To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - [1.6] Jakość skóry na kierownicy i gałce biegów - 28tyś km

Tomim - 25-07-2017, 01:01
Temat postu: [1.6] Jakość skóry na kierownicy i gałce biegów - 28tyś km
Witajcie, ASX kupiony w 2015r i po roku 14tyś km pojawiają się przetarcia farby na skórze drążka biegów, tak jakby od skóry odchodziła płatami farba. Pomyślałem wybieram się na pierwszy przegląd to wspomnę o tej dziwnej sprawie bo drążek wygląda już jakby samochód miał olbrzymi przebieg a nie 14tys km.
W ASO Gdańsku pytania a czy pan używa może jakiś kremów do rąk? Mówię nie, ręce osoby pracującej przy komputerze, więc reklamacja i po 2-3 tygodniach odpowiedz, że to mechaniczne uszkodzenie i nie podlega gwarancji. Mówię to ewidentnie wygląda mi na słabą jakość skóry. Zniesmaczony reakcją ASO postanowiłem poszukać na allegro używanej gałki biegów i za 100zł temat z sukcesem zakończyłem. Pozostał tylko ogromny niesmak co do jakości Made in Japan. Dziś na liczniku 28tys km i gałka jak nowa, ale to samo zaczyna się dziać na kierownicy.
Poradźcie jak załatwić temat z ASO? To jakaś masakra kierownica zaczyna wyglądać nieciekawie. Wierzcie mi naprawdę dbam o wnętrze swojego miska całość w nienagannym porządku systematycznie sprzątana a kierownica wygląda jak przy 100tys km.
Co robić? Auto na gwarancji za 3 tygodnie 2 przegląd..

Bzyk_R1 - 25-07-2017, 09:06

Niestety to już nie to japan co kiedyś. Posłużę się przykładem mojego outlandera. Akurat przy zmianie kierownicy na taką od evo miałem okazję przyjrzeć się mojej po 150kkm i kierownicy kolegi z forum który sprzedał mi swoją jako dawce części z przebiegiem 350kkm. Powiem Ci to jest materiał, to jest skóra. Żadnych zadrapań rysek, zachowana naturalna struktura kierownicy bez spolerowanych miejsc. Teraz to co zakładają to tragedia. Kolega kupił nowe i30 i po 40kkm kiera powycierana. Nie wiem czy batalia z ASO coś da. Będą twierdzić że kremu nie używasz masz szorstkie dłonie, że jeździsz w biżuterii, że nie dbasz o skórę kierownicy jak trzeba. Kiedyś auta były dla ludzi a teraz wymagaja specjalnej opieki. Wiem że nie po to kupiłeś nowy samochód żeby go picować jak Mirek handlarz ale na pocieszenie powiem że lakierowanie i detailing kierownicy to prosty i tani zabieg więc możesz mieć piękną kierownice jeszcze.
joujoujou - 25-07-2017, 15:11

Bzyk_R1 napisał/a:
Niestety to już nie to japan co kiedyś.
Nic dodać, nic ująć. Kierownica w kobiełki ASX przy przebiegu ok 80 tys wygląda strasznie. Gdy tymczasem pełnoletnia niemal kiera z celiki 7gen (którą mam u siebie) z grubsza biorąc macana przez jakieś pół miliona km, wciąż wygląda jak nowa.
RomanK61 - 25-07-2017, 16:56

Cieszę się że pojawił się taki temat. Ja też mam Asx 1.6 z 2015r i przy przebiegu 10 tys. na lewarku również pojawiło się wytarcie. Jak widać to wygląda na bardzo słabej jakości skórę. W X mam drugi przegląd w AutoKrak pokaże im że nie jest to zwykłe zluszczenie ale wada skóry. Na razie na kierownicy nic nie zauważyłem ale to dopiero 10tys.km.Prawdopodobnie usłyszę że gałka nie podlega gwarancji ale powalczyć może warto.
lichy - 25-07-2017, 19:09

RomanK61 napisał/a:
Prawdopodobnie usłyszę że gałka nie podlega gwarancji ale ...

Czy w warunkach gwarancji jest napisane, że gałka jej nie podlega?
Jeżeli nie ma takiej wzmianki, to znaczy, że podlega.
Ja ASX'a odbierałem w październiku 2016, aktualny przebieg 14,5 tys. km i jak na razie nie zauważyłem przetarć - muszę się przyjrzeć dokładnie.
Poza tym wydaje mi się, że skóra to to nie jest :?

RomanK61 - 25-07-2017, 19:47

Ja też nie sprawdzałem czy to jest rzeczywiście skóra ale taki miałem pakiet-kierownica i gałka że skóry to chyba wiedzą za co biorą kasę. Na razie nie będę bił piany poczekam do przeglądu i zobaczymy i tak mam drugi problem bo mam nowy telefon Huawei p10 lite i on nie widzi samochodu. Poprzedni LG bez problemu sparowałem z Asx a ten nie. Dzwoniłem do AutoKrak i mają mi wgrać niby nowe oprogramowanie ale czekam do X do przeglądu.
mkm - 25-07-2017, 21:25

Tomim, wrzuć fotki gałki i kierownicy.
Nie zawsze to co wydaje się schodzącą farbą nią jest - czasem to "brud", z rąk, z plakowania itp.

