Pajero III - [3.2 DID] Dziwne syczenie na zgaszonym silniku
Born - 20-07-2017, 10:48 Temat postu: [3.2 DID] Dziwne syczenie na zgaszonym silniku Help! Po wymianie głowicy, kiedy zgaszę silnik przez 2-3min słychać dziwne syczenie po prawej stronie silnika. Samochód był na przeglądzie i trzyma ciśnienie, brak błędów na kompie, to samo się dzieje, jak przekręcę kluczyk na 2 pozycję.
Filmik : https://youtu.be/NZc0-7aW_DI
Co chwila jakby dźwięk z kompresora?
Anonymous - 20-07-2017, 15:23
Czesc.
Uzywasz teraz klimy? Jesli sie nie myle to ten syk jest z zaworu rozpreznego klimy. Znajduje sie on po prawej stronie przy parowniku. Powinines go lepiej slyszec jak otworzysz schowek pasazera.
Sprawdz tez ilosc czynnika w klimie.
Jesli nie masz klimy to moze to serwo?
Born - 20-07-2017, 15:33
Klima była napełniana 2tyg temu i nie było żadnych nieszczelności-podobno.
Syk dochodzi jakby z lewej strony...
zbyszekm2 - 20-07-2017, 17:28 Temat postu: Re: Dziwne syczenie na zgaszonym silniku
Born napisał/a: | Help! Po wymianie głowicy, kiedy zgaszę silnik przez 2-3min słychać dziwne syczenie po prawej stronie silnika. Samochód był na przeglądzie i trzyma ciśnienie, brak błędów na kompie, to samo się dzieje, jak przekręcę kluczyk na 2 pozycję.
Filmik : https://youtu.be/NZc0-7aW_DI
Co chwila jakby dźwięk z kompresora? |
Syczenie czy brzęczenie?
Born - 20-07-2017, 18:08
Syczenie, tak jak na filmie. Jak silnik pracuje nie słychać, ale ciężko by było;) Po zgaszeniu trwa jakiś czas i przestaje, po przekręceniu kluczyka w drugą pozycję jest cały czas.
TangoKK - 20-07-2017, 19:26
To wygląda jak by była nieszczelność na akumulatorze podciśnienia pompy hamulcowej. Co chwila się załącza, a bez wciskania hamulca powinien trzymać podciśnienie.
kurpi - 20-07-2017, 20:51
też mi się wydaje,że to pompe hamulcowa słychać.Nie załącza ci się w środku żaden piiip-ek?
TangoKK - 21-07-2017, 06:40
Brzęczyk nie będzie się załączał jeżeli pompa nadąża zrobić podciśnienie, a w tym wypadku włącza się co chwila.
Born - 26-07-2017, 09:26
Nie, nie słychać nic oprócz syczenia i załączenia się pompy. Pytanie, bo w necie te akumulatory są w kształcie gruszki, natomiast u mnie jest tak jakby cylinder, nie mogę takiego nigdzie znaleźć...
TangoKK - 26-07-2017, 12:36
Born napisał/a: | Nie, nie słychać nic oprócz syczenia i załączenia się pompy. Pytanie, bo w necie te akumulatory są w kształcie gruszki, natomiast u mnie jest tak jakby cylinder, nie mogę takiego nigdzie znaleźć... |
Zapytaj Zbyszekm2 jak u niego nie będzie to będziesz miał problem
Born - 26-07-2017, 12:51
A może da się wstawić tą gruszkę zamiast cylindra który jest u mnie. Cała pompa to kupa kasy, a ledwo zrobiłem głowice
|
|
|