Carisma - Techniczne - Wymiana tylnych amortyzatorów.
polek - 19-07-2017, 14:45 Temat postu: Wymiana tylnych amortyzatorów. Witam wszystkich!
Powiedzcie mi proszę czy wymiana tylnego amora nastręcza jakiś trudności?
Napiszcie co po kolei robić, żeby się z tym długo nie bawić. Czy sprężyny są osobno, czy tak jak z przodu w kolumnie?
remi - 20-07-2017, 15:36
W Cari I, wymieniałem. Sprężyna i amor są tak jak z przodu, coś na zasadzie mcpersona. Wyciągnięcie: w bagażniku na nadkolach śruby (miałekm liftbacka więc ściągałem całe boczki...kilka śrub). Jeśli chodzi o wnękę koła, to z jednej strony poszło prawie ok, ale druga masakra. Nie dało się wyciągnąć śruby na dole amortyzatora, śruba zapiekła się w tulejce. Sama nakrętka się odkręciła, ale śrubę trzeba było przeciąć (pamiętaj, że tam idą twardsze śruby). Do tego z obu stron nie dało się wyciągnąć amora ze sprężyną razem, bo na dole amor siedział w dziurze wahacza, było za mało miejsca. Powinienem rozpiąć inne elementy zawieszenia, żeby jeszcze bardziej opuścić (nazwijmy to piastę) i wyciągnąć wszystko. Z uwagi na zapieczone śruby nie mogłem tego zrobić, więc majstrowałem we wnęce koła ze ściągaczami do sprężyn, najpierw wyciągnąłem poduszkę z góry, potem sprężynę a na koniec amortyzator. Zakładanie w odwrotnej kolejności. Napracowałem się jak dziki.
Może w cari II jest łatwiej, nie wiem.
polek - 27-07-2017, 10:14
Nic łatwiej. Trzeba odkręcić wahacz i wtedy jest wszystko proste.
tadek55 - 27-07-2017, 10:28
Odkręcić nakrętki śrub wachacz to nie problem,ale wybić sruby z tulei wachacza to jest nie mozliwe,jak to wybić,tak jakby zespawalo śrubę z tulejka.Pozd.
remi - 28-07-2017, 09:24
polek napisał/a: | Nic łatwiej. Trzeba odkręcić wahacz i wtedy jest wszystko proste. |
no jak się udało opuścić na wahaczu, to faktycznie jest prosto.
tadek55 napisał/a: | Odkręcić nakrętki śrub wachacz to nie problem,ale wybić sruby z tulei wachacza to jest nie mozliwe,jak to wybić,tak jakby zespawalo śrubę z tulejka |
dokładnie tak. Ja u siebie nie mogłem wyciągnąć śrub z tulejek.
|
|
|