Tomim - 26-07-2017, 01:05

mkm napisał/a:
Tomim, wrzuć fotki gałki i kierownicy.
Nie zawsze to co wydaje się schodzącą farbą nią jest - czasem to "brud", z rąk, z plakowania itp.

na życzenie proszę bardzo zdjęcie gałki zmiany biegów robione 19-06-2016r przy 14tys km przed pierwszym przeglądem!

https://www.fotosik.pl/zdjecie/09de0825f452bde3

Tak jak pisałem wcześniej przez cały ostatni rok i kolejne 14tyś km mam zakupioną używaną gałkę biegów na allegro z którą nic się nie dzieje!

kierownica 28tyś
https://www.fotosik.pl/zdjecie/67d04c9a188b4b7c

https://www.fotosik.pl/zdjecie/b3a09ce818884075

https://www.fotosik.pl/zd...1c1a7b9569459f5

Generalnie jakość plastików materiałów jest średnia, ale w przypadku skóry to uważam, że jest to totalna porażka. Gdyby jeszcze ASO przyznało, że faktycznie nie jest to normalne takie rozwarstwianie się skóry - farby przy tak śmiesznym przebiegu.. gdybym doczekał się uznania prawa gwarancyjnego to cały temat widział bym zupełnie inaczej. Po postach w tym temacie widzę, że nie jestem odosobniony i rozczarowanych jest więcej. Proszę piszcie o swoich problemach z jakością bo tylko w ten sposób razem możemy wywrzeć presję na Mitsubishi by symbol made in japan dalej mógł kojarzyć się z dobrą jakością.
Dzięki Wam za odpowiedzi w temacie.

wiewcio - 26-07-2017, 14:02

Witam
miałem to samo. Auto z rocznika 2015 z tym że u mnie skóra zaczęła się łuszczyć tylko na gałce zmiany biegów. Fakt faktem auto ma prawie 50 tys nalatane. Sprawę zgłosiłem w swoim serwisie w Lublinie. Po dwóch tygodniach otrzymałem nowa gałkę bez żadnych problemów.
Pozdrawiam

lichy - 27-07-2017, 09:59

RomanK61 napisał/a:
Ja też nie sprawdzałem czy to jest rzeczywiście skóra ale taki miałem pakiet-kierownica i gałka że skóry to chyba wiedzą za co biorą kasę.

Że kasę biorą za skórę to fakt, ale zawsze mogą się wykpić stwierdzeniem że jest to skóra "ekologiczna", cokolwiek by to nie znaczyło.
Może to być prawdziwa skóra z plastikowej świni.

RomanK61 - 27-07-2017, 10:28

Przyglądnołem się dokładnie dzisiaj i mam duże wątpliwości czy to jest skóra. Miałem inne samochody z różnymi problemami ale skóra to była skóra i zmęczenie na nią wychodziło po 200 tys. a nie po 1000.
Bzyk_R1 - 27-07-2017, 10:42

Masakra :shock: te same gałki w Outlanderach Igen maja po przebiegach 150-350tyś takie warstwowe wytarcia wokół metalowego pierścienia wiadomo od tarcia ręką ale nigdy nie widziałem żeby tak płatami odchodziło. Na szczęście da się uratować:

Haiku - 27-07-2017, 13:20

Bzyk_R1 napisał/a:
Masakra :shock: te same gałki w Outlanderach Igen

Wygląd gałki jest łudząco podobny. Różnica jest w lakierowaniu skóry. Wiem bo miałem Outlandera Igen Turbo i ASX'a. Przebieg w Outlanderze 170k km nie zrobił na gałce praktycznie żadnego wrażenia.
Lakierowanie to dobre rozwiązanie. Zmatuj dobrze i odtłuść. Odnośnie lakieru do winylu i skóry to polecam spray firmy Motip.

Tomim - 28-07-2017, 14:06

Witajcie
Jak mi się uda to w temacie kierownicy wybiorę się jeszcze dziś do serwisu w Gdyni. Zobaczymy jak profesjonalnie podejdą do tematu i czy uratują dobre imię Mitsubishi. Swoją drogą faktycznie jest gdzieś w gwarancji zapis, że tak szybkie wycieranie się skóry nie podlega gwarancji?
Pozdrawiam

RomanK61 - 28-07-2017, 14:14

Wczoraj po rozmowie z AutoKrak kazali mi przesłać zdjęcia gałki i moja sprawa zostanie wysłana do centrali i zobaczymy jak tam podejdą to tematu. W rozmowie z serwisantem wyniknęło że ta skóra to powinna być w cudzysłowie. Jak się coś wyjaśni to napiszę. Zapytałem o koszt drugiego przegladu-ok1100. Chyba niemało?!!