[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A] - nie cykanie a walenie z silnika-odświeżamy filmiki
maroch - 18-07-2017, 23:55 Temat postu: [EA2A] - nie cykanie a walenie z silnika-odświeżamy filmiki hej, mam spory kłopot, wielokrotnie poruszany za co przepraszam, ale odświeżę temat, a więc
zakupiłem właśnie 2.0 z LPG, koszt niebagatelnie niski, jedynie to stukał na zimnym po odpaleniu przez 2 sec, i przy nagłym dodaniu obrotów na ok 4tys, ponoć zalany minerałem jako próba załagodzenia
zrobiłem 300km nic więcej się nie działo, zmieniłem na valvoline 10w40 i dodałem LM hydro do wyciszenia popychaczy, po 100km stwierdziłem że nagram filmik co się dzieje
na 5 min przed tragedią
gdzie po nagraniu po 5 min jazdy - tragedia, strata mocy, silnik zaczął tak walić - dziwnie chaotycznie, raz więcej, raz na sekunde cichnie, bardzo głośno
przycholowałem, odpaliłem
przycholowany
to panewki czy coś ze sterowaniem w głowicy ?!?
wielkie dzięki za info
robertdg - 19-07-2017, 07:23
Ściagaj klawiature, jeżeli to nie jest wina hydraulicznego popychacza, to szykuj sie na zmiane silnika
Krzyzak - 19-07-2017, 08:50
wg mnie masz zaklejone popychacze bo ten dźwięk to właśnie przynajmniej jeden z nich
umyj, sprawdź, wymień uszkodzone, odpowietrz w ON i zmień olej na chociaż 5W40
jak dalej będzie źle to pompa oleju umiera - znam takie przypadki w 2.0 (wszystko przez wałek balansowy)
maroch - 19-07-2017, 09:47
dzisiaj z rana, po całej nocy przez 5 sek po odpaleniu cisza, ale po chwili impreza na całego,
klawiatura zchodzi ja V6 ?
kontrolka oleju nie zaświeciła się jeszcze, przed demontarzem zrobić jakąś płukankę oleju ?
Krzyzak - 19-07-2017, 11:45
maroch napisał/a: | przed demontarzem zrobić jakąś płukankę oleju ? | dobry pomysł, ale przed demontażem
to SOHC więc klawiatura schodzi tak samo
i słownik polecam - przeglądarki już mają autokorektę...
maroch - 19-07-2017, 20:29
a więc przepłukałem, rozebrałem i dwóch gości to chodziło we wszystkie strony jak chciało,
reszta ani rusz,
w imadle puszczają olej i dalej chodzą już po ściśnięciu w ręce, więc wydają się ok, co do zamienników widze AJUSA oraz INA można wogóle to montować czy kupa śmiechu ?
Krzyzak - 19-07-2017, 21:20
a nie lepiej kupić sprawdzoną oryginalną używkę? - wg mnie lepsza opcja
maroch - 19-07-2017, 21:52
szukam rozglądam się, dałem info na forum, zapewne lepiej byłoby zmienić całą klawiaturę, jakby była pewna głowa to oczywiście że biorę
robertdg - 19-07-2017, 22:02
Kup sobie nowe, majatku nie kosztuja http://allegro.pl/popycha...6889769406.html
Krzyzak - 20-07-2017, 10:06
ja jakiś czas temu sprzedawałem używane popychacze do GDI - odpowietrzyłem, sprawdziłem, poszły za 10zł/sztuka i działają już 2 czy 3 lata w jednym z aut
maroch - 20-07-2017, 11:35
zamówiłem w IC za 24zł szt, przed montażem rozumiem wycisnąć popychacze jak pisałem w imadle i odpowietrzyć ?
Krzyzak - 20-07-2017, 13:08
nie w imadle - nie potrzebujesz go
drucik w środek i naciskasz na zawór komory wysokiego ciśnienia - wtedy staje się miękki i można pompować głowicą - aż przestaną lecieć bąbelki powietrza
More Than Explo - 20-07-2017, 13:44
maroch napisał/a: | zamówiłem w IC za 24zł szt, przed montażem rozumiem wycisnąć popychacze jak pisałem w imadle i odpowietrzyć ? |
Ja robiłem tak
https://youtu.be/BEbFzwIpQ6Q
Od wymiany mija drugi miesiąc i jest cisza
maroch - 21-07-2017, 23:27
A jednak lipa, wyczyscilem wszystkie odpowietrzylem, ladnie stwardniamy, odpalilem no masakra, jakby graly wszystkie, po 10 sek jakby walil jeden, tak jak na filmiku, olej zmienilem 5w valvoline, pod odciążeniem głośniej i więcej wali, zdjalem klawiaturę jeszcze raz i wszystkie popychacze twarde, bez obciążenia strasznie skrzeczą na boki, te dwa nowe tez tak,
Nie ma jakby mocy jak tak klekocze
Panewki sprawdzę od dołu ?
A jak sprawdzić pompe oleju ?
komarsnk - 22-07-2017, 07:04
A magistrala olejowa prawidłowo jest zainstalowana? Tzn. nie kanałami olejowymi do góry?
|
|
|