Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Gasnie przy 160km/h
m2u - 21-07-2017, 22:05 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Gasnie przy 160km/h Mam dziwny problem z moja Carisma 1.9 Did wersja 102km, objawia sie on:
1. przy okolo 80-83km/h lekko trzesie na 4 i 5 biegu. Samochod odpala na dotyk, przyspiesza, do 80 jedzie plynnie bez zazutu, przy tych 80 lekko trzesie (czuc na kierownicy / fotelu) im bardziej rozgzany samochod tym bardziej. Ja - kierowca to czuje, kazdy inny kto wsiada za kierownice mowi ze nic nie ma.
2. Przy wyprzedzaniu na liczniku 130km/h, peal gazu w podlodze, czuc przyspieszanie, i w okolicach 160km/h gasnie silnik! Pojawia sie zolta ikonka "check engine". W locie wylanczam stacyjke, zapalam, dodaje gazu i bez problemu leci 200km/h nie duszac trzymajac pedal gazu w podlodze. Po przekreceniu kluczyka "check engine" znika, a samochod jedzie tak jakby problmu nigdy nie bylo.
Musze cos z tym zrobic bo kazdy manwer wyprzedzania na ekspresowce czy autostradzie robi sie bardzo niebezpieczny.
Na poczatku myslalem ze drgania pochadza z tarcz hamulcowych.
1.Wyważylem kola
2. zalozylem nowe tarcze
Zredukowalo to drgania ale nie wyeliminowalo.
Zmienilem filtr paliwa.
Wyczyscilem przepustnice i zawor EGR (nie wyjmowalem bo sie zapiekl ale chodzi lekko).
Koncza mi sie pomysly co by tu jeszcze sprawdzic?
Pompa paliwa?
Wtryski?
Pol os?
pompa wtryskowa?
Hugo - 21-07-2017, 22:36
Dobry trop co do drgań.
apg2312 - 21-07-2017, 22:56
m2u napisał/a: | Koncza mi sie pomysly co by tu jeszcze sprawdzic? |
Może zamiast wymieniać pół auta, to zaczniesz od diagnostyki ? Masz rocznik 2001, więc samemu sobie błędów za pomocą spinacza nie wymrugasz. Musisz znaleźć warsztat/osobę, która podłączy auto do komputera, i odczyta co to za błąd CE się wyświetlił.
m2u - 22-07-2017, 08:35
apg2312 napisał/a: | m2u napisał/a: | Koncza mi sie pomysly co by tu jeszcze sprawdzic? |
Może zamiast wymieniać pół auta, to zaczniesz od diagnostyki ? Masz rocznik 2001, więc samemu sobie błędów za pomocą spinacza nie wymrugasz. Musisz znaleźć warsztat/osobę, która podłączy auto do komputera, i odczyta co to za błąd CE się wyświetlił. |
1. Podłączałem OBDII i nic nie wykazal, brat podlaczal jakis inny wynalazek warsztatowy to program znalazl blad: "brak sondy lambda" - ktorej w diesel-e rzeczywiscie nie ma.
Mechanik mi mowil ze jak jest blad "chwilowy" to nie pozostanie po nim sladu, chyba ze go zeskanujesz w locie.
2. Bylem u 2 mechanikow i z nimi tak jest ze jak odrazu nie widac padajacej czesci to kaza ci wymieniac jedna po drugiej z ukladu napedu, jak to nie pomoze to znaczy ze to jakis inny uklad. Chyba ze trafisz na takiego ktory w swojej karierze mial taki przypadek.
[ Dodano: 22-07-2017, 08:44 ]
Hugo napisał/a: | Dobry trop co do drgań. |
Tylko jak sprawdzic czy to rzeczywiscie to? Jedyne co mi przychodzi do glowy to zamienic z dobra / nowa polosia.
Bo wyjac i sprawdzic czujnikiem bicie? Czujnik pewnie nie pokaze wiekszej odchylki niz 0.05mm bo generalnie wszystko dziala tylko przy tych predkosciach 80 i 160 sa drgania.
milo - 22-07-2017, 17:59
m2u napisał/a: | Na poczatku myslalem ze drgania pochadza z tarcz hamulcowych. |
Dwumas też może tym sie objawiać -drgania
m2u napisał/a: | w okolicach 160km/h gasnie silnik! Pojawia sie zolta ikonka "check engine". |
Musi byc zapisane w pamięci ecu nawet błąd pojawiający sie chwilowo i od tego musisz zacząć odczytać kod błędu ,przyczyn może być wiele wtryski , turbosprężarka itd
Hugo - 22-07-2017, 21:08
Dokładnie, najlepiej podmienić półoś na inną.
