5 V6

Puchacz - 16-07-2017, 08:52
Temat postu: Demontaż tylnej łapy skrzyni Galant 2.5 V6
Witam, jestem nowy na forum. Nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, więc zakładam ten temat. Jeżeli gdzieś jest już to bardzo przepraszam i prosze mnie oświecić linkiem.
Zrzucam skrzynię w swoim mitsu, została mi już tylko ta cholerna trzecia łapa od strony grodzi.
Jak się do niej dostać? Mam LPG od góry, a od dołu nie za bardzo wiem jak. Trzeba podnosić silnik? Wyjeżdżać całym wózkiem? Macie jakieś pomysły? To moje pierwsze grzebanie w mitsu, wcześniej grzebałem tylko w tylnonapędowych wozach - tam jest trochę łatwiej ;)

robertdg - 16-07-2017, 08:59

Odkręcasz od góry, skrzynia wylatuje bez kombinacji z wózkiem zawieszenia, silnik musi być zawieszony od góry, bo jak zdemontujesz mocowania skrzyni to silnik wisi jedynie na poduszce od strony rozrządu.
milo - 16-07-2017, 10:20

Puchacz napisał/a:
Zrzucam skrzynię w swoim mitsu, została mi już tylko ta cholerna trzecia łapa od strony grodzi.
Jak się do niej dostać?

Juz opisywałem na forum o skrzyni jak odkrecic łapę pierwszy raz jest trudniej potem juz idzie lepiej
robertdg napisał/a:
skrzynia wylatuje bez kombinacji z wózkiem zawieszenia,

Po co tyle sobie roboty robić dwa razy szybciej wyjdzie bez demontarzu wózka zawieszenia, kilka razy juz wyciagałem skrzynie i nie było większych problemów
Puchacz napisał/a:
Macie jakieś pomysły?

Po zdemontowaniu łapy mały lifting i spokój na kolejne jesli bedzie potrzeba demontarzu skrzyni jak znajde gdzie opisywałem to podrzuce link

Puchacz napisał/a:
Trzeba podnosić silnik?

Silnik jedynie musisz podwiesić lub podeprzeć od dołu musi mieć oparcie bo bedzie tylko na jednej poduszce wisiał

Puchacz - 16-07-2017, 10:28

Silnik już mam podparty. Bo została mi już tylko ta łapa od strony grodzi.
Jak znalazłbyś ten link byłbym wdzięczny.

milo - 16-07-2017, 10:51

Cytat:
Jak znalazłbyś ten link byłbym wdzięczny.

Tu masz łapa i demontarz skrzyni
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=840

robertdg - 16-07-2017, 15:52

milo napisał/a:
...
robertdg napisał/a:
skrzynia wylatuje bez kombinacji z wózkiem zawieszenia,

Po co tyle sobie roboty robić dwa razy szybciej wyjdzie bez demontarzu wózka zawieszenia, kilka razy juz wyciagałem skrzynie i nie było większych problemów
...

Czytaj Uważniej, gdzie ja napisałem, że trzeba demontować wózek zawieszenia :?:
"... bez kombinacji z wózkiem zawieszenia ..." znaczy tyle samo co - nie ruszać tego elementu :roll:

milo - 16-07-2017, 20:43

robertdg napisał/a:
"... bez kombinacji z wózkiem zawieszenia ..." znaczy tyle samo co - nie ruszać tego elementu

Szkoda slów :mrgreen: demontowałeś skrzynię chociaż raz ? czy tylko teorytycznie

robertdg - 16-07-2017, 22:11

milo napisał/a:
robertdg napisał/a:
"... bez kombinacji z wózkiem zawieszenia ..." znaczy tyle samo co - nie ruszać tego elementu

Szkoda slów :mrgreen: demontowałeś skrzynię chociaż raz ? czy tylko teorytycznie

Nie wiem o co Ci się rozchodzi, ale zaś tworzysz problem z niczego, nie muszę Tobie niczego udowadniać, skoro napisałem raz, że skrzynia wychodzi bez demontażu belki zawieszenia, to tak jest, nie przeinaczaj moich wypowiedzi, cytuj moje wypowiedzi w całości i nie truj mnie.

Puchacz - 22-07-2017, 08:16

Dobra Panowie,dość kłótni ;)
Na moje umiejętności manualne - Opuściłem wózek i wtedy udało się skrzynie wyciągnąć po wielu trudach.
Co do montazu - wtedy zdemontuje całkiem wózek, będzie po prostu łatwiej.
Teraz tak... Okazało się, że w mojej skrzyni są padnięte łożyska na wałku. Gdzie mogę je zakupić? Znacie ceny? Galant 98r.

milo - 22-07-2017, 18:08

Puchacz napisał/a:
Okazało się, że w mojej skrzyni są padnięte łożyska na wałku. Gdzie mogę je zakupić? Znacie ceny? Galant 98r.

Tu na pewno dostaniesz
Japaneze
Marek Malik
Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
tel 602 224 584
Ceny łożysk nie małe

robertdg - 23-07-2017, 11:44

Puchacz napisał/a:
Teraz tak... Okazało się, że w mojej skrzyni są padnięte łożyska na wałku. Gdzie mogę je zakupić? Znacie ceny? Galant 98r.
Za same łożyska na wałek sprzęgłowy w sklepie z łożyskami płaciłem za oryginały 85zł (oczywiście w pudełkach sygnowanych NSK JAPAN - czyli bez sygnatury Mitsubishi), łożyska na mechanizm róznicowy tak samo w oryginale sa niewiele droższe bo kosztuja trochę ponad 100zł, ale najdroższe sa łożyska na wałek wyjściowy
Simmering wałka wejściowego, zaślepka tylna skrzyni, podkładka vel podkowa, simmeringi pólosi w oryginale (kupowane w ASO) to już koszt rzędu 200zł.

Puchacz - 30-07-2017, 10:59

Jeszcze jedna sprawa. Nie mogę rozebrać/rozpołowić tej skrzyni. Wszystko odkręcone, jedno łożysko już puściło a na drugim trzyma, rozwarta na jakieś 2-3 cm i nadal trzyma. Starałem się to robić równomiernie, ale po 2 h walki odpuściłem. Panowie, pomóżcie?

Druga sprawa. Do 2.5 pasuje jakaś inna skrzynia? Z czegoś innego? Bo najchętniej wrzuciłbym drugą skrzynie, bo już mam serdecznie tego dość. Ogarniam to po pracy, niewiele czasu mam, a ciągnie sie jak...

robertdg - 30-07-2017, 11:19

Zdjąłeś zaślepke z tyłu skrzyni tą taka czarną?
Skrzynie F5m42 w zasadzie maja te same bebechy, różnią sie dzwonem i przełożeniami, zatem jezeli chcesz miec zamiennosc 1:1 to musisz brac skrzynia od takiego samego auta

Puchacz - 30-07-2017, 16:26

Nie, nie zdjąłem. Co w niej jest? zabezpieczenie? Myślałem, że to coś jak BROK w silniku.
robertdg - 30-07-2017, 17:52

Trzeba zdjąć tą zaślepke, pod nią znajduje się seger który zabezpiecza łożysko wałka wyjściowego, oczywiście musisz jeszcze odkręcić zębatke biegu wstecznego, śruba znajduje sie koło korka zalewowego oleju do skrzyni