m2u - 23-07-2017, 22:50
[quote="milo"] m2u napisał/a: | Na poczatku myslalem ze drgania pochadza z tarcz hamulcowych. |
Dwumas też może tym sie objawiać -drgania
Ale spowoduje on wylaczenie silnika podczas przyspieszania? Gdyby tak bylo to podejzewam ze dwumas by sie poprostu zerwal, albo zaciol
Cos mi mowi ze to moze byc pompa wtryskiwacza, ewentualnie same wtryskiwacze sie zapychaja jak dostaja za duzo paliwa.
milo - 24-07-2017, 15:03
m2u napisał/a: | Ale spowoduje on wylaczenie silnika podczas przyspieszania? Gdyby tak bylo to podejzewam ze dwumas by sie poprostu zerwal, albo zaciol
|
To odnośnie i wyłacznie drgań
m2u napisał/a: | Cos mi mowi ze to moze byc pompa wtryskiwacza, ewentualnie same wtryskiwacze sie zapychaja jak dostaja za duzo paliwa. |
Lub odwrotnie -brak paliwa
plecho1 - 24-07-2017, 15:14
Diesle Mitsubishi z przed 2004r. są dość wredne w diagnostyce i najlepiej podpinać je pod oryginalny interfejs w serwisie Mitsu. Błędy w pamięci są na pewno zapisane tylko ci elektrycy mieli za cienkie sprzęty do diagnostyki. Podpięcie w ASO to chyba około 150zł ale mimo to moim zdaniem warto sprawdzić co go boli a nie wymieniać na oślep różne podzespoły.
darcun4 - 24-07-2017, 18:00
m2u napisał/a: | Podłączałem OBDII |
To że ten OBD cokolwiek widział, to już sukces. Z tych bardziej popularnych to MUT 3 powie naprawdę dużo, ale pełna diagnostyka to faktycznie chyba tylko w ASO. Mnie to kosztowało 120 złociszy, i od razu krzycz o wydruk!.
m2u - 26-07-2017, 01:15
Dziekuje wszystkim za rady.
Sprobuje jeszcze "w locie" zlapac blad, moze wtedy OBDII cos pokaze, a jak nie to podjade do ASO i tam sprobuje.
plecho1 - 26-07-2017, 06:52
Nie pokaże bo to auto nie ma OBDII czy też EOBD które on obsługuje, dopiero 2005r by się dało tym sprawdzić.
misibiczi - 06-08-2017, 18:27
Nie dostrzegam żadnego związku pomiędzy półosią, a gasnącym silnikiem. Co do drgań, to po pierwsze jeśli są odczuwalne od pewnej prędkości ( u Ciebie około 80 km/h ) to wraz ze wzrostem tej prędkości zjawisko powinności się nasilać, a jak dobrze zrozumiałem w tym przypadku tak nie jest. Po drugie półoś nie krzywi się tak po prostu z dnia na dzień jak np. tarcze hamulcowe. Skoro wcześniej drgań nie było i nie zaliczyłeś np. mocnego uderzenia w bok pojazdu na wysokości jego przedniej osi to nasuwa się przypuszczenie, że źródło drgań leży gdzie indziej. Poza tym ta oś musiałaby być mocno krzywa, żeby odczuć to na kierownicy. Miałem kiedyś krzywą półoś i nie dawała żadnych odczuwalnych objawów w pełnym zakresie prędkości samochodu, włącznie z maksymalną.
m2u - 10-08-2017, 14:59
misibiczi napisał/a: | Nie dostrzegam żadnego związku pomiędzy półosią, a gasnącym silnikiem. Co do drgań, to po pierwsze jeśli są odczuwalne od pewnej prędkości ( u Ciebie około 80 km/h ) to wraz ze wzrostem tej prędkości zjawisko powinności się nasilać, a jak dobrze zrozumiałem w tym przypadku tak nie jest. Po drugie półoś nie krzywi się tak po prostu z dnia na dzień jak np. tarcze hamulcowe. Skoro wcześniej drgań nie było i nie zaliczyłeś np. mocnego uderzenia w bok pojazdu na wysokości jego przedniej osi to nasuwa się przypuszczenie, że źródło drgań leży gdzie indziej. Poza tym ta oś musiałaby być mocno krzywa, żeby odczuć to na kierownicy. Miałem kiedyś krzywą półoś i nie dawała żadnych odczuwalnych objawów w pełnym zakresie prędkości samochodu, włącznie z maksymalną. |
Dzieki za informacje, no to szukam dalej.
[ Dodano: 10-08-2017, 15:01 ]
plecho1 napisał/a: | Nie pokaże bo to auto nie ma OBDII czy też EOBD które on obsługuje, dopiero 2005r by się dało tym sprawdzić. |
Szukalem na "lepszym sprzecie" i wywalilo mi blad P0032 obwod sterowania nagrzewaniem sondy lambda (HO2S)
Tyle ze ten model nie ma sady lambda?
|
|